Teksaslılar doğal afet sonrasında yağmaya karşı bir hafta ruhsatsız silah taşıyabilecek

Kabul edilen tasarı, silah sahiplerinin Harvey kasırgası sonrası yerel siyasetçilere ruhsatlandırmayı gevşetmeleri için baskı kurmalarının ardından hazırlandı

Fotoğraf: The Independent

Victoria Gagliardo-Silver - The Independent

Teksas Eyalet Senatosu, doğal afet sonrası yağmalamayı önlemek için eyalet sakinlerinin bir hafta boyunca görünürde ve gizli şekilde silah taşımalarına izin veren tasarıyı kabul etti.

Eyalet Senatosu’nda oylanan HB 1177 sayılı tasarı 15’e karşı 16 oyla kabul edildi. Tasarı, Teksas Eyalet Meclisi’nde de onaylanması durumunda kanunlaşması için Vali Greg Abbott’ın imzasına sunulacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Teksas’ta yürürlükteki mevcut yasa, ruhsatsız silah sahiplerinin görünür şekilde veya teşhir etmeden tabanca taşımasına müsaade etmiyor ancak AR-15 gibi uzun kollu silahların görünecek şekilde taşınmasına izin veriyor.

Yağmalamanın önüne geçmeyi hedefleyen tasarı, ülkenin en büyük silah lobisi Ulusal Silah Birliği’nden (NRA) destek görüyor. NRA, tasarının “sel, kasırga veya yangın nedeniyle ruhsatları kaybolmuş veya tahrip olmuş dürüst Teksaslıların yanı sıra tabancalarını evleri dışında hiçbir zaman taşımayı planlamayan ruhsat sahibi olmayanlara da geçici koruma sağlayacağını” ileri sürüyor.

HB 1177 sayılı tasarı, bireysel silahlanmanın kontrol altına alınması gerektiğini savunan grupların tepkisini çekti. Moms Demand Action for Gun Sense in America (ABD’de Silah Farkındalığı için Anneler Eylem Talep Ediyor) isimli grup, konuyla ilgili açıklamalarında tepkilerini şöyle dile getirdi:

“1177 sayılı tasarı, acil durumlarda gizleyerek dolu silah taşımak için getirilmiş önemli güvenlik gerekliliklerini kaldırarak zaten hassas durumdaki Teksas silah güvenliği kanununu daha da zayıflatacak.”

Tasarı, silah sahiplerinin 2017’deki bölgeyi olumsuz etkileyen Harvey kasırgası sonrası yerel siyasetçilere ruhsatlandırmayı gevşetmeleri için baskı kurmaları sonrasında hazırlandı.

Tasarının ardındaki isimler Eyalet Meclisi Üyesi Dade Phelan ve Eyalet Senatosu Üyesi Brandon Creighton, taşınmasına izin verilmeyen tabancaların doğal afet sonrası ne kadar süreyle taşınabileceği konusunda ikilemde kaldı. Tasarı sahipleri bu sürenin 48 saat mi veya bir hafta mı olması gerektiği üzerinde uzlaşamazken, bir komite bu sürenin bir hafta olmasına karar verdi.

 

 

Tasarı aleyhine oy kullanan 3 Cumhuriyetçi senatörden biri Joan Huffman, tasarının doğal afet sırasında kolluk kuvvetleri üzerindeki olası etkisinden endişe duyduğunu dile getirdi.

Senatör Huffman, “Bu gerçekten üzerinde yeterince düşünülmemiş zayıf bir kamu politikası. Bu bir problemi çözmekten ziyade bir problem yaratıyor” dedi.

Eyalet Senatosu’ndaki 12 Demokrat üye, Cumhuriyetçi Huffman’ın tasarıya karşı çıkmasına destek verdi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU