Bu plajdan bir çakıl taşı almanın cezası 7 bin 500 TL

Yetkililer ve çevreciler sahilden kum ve taş çalmanın çevre üzerinde ciddi etkilerinin olduğunu söylüyor

Fotoğraf: The Independent 

Joanna Whitehead - The Independent 

Galler'deki popüler bir plajdan hatıra amaçlı çakıl taşı alanlar bin pound (yaklaşık 7 bin 500 TL) ceza tehdidiyle karşılaştı.

Amroth plajında taş çalanlar hakkında soruşturma açılabileceği uyarısında bulunan bir tabelada şu ifadeler yer alıyor:

“Bu plajdaki taşlar Amroth'un yaşamsal deniz savunmasının parçasıdır. Çalmak suçtur. Bu suçu işleyenler doğabilecek sonuçlardan sorumludur.”

Galler'in 1949 tarihli Kıyı Koruma Kanunu’na göre, halka açık plajlardan taş çalanlar bin pounda kadar para cezası alabiliyor.

Yetkililer tabelanın kendilerine ait olmadığını söyleyerek, levhanın yerli sakinlerden biri tarafından plaja konulmuş olabileceğini belirtti.

Pembrokeshire Kent Konseyi’nden Len Mullins bu mesajı desteklediğini vurgulayarak, çakıl taşlarının sahili korumak için orada bulunduğunun ve bu yüzden çalınmaması gerektiğinin altını çizdi.

Dünyada pek çok sahilden kum ve taş çalındığı ve bunun yerel makamlarla çevreciler için büyük sorun teşkil ettiği biliniyor.

 

 

Polis, geçen yıl Cornwall’daki Crackington Haven sahilinden çakıl taşı çalan bir adamdan yüzlerce kilometre uzaklıktaki sahile geri dönmesini ve taşları yerine bırakmasını istemişti.

Bölgedeki kilise katiplerinden Barry Jordan, “Birkaç yıl önce sel baskının sebep olduğu zararı görenler suyun neler yapabileceğini biliyor. Çakıl taşlarını çalarsanız, bu sahil her fırtınada zarar görür” diye konuştu.

Öte yandan, İtalyan yetkililer de Sardinya Adası’ndan kum çalan ziyaretçilere 3 bin euroya (yaklaşık 20 bin TL) kadar para cezası kesiyor.

Geçen yıl ağustosta Gallura sahilinden bir şişe kum çalan bir adama bin euro (yaklaşık 7 bin TL) para cezası kesilmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel/news-and-advice

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU