Nişasta bazlı şeker kotası yüzde 100 artırıldı

Nişasta bazlı şekerlerin kotası 2018 yılında önce yüzde 10'dan yüzde 5'e, 2019 yılında ise yüzde 2.5'a düşürülmüştü

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikte nişasta bazlı şekerlerin kotası yüzde 2.5’dan yüzde 5’e çıkarıldı. Cumhurbaşkanı kotayı yüzde 50 düşürme ve artırmaya yetkili olacak / Fotoğraf: AA

Nişasta bazlı şekerlerin kotası yüzde 100 artırılarak, yüzde 2.5’dan yüzde 5’e çıkarıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şeker Kotalarının Düzenlenmesi ve Uygulanmas ilişkin yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yönetmelikte nişasta bazlı şekerlerin kotası yüzde 2.5’dan yüzde 5’e çıkarıldı.

Cumhurbaşkanı bu kotayı yüzde 50 düşürme ve artırmaya yetkili olacak. Bilindiği üzere nişasta bazlı şekerlerin kotası 2018 yılında önc yüzde 10’dan yüzde 5’e bir yıl sonra da yüzde 2,5’a düşürülmüştü.

2002’deki yönetmelik yürürlükten kaldırıldı

Diğer yandan 2002 yılında uygulamaya konulan, şeker kotalarının düzenlenmesine ilişkin yönetmelikte yürürlükten kaldırıldı.

Yiğit Bulut, “Cumhurbaşkanı izin vermez” demişti

Uzun süredir gündemde olan Nişasta Bazlı Şeker kotası konusunda Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut, “zehir lobisine savaş açtım” demiş ve 3 yıl önce televizyon programında şunları söylemişti:

“Bu ülkede NBŞ (Nişasta Bazlı Şeker) ile savaşı başlatan ilk kişi benim. Ben NBŞ ile savaşı başlatana kadar hiçbir gazeteci konuşamamıştı konu hakkında. Halen de konuşan yok. Reklam pastası ve korkudan kimse konuşamaz. Türkiye’nin çocukları gerçek şeker yiyecekse, şeker üretimi yapabilecekse ve hayatta kalması gerekiyorsa ben size şunu söylüyorum; Sayın Cumhurbaşkanımız asla böyle bir şeye izin vermez. Bakın dinleyen herkese sesleniyorum; Tüketimden gelen gücünüzü kullanın; yarın sabahtan itibaren su ve ayran haricinde NBŞ kullanılan hiçbir ürünü çocuklarınıza içirmeyin. Var mısınız? Gerçek şeker kullanmanın 250 katı maliyeti var. NBŞ o kadar adi bir şey ki maliyeti 250’de 1’e düşüyor. Beni bu çağrımdan dolayı öldürürler. NBŞ lobisi o kadar güçlü bir lobi ki beni öldürürler"

 

Independent Türkçe, Tarımdan Haber

DAHA FAZLA HABER OKU