ABD Senatosu, Çin'in teknoloji tehdidine karşı ülke teknolojisini teşvik etmek için yasa tasarısı geçirdi

Söz konusu tasarı, teknolojik altyapı ve Ar-Ge yatırımlarına 190 milyar dolar ayırırken, yarı iletkenlerin üretimi içinse 54 milyar dolarlık bir bütçe öngörüyor

Fotoğraf: AA

ABD Senatosu, ABD'nin teknoloji alanında Çin karşısındaki rekabet gücünü arttırmak için hazırladığı yasa paketini 32'ye karşı 68 oyla geçirdi.

Teşvik paketi, ABD'nin teknoloji ve temel araştırmaları desteklemek için yaklaşık 190 milyar dolar kaynak ayrılmasına imkan veriyor ve ek olarak yarı iletken maddelere ve telekomünikasyon ekipmanlarına yönelik araştırma ve üretim süreçleri için 54 milyar dolarlık harcama yapılmasını karara balıyor.

Otomobil üreticilerinin son dönemde çip kıtlığından dolayı ciddi üretim kesintileri yapmaları nedeniyle çip üretimi için de 2 milyar dolar kaynak ayrılacak.

Senato'da haftalardır bekleyen tasarının Cumhuriyetçi senatörlerin de katkılarıyla geçmesi, Çin'le rekabet konusunda Demokratlarla Cumhuriyetçilerin bir araya gelebileceği konusunda önemli bir gösterge olarak kabul ediliyor.

Teşvik paketinin yasalaşması için Temsilciler Meclisi'nden geçirilmesi ve sonrasında ABD Başkanı Joe Biden'ın bu tasarıyı imzalaması gerekecek.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU