Açlık grevini bitirenler için HDP'de koordinasyon masası kuruldu

Öcalan'ın çağrısıyla açlık grevini bitirenlerin durumu, HDP ve ilgili kurumlarca yakından takip edilecek, Türk Tabipleri Birliği ise özel bir algoritma hazırladı ve ilgililere gönderdi

Öcalan'ın çağrısıyla açlık grevini bırakanlar tedavi altına alınıyor / Fotoğraf: AA

Açlık grevlerinin sona ermesinin ardından ilgili sivil toplum kurumlarıyla sağlıklı iletişimin sağlanabilmesi amacıyla HDP Genel Merkezi bünyesinde, "Genel Koordinasyon Masası" kuruldu.

HDP'den yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi:

"Gerekli tedavi sürecinin makul şekilde yönetilebilmesi, çıkabilecek olası sorunların çözülmesi ve bu kapsamda yetkili kurumlar ve kişilerle görüşülmesi, ilgili sivil toplum kurumlarıyla sağlıklı iletişimin sağlanabilmesi amacıyla HDP Genel Merkezi bünyesinde bir 'Genel Koordinasyon Masası' oluşturulmuştur. Bölgeler düzeyinde 'Bölge Koordinasyon Masası' kurulmuştur."

Türk Tabipleriu Birliği de, açlık grevini bitirenlerin tedavi süreci için özel bir algoritma hazırladı.

Yapılan açıklamada, özely algoritmanın ilgili kurumlara gönderildiği belirtildi. 

“Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından uzun süre aç kalanlara yaklaşım ve yeniden beslenmeye geçişin gerektirdiği özellikleri içeren algoritma gerekli hazırlıkların yapılması için Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Cezaevi Müdürlükleri ve İl Sağlık Müdürlüklerine gönderilmiş ve tabip odaları aracılığı ile hekimlere iletilmiştir.” 

 

TTB’nin genel beslenme önerileri ve örnek menü önerisi ise şu şekilde:

-Açlık Grevi sonrası ilk günlerde basit şekerlerden (çay şekeri, akide, lokum, meyveler, bal, reçel, marmelat, çukulata, pekmez, bal, tahin helvası) kaçınmak gerekir, tahıl, sebzeler birleşik şeker içerdiği için tercih edilmelidir.

-Başlangıçta Rejim 1 (açık çay, limonata, komposto sulu, meyve suyu) ve Rejim 2 (yoğurt, çorba, ayran, muhallebi gibi kıvamlı yiyecekler) uygun olur.

-Gaz yapan gıdalar, bulgur, süt gibi sindirimi zor besinlerden kaçınılmalıdır.

-Beslenmeye başladığı ilk günlerde çiğ besinler verilmemeli, yemeklerin iyi piştiğinden emin olunmalıdır.

-Kızartma, kavurma, ızgara gibi pişirme yöntemleri yerine haşlama, buğulama gibi yöntemler uygulanmalıdır.
-Baharatlı besinler, işlenmiş ürünler (salça, salam, sosis, sucuk vb), konserve yiyecekler ve salamura besinler kullanılmamalıdır.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU