Cape Town şehir rehberi: Yemek, eğlence, alışveriş ve konaklama önerileri

Bayram tatili yaklaşırken, Cape Town'un tadını sonuna kadar çıkarmanın yolları

Fotoğraf: The Independent 

James Litston - The Independent

Başlangıçta Avrupa’yla Asya arasındaki gemilerin yakıt ikmal noktası olan Cape Town, Güney Afrika’nın bir ulus olarak doğup büyüdüğü şehir olma özelliğini taşıyor.

Turistik noktalarının büyük bölümü City Bowl’un yanı sıra kordon ve Masa Dağı (Table Mountain) arasında manzaraya karşı kurulmuş komşu semtlerde yer alıyor. Şehirde yaz (aralıktan marta kadar) tüm sıcaklığıyla hissedilirken, ölü sezonda (haziran-eylül arası) okyanusta balina ve beyaz köpek balıklarını izlemek mümkün.

Cape Town aynı zamanda, devlet başkanlığını 25 yıl önce burada devralan merhum lider Nelson Mandela ile anılıyor.

 

Roben Adası Indy.jpg
Robben Adası / Fotoğraf: The Independent

 

Şehirde yapılacaklar:

Hapishane kayası

Geleceğin devlet başkanının 18 yılını parmaklıklar ardında geçirdiği, Güney Afrika’nın kara lekesi olan yüksek güvenlikli hapishanenin (bugün Dünya Mirası Sit Alanı ve müze) yer aldığı Robben Adası’na giden bir tekne gezisiyle Nelson Mandela’nın öyküsünü keşfedin (360 Güney Afrika Randı-ZAR/150 TL).

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tekne turlarını, turistik bir güne mütevazı bir gerçeklik katan hikayelere sahip hapishanenin eski mahkumları işletiliyor. Tarih derslerine, Footsteps to Freedom turuyla devam edin; şehrin Mandela’nın özgürlüğe yürüyüşünde rol oynayan merkezlerini ve serbest bırakıldığı günkü konuşmasına sahne olan Belediye Binası merdivenlerine uğrayın (Bin 970 ZAR/817 TL)

Duvar resimleri

Woodstock’un iham veren duvar resimleri arasında 90 dakikalık sokak sanatı yürüyüşüne katılın (350 ZAR/149 TL). Şehrin yakın zamana kadar terk edilmiş haldeki bu bölgesi, bugün bira atölyeleri, zanaatkarların elinden çıkan tasarımcılar ve rengarenk graffitilerle hızla yenileniyor ve duvarlardaki eserlerin her biri farklı bir hikaye anlatıyor.

Doğa yürüyüşü

Masa Dağı, Cape Town’un sembollerinden biri. Teleferikle tepeye çıkan kalabalığı takip edin (330 ZAR/136 TL) ya da tur rehberli doğa yürüyüşleriyle manzaranın tadını çıkarın (850 ZAR/352 TL). Platteklip Gorge manzarasına zorı bir rampayla ulaşılıyor ancak yorgun dizlerinizi dönüşte teleferik kullanarak ödüllendirebilirsiniz.

Gökyüzüne doğru

Çift kişilik yamaç paraşütü yaparak şehrin daha da büyülü bir kuş bakışı manzarasını yakalayın (Bin 500 ZAR/622 TL). Sinyal Tepesi’nde (Signal Hill) gözünüzü karartıp Sea Point’te kordona konmadan önce çatıların üzerinde süzülün. Bu deneyim size hayal edebileceğiniz en heyecan verici 5 dakikayı yaşatacaktır.

 

Boulder Plajı Indy.jpg
Boulder Plajı / Fotoğraf: The Independent

 

Deniz mucizeleri

Her ne kadar safari için Güney Afrika’nın farklı yerlerine gitmeniz gerekse de şehrin civarında görebileceğiniz yaban hayatı noktaları da mevcut. Boulders Plajı’nda Afrika penguenlerini görebilirsiniz (65 ZAR/27 TL).

Konaklama

Cape Town’da kalınacak klasik yerlerden biri, efsanevi Belmond Mount Nelson. Pastel pembe cephesi ve kadim Masal Dağı fonuyla otel zamansız bir zarafet ve şıklıkla uyumlu benzersiz bir duygu yaratıyor. Otelin 198 modern misafirhanesine, iki açık havuz ve bir spa eşlik ediyor. Ancak otelin en göz alıcı özelliği, kentin karmaşasından arınmış resort tarzı bir sığınak duygusu yaratan olağanüstü huzurlu bahçeleri. Çift kişilik odalar, 4 bin 500 ZAR (Bin 868 TL).

Alışılmışın dışında bir diğer konaklama seçeneğiyse, bu yılın başlarında geleceği parlak görünen Woodstock’ta açılan yeni Stock Exchange. Bu, havalı olduğu kadar makul fiyatlı mülkün dekorasyonu, civardaki işletmelerden mekana yerel bir hava katan parçalar toplanarak tasarlanmış. 33 adet ferah ve daire tarzı döşenmiş odanın tamamı, karakteristik yapısıyla birlikte Masal Dağı ya da limanın üzerinden False Körfezi’ne uzanan manzarasıyla şehirli bir estetik tarzın izlerini taşıyor. Çift kişilik odalar bin 870 ZAR (776 TL).

Daha kısıtlı bütçeler içinse, Cape Town’un en popüler hostellerinden biri Atlantic Point. V&A Kordon’a yürüme mesafesindeki Green Point mahallesinde yer alan hostelde, bin 80 ZAR’lık (447 TL) çift kişilik ebeveyn odaları bulunuyor. Hostelde bir başka seçenekse, 277 ZAR’lık (115 TL) yurt tipi yataklar.

 

market Indy.jpg
Fotoğraf: The Independent

 

Ne yemeli?

Güne, Bree Sokağı’nın karmaşasının tam ortasında bulunan muhteşem Jason Bakery'de bir kahvaltıyla başlayın. Olağanüstü kahvesi ve hamur işlerini deneyin ya da iştah açıcı yumurtalı seçeneklere bir şans verin. Mevsimlik ürünlerle yapılan tost, sandviç ve salatalar için buraya öğle yemeğinde uğramayı da ihmal etmeyin.

Sürdürülebilir yöntemlerle tutulan deniz ürünlerini son derece makul fiyatlarla sunan Woodstock’taki mütevazı restoran Ocean Jewels'in balıklarından daha tazesini bulamazsınız. Kurutulmuş ton balıklı pirinç kasesi gibi (80 ZAR/33 TL) hafif seçeneklerden, iştah kabartan balık ve patates kızartmasına (65 ZAR/27 TL) uzanan menüden dilediğinizi seçebilirsiniz.

Ocean Jewel işe, her cumartesi işe, kalabalıkların yerel ve bölgesel yiyecekleri denemek için için akın ettiği haftalık Neighbourhood Market’da bir sokak tezgahı olarak başlamıştı. Burası, devekuşu burgerden mantıya, en kaliteli kurutulmuş etler, pizza çeşitleri, yerel şaraplar ve Woodstock’un craft biralarına kadar pek çok seçeneği ziyaretçilerine sunuyor.

 

Kokteyl Indy.jpg
Fotoğraf: The Independent

 

Nerede içmeli?

Woodstock’ta bulunan, Afrika, Asya ve Güney Amerika’dan gelen kahve çekirdeklerini, her birinin karakterini öne çıkararak yerinde kavuran Rosetta Roastery unutulmaz bir kafein keyfi vadediyor. Yerel çekirdeklerden (Etiyopya ya da Kenya) seçeceğiniz kahvenizi, fabrika tarzı şık kafede soğuk ya da sıcak afiyetle için.

Camps Körfezi’nin plaj banliyölerinde şehirde göreceğiniz en güzel gün batımları sizi bekliyor. Günün yorgunluğunu atmaya birebir teras lounge ve barıyla Chincilla’da alevli gökyüzüne karşı içkinizi yudumlayın. Karpuz ve naneli cintoniğinizin (160 ZAR/66 TL) tadını çıkarırken On İki Havari (Twelve Apostles) yamaçlarının üzerinden batan güneşin pembe parıltısını izleyin. Cumartesi ve pazarları yerel bir DJ sahne alıyor.

Kentin içindeki Bree Sokağı’nda bulunan Orphanage Cocktail Emporium ise daha şehirli bir ortam sunuyor. Ruhsatsız bar imajıyla tasarlanan mekanların özgün içkileri arasında Benedict Cucumber Patch (cin, salatalık ve elma, 90 ZAR/37 TL) yer alıyor. Ayrıca Kings Cross quesadilla ve Brixton hardallı acı biberli biftek sayesinde Londra esintileri taşıyan mutfak menüsüne de göz atmayı unutmayın.

 

Zeitz Mocaa Indy.jpg
Fotoğraf: The Independent

 

Alışveriş

Yayalaştırılan St George’s Mall, yolun yarısında başlayan Greenmarket Meydanı ie birlikte şehir merkezinin en büyük alışveriş caddesi. Rengarenk sanat, tasarım ve hediyelik ürünler için bu meydana mutlaka uğrayın. V&A Kordon’da yeni büyütülen bir kapalı pazar olan The Watershed’de de benzer ürünlerin biraz daha lüks örnekleri bulunabillir. Burada en çok tercih edilenler arasında, bölgedeki zanaatkarların ustalıklarını destekleyen ileri-dönüşümlü ürünler yer alıyor. Eski pirinç çuvallarından yapılmış kırlentlerden, yağ tenekelerinden dönüştürülen gitarlara, tek kalmış şıpıdık terliklerden, yontularak yapılmış hayvan heykellerine her şey Güney Afrika’da tasarlanmış ya da üretilmiş.

Klof Sokağı boyunca yaratıcı elişi ürünlerin bulunduğu butikler yer alıyor. Burada devekuşu derisinden çantalar, 43 yerel tasarımcının orijinal ürünleri ve aksesuarları bulunabilir. Şehrin diğer yakasında yer alan Woodstock Exchange ise eski bir fabrikadan ev eşyası ve elişi çantaların satıldığı mağazalar ve restoranlara dönüştürülmüş. Hemen yolun ilerisindeki Old Biscuit Mill ise mağazalarıyla cumartesi-pazar mutlaka görülmesi gereken bir haftasonu deneyimi sunuyor.

Mimari başyapıtlar

Metruk bir buğday silosundan dönüştürülmüş, üzerindeki Silo Hotel’in baş döndüren, patlak göz tasarımlı camlarıyla taçlandırılmış sanat müzesi Zeitz Mocaa’yı görmeyi ihmal etmeyin. Geri dönüştürülmüş beton hiç bu kadar güzel görünmemiştir.

 

Bilmeniz gerekenler:

Hangi para birimi kullanılıyor? 

Güney Afrika Randı (ZAR)

Hangi dil konuşuluyor?

İngilizce ve Afrikaanca (Hollanda lehçesi), ülkede konuşulan 11 resmi dilden yalnızca ikisi.

Bahşiş veriyor muyuz? 

Yüzde 10, cömert bir bahşiş olur.

Zaman farkı nedir?

Dünya çapında yaz saati uygulamasına göre Türkiye’den bir saat ileri.

Türkiye’den uçuş süresi nedir?

İstanbul’dan doğrudan uçuşlarda en az 11 saat.

Toplu ulaşım

Şehir içi otobüsleri uygun fiyatlı, güvenli ve oldukça kullanışlı. 

En güzel manzara

Şehrin ve limanın üzerinde yükselen Masa Dağı’nı görmek için yolunuzu V&A Kordon’a düşürün.

Yerel ipucu

Koeksisters, daaltjies ve adını telaffuz etmekte zorlandığını diğer sokak lezzetlerini denemek için renkli Bo-Kaap semtine uğrayın.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel

Independent Türkçe için çeviren: Sena Çenkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU