Peker soruşturmasının ayrıntıları: Dosya 17 Nisan 2021 tarihinde savcılığa intikal ettirildi

Sedat Peker hakkında İstanbul’da 2018 yılında açılan dosya 17 Nisan 2021 tarihinde savcılığa teslim edildi. Bursa’da 2019’da başlatılan soruşturmada hazırlanan siber rapor ise Peker kaçtıktan 15 ay sonra savcılığa ulaştırıldı

Fotoğraf: Twitter

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, organize suç örgütü lideri olduğu iddiasıyla hakkında soruşturma yürütülen Sedat Peker hakkında yakalama kararı çıkartmıştı. Savcılıktan yaptığı açıklamada, yakalama kararının, Peker'in yurtdışında olması göz önünde bulundurularak alındığı ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Savcılığın yakalama kararına ilişkin açıklaması şöyle:

“Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızın 2021/100993 soruşturma numaralı dosyası üzerinden yürütülmekte olan soruşturma kapsamında; Şüpheli Reis Sedat Peker'in yurtdışında firari olması sebebiyle Cumhuriyet Başsavcılığımızın talebi doğrultusunda, Ankara 2. Sulh Ceza Hakimliğinin 26/05/2021 tarih ve 2021/6114 Değişik İş sayılı kararıyla yakalanmasına karar verilerek hakkında yakalama emri düzenlenmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur"

Soylu: Bir buçuk yıl duran bir operasyonu harekete geçiren benim

Independent Türkçe, Sedat Peker'le ilgili Bursa'da ve İstanbul’da İstanbul'da yürütülen adli sürecin arka planına ulaştı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, katıldığı TRT canlı yayınında Sedat Peker hakkında açılan soruşturma hakkında şu bilgileri vermişti:

Bu operasyonları ben başlattım. Bir buçuk yıl duran bir operasyonu harekete geçiren benim. Babamızın oğlu olsa bu ülkede mafya tipi örgütlenme yapıları üzerinden haksızlık yapana hayat hakkı tanımayız... İstanbul ve Bursa mahkemelerinde iki dosyan var. İstanbul'daki dosyanın başlangıcını bilmiyorum. Ancak dosyanın yeniden hareketlenmesi ve operasyona dönmesinde bizatihi katkım var…

Dosya 2018’de açıldı

Independent Türkçe'nin ulaştığı bilgiye göre Sedat Peker, 30 Kasım 2019 tarihinde yurtdışına çıktı.

Peker’in yurtdışına kaçması ve yayınladığı videolarla gündeme damga vurmasına yol açan süreç İstanbul ve Bursa’da hakkında başlatılan iki soruşturma ile start aldı.

Independent Türkçe’nin edindiği bilgilere göre ilk soruşturma bir şikayet üzerine İstanbul’da açıldı.  Soruşturma kapsamında 17 Eylül 2018 - 14 Haziran 2019 tarihleri arasında 10 ay boyunca Peker ve adamları teknik takibe alındı.

Yaklaşık 19 ay devam eden soruşturma kapsamında 9 Nisan 2021 tarihinde Peker ve adamlarına bir operasyon düzenlendi. Gözaltına alınan 61 şüpheliden 10’u tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Dinlenmeler ve çalışmalar sonucu hazırlanan ve yargı makamlarının talebine rağmen kendilerine ulaştırılmayan dosya ve fezleke, ancak 17 Nisan 2021 tarihinde savcılığa teslim edildi.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı dosyanın kendilerine ulaşmasının ardından 15 Mayıs 2021 tarihinde Sedat Peker halkında kırmızı bülten talep etti.

Bursa'daki dosyada siber raporu Peker yurtdışına çıktıktan sonra gönderildi

Peker ve adamlarına yönelik bir diğer dosya ise Bursa’da açıldı. İçişleri Bakanı Soylu’nun yine TRT yayınında “Köfteci Yusuf’a çökeceklerdi” diye anlattığı dosya Köfteci Yusuf olarak bilinen işadamı Yusuf Akkaş’ın 24 Aralık 2019 tarihli şikayeti üzerine açıldı. 25 Aralık’ta emniyetin başsavcılığı bilgilendirmesiyle Peker ve adamları hakkında başka bir soruşturma başladı.

Soruşturma kapsamında 2020 Temmuz ayında düzenlenen operasyonda 18 kişi gözaltına alındı. Peker yurtdışına çıktıktan sonra gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alınan şüphelilerden 9’u tutukladı.

Bursa soruşturmasında Sedat Peker ve Erhan Kılıç ilişkisine dair şüphe ortaya çıkınca savcılık resen soruşturmayı genişletti. Dinleme ve elektronik izlemeyi içeren kapsamlı siber raporu ise Sedat Peker yurtdışına kaçtıktan 15 ay sonra 2021 Şubat ayında savcılığa intikal ettirildi.

Sedat Peker'in emniyet ve yargı kronolojisi:

17 Eylül 2018 - 14 Haziran 2019 İstanbul'da şikayet üzerine Peker ve adamları dinlenmeye başlandı.

30 Kasım 2019: Sedat Peker yurtdışına çıktı.

25 Aralık 2019: Emniyetin başsavcılığı bilgilendirmesiyle Peker ve adamları hakkında Bursa'da Köfteci Yusuf'un sahibi Yusuf Akkaş’ın şikayetiyle soruşturma başlatıldı. 2020 Temmuz ayında gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alınan şüphelilerden 9’u tutuklandı.

İstanbul merkezli olarak 9 Nisan 2021 tarihinde Peker ve adamlarına gerçekleştirilen operasyonda 61 şüpheli gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden 10’u tutuklandı. Tüm dosya 17 Nisan 2021 tarihinde Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na teslim edildi.

15 Mayıs 2021 tarihinde Sedat Peker hakkında kırmızı bülten talep edildi.

26 Mayıs 2021 tarihinde Sedat Peker hakkında yakalama kararı verildi.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU