YSK'dan Venezuela açıklaması: Yorum ve haberler iftiradan ibaret

YSK, bir kurul üyesinin Venezuela ziyaretiyle ilgili yapılan haberlere dair açıklama yaptı

Fotoğraf: AA

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), bir kurul üyesinin resmi temaslar için görevli gittiği Venezuela ziyaretiyle ilgili yapılan haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

YSK'den yapılan yazılı açıklamada, "Son günlerde bazı medya kuruluşlarında; Kurul üyemiz Sayın Yunus Aykın’ın 6 Aralık 2020 tarihinde gerçekleşen Venezuela Ulusal Meclis Seçimlerine Kurulumuzu temsilen gözlemci olarak iştiraki ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu hakkında açılan ceza davası arasında bağlantı kurularak gerçeğe aykırı haberler yayınlanmaktadır" denildi.

"Öncelikle Kurul üyelerimiz Sayın Yunus Aykın ve Sayın Ekrem Özübek, Venezuela Cumhuriyeti’nin resmi daveti üzerine Yüksek Seçim Kurulu’nun 20/11/2020 tarihli ve 574 sayılı kararı ile Ulusal Meclis Seçimlerinde gözlemci olarak görevlendirilmişlerdir. Ülkelerden resmi davet gelmesi halinde seçimleri izlemek üzere gözlemci gönderilmesi Kurulumuzun rutin faaliyetlerindendir. Ayrıca anılan seçimlere Kurulumuzdan bağımsız olarak farklı kurumların da temsilci gönderdiği görülmektedir" ifadelerinin kullanıldığı açıklama şöyle devam etti:

Bahsi geçen gerçek dışı haberlerde yer verilen fotoğraflar, Venezuela Büyükelçiliğimizin yaptığı resmi program çerçevesinde Karakas Maarif Okulunu ziyaret sırasında çekilmiş ve yine Büyükelçiliğimizin resmi hesabı üzerinden paylaşılmıştır. Fotoğrafta yer alan bazı şahısların 2019 yılında yapılan Mahalli İdareler Seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylarından birine yakınlığı üzerinden, resmi görevi ifa için orada bulunan Kurul üyemiz Yunus Aykın’ın tarafsızlığına gölge düşürecek yorum ve haberler iftiradan ibarettir. Öte yandan söz konusu haberlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu hakkında Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla açılan ceza davasına ilişkin iddianamede mağdur olarak gösterilmesi nedeniyle Sayın Yunus Aykın sanki davanın tarafıymış gibi yansıtılmaktadır. Oysa ki, Üyemiz tarafından adı geçen Belediye Başkanı hakkında yapılmış bir suç duyurusu ya da şikayet bulunmamaktadır. Ayrıca Sayın Üyemizin 2019 yılında yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimiyle ilgili Kurulumuz tarafından verilen kararda seçimin iptal edilmemesi gerektiği yönünde oy kullanmış olması nedeniyle iddianamede yer alan suçun mağduru ya da müştekisi olması söz konusu değildir. Sonuç olarak habercilik ve basın yayın ilkeleriyle bağdaşmayacak şekilde gerçeklerin çarpıtılması suretiyle kamuoyunda algı oluşturacak şekilde haber kurgulanması ve Sayın üyemizin nezdinde Yüksek Seçim Kurulunun yıpratılması kabul edilemez bir durumdur.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU