BioNTech-Pfizer ve Moderna aşılarının Kovid-19'a karşı sağladığı koruma, her yıl destekleyici doz alma ihtiyacını kaldırabilir

Araştırmacılar, BioNTech-Pfizer ve Moderna'nın Kovid-19 aşılarının sağladığı uzun süreli koruma sayesinde, birkaç yılda bir destekleyici aşının yeterli olabileceğini kaydetti

Fotoğraf: Reuters

BioNTech-Pfizer ve Moderna'nın mRNA türü Kovid-19 aşılarının sık sık yeni doz olmaya ihtiyaç bırakmayacak şekilde uzun süreli koruma sağladığına dair işaretler tespit edildi.

ABD'li araştırmacılar, her yıl değil de, birkaç yılda bir destekleyici aşının yeterli olabileceği umudunun belirdiğini dile getirdi.

ABD'nin Gıda ve İlaç Dairesi'ne (FDA) danışmanlık yapan Philadelphia Çocuk Hastanesi'nin aşı uzmanı Dr. Paul Offit, "Gerçekten her yıl destekleyici aşı olmaya ihtiyaç duyulursa, şaşarım" dedi. 

Pennsylvania Üniversitesi immunologu John Wherry de "Oldukça iyimserim. Destekleyici aşı ihtiyacını dışlamıyorum, ama şimdiki halde bağışıklık tepkisi gerçekten etkileyici gözüküyor" ifadelerini kullandı.

mRNA aşılarının özelliği

İki doz yapılan bu iki aşı, bağışıklık sağlamak için zamanla azalan antikorlara dayanmıyor.

Ancak bunun kesinleşmesi için daha fazla araştırma gerektiği ve koronavirüs mutasyonlarının nasıl evrimleşeceğini görmek gerektiği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diğer aşıların yahut Kovid-19 geçirmenin de uzun süreli bağışıklık sağlaması ihtimali var.

Bağışıklık sisteminin koronavirüsü hatırlayacak olması sayesinde, antikorlar tükendiğinde yeniden koronavirüse maruz kalınırsa, bağışıklık sisteminin devreye girebilme potansiyeli var. 

Ancak BioNTech-Pfizer ve Moderna'nın aşıları, hem antikor düzeyinin 6-9 ay ve muhtemelen daha da uzun süre güçlü kalmasını sağlaması hem de mutasyon geçirmiş koronavirüs varyantlarına karşılık en azından şimdilik etkili olması sayesinde, daha garantili gözüküyor.  

Nature dergisinde yayımlanan bilimsel makale de BioNTech-Pfizer aşısının çoklu T hücre yanıtı sağladığına, bu sayede etkinliğinin uzun olacağına dikkat çekti.

Şimdiki halde BioNTech-Pfizer ve Moderna, insanların grip aşısı gibi yıllık Kovid-19 aşısına ihtiyacı olabileceği düşüncesiyle destekleyici doz çalışmaları yürütüyor. Sonbaharda bu çalışmaların tamamlanması ve destekleyici doz adaylarının sunulması bekleniyor. 

Ancak bunun ne zaman kullanılacağına her ülkenin kendi sağlık yetkilileri karar verecek. 

 

Independent Türkçe, AP, Sputnik Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU