Dünyanın zirvesi Everest’e tırmanan 4 dağcı öldü; zirve yolunda trafik oldu

Everets'e bu yılki sezon başından beri tırmanış yaparken ölenlerin sayısı geçtiğimiz yıl ölenlerin toplam sayısından fazla

Geçtiğimiz çarşamba günü Everest'in zirvesine ulaşmak isteyen dağcılar trafik nedeniyle saatlerce kuyrukta bekledi / Fotoğraf: AFP

Dünyanın en yüksek dağı Everest’e tırmanan  3 dağcı ve 1 rehber hayatını kaybetti. Böylece 1 hafta içinde ölenlerin sayısı 8’e ulaştı. Olay nedeniyle dağın zirve yolunda “tehlikeli” bir kuyruk oluştu. 

Nepalli yetkililer, perşembe günü Everest zirvesine 120'den fazla dağcının tırmandığını belirterek, aralarından bazılarının kalabalık nedeniyle oluşan trafikten yorgun düştüğünü, sıvı kaybı yaşadığını ve bu nedenle öldüklerini belirtti. Böylece bu sezon ölenlerin sayısı şimdiden geçtiğimiz yılın toplamında ölen 5 dağcıyı geçmiş oldu. 

Bu sene 380 kişinin zirveye tırmanmasına izin verildiği için trafik sıkışıklığı olduğunu söyleyen yetkililer, durumun bundan kaynaklı olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz yıl ise zirveye tırmanış için 365 kişiye izin verilmişti. Bu rakam 2016 yılında 289’du. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

850 metrelik yükseklikteki iniş yolunda, Hintli 2 kadın ve bir erkeğin yorgunluktan öldüğü açıklandı. 54 yaşındaki Anjali Sharad Kulkarni, 49 yaşındaki Kalpana Das ve 27 yaşındaki Nihal Ashpak Bagwan’ın trafikte 12  saatten fazla beklediği ve bu nedenle yorgunluktan  öldükleri belirtildi.

Everest hakkında blog yazan Alan Arnette’e göre, İsveçli bir ekibin üyesi de Everest’in Tibet tarafında hayatını kaybetti.

Yine İrlandalı bir profesör Seamus Lawless’dan da, dağda düştüğü 16 Mayıs'tan beri haber alınamıyor.  

Nepal’deki Himalaya Dağları’na sezonun başladığı mart ayından bu yana tırmanan 17 dağcı kaybolurken bazıları hayatını kaybetti. 

Everest’e tırmananların arasında yer alan 55 yaşındaki Amerikalı Don Cash’in de yüksek irtifada hastalığı nedeniyle hayatını kaybettiği belirtiliyor. 

Yüksek rakımda düşük oksijen olması nedeniyle gelişen yüksek irtifada hastalığı, baş ağrısı, kusma, nefes darlığı ve zihin bulanıklığına neden oluyor. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU