Krizin çözümü için kritik adım: Suudi Arabistan Katar’ı KİK zirvesine davet etti

Suudi Kral Selman bin Abdulaziz, Katar Emiri Temim bin Hamad’ı Mekke’deki acil toplantıya çağırdı

Kral Selman ve Katar Emiri Al Sani, en son Ağustos 2016'da görüşmüştü / Fotoğraf: SPA

30 Mayıs’ta Mekke’de düzenlenmesi planlanan Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Olağanüstü Zirvesi’ne katılması için Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, Kral Selman tarafından Mekke’ye davet edildi.

Selman’ın bu daveti, Körfez krizinin çözüme ulaşması için önemli bir adım olarak yorumlandı.

Katar Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Emir Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, 30 Mayıs’taki Mekke KİK zirvesine katılması için Haremeyn hizmetkarı Kral Selman bin Abdulaziz tarafından bir mesaj almıştır” denildi.

 

 

Kral Selman'ın gönderdiği davet mektubunu KİK Genel Sekreteri Abdullatif bin Raşid ez-Zeyyani, Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani'ye teslim etti.

Suudi Arabistan Kralı Selman, 18 Mayıs'ta KİK üyesi ülkeler ile Arap ülkeleri liderlerine, Mekke'de 30 Mayıs'ta iki olağanüstü zirve düzenlenmesi çağrısı yapmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Selman, söz konusu zirve kararını, 12 Mayıs'ta Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) kara sularında 4 ticari kargo gemisinin sabotaja uğraması ve 14 Mayıs'ta Suudi Arabistan'daki iki pompa istasyonuna saldırı düzenlenmesinin ardından almıştı.

Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki kriz, 5 Haziran 2018’de Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn yönetimlerinin Katar ile  tüm diplomatik ilişkilerini kesmeleriyle başlamıştı.

Kral Selman ile Katar Emiri Temim bin Hamad, en son Ağustos 2016’da bir araya gelmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU