1 Mayıs 1977'de Taksim'de hayatını kaybedenler anıldı

DİSK Başkanı Çerkezoğlu, "Bizler açsısından tam kapanma yok, sınıfsal ayrımcılık var" diye konuştu. Ankara'da yapılmak istenen açıklamaya ise polis izin vermedi

Fotoğraf: Twitter @ttborgtr

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipler Birliği (TTB) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), 1 Mayıs 1977’de hayatını kaybedenleri Kazancı Yokuşu’nda andı.

Anmaya DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, KESK ve TMMOB yöneticileri, İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip ile HDP ve CHP'den milletvekilleri katıldı.

"Sınıfsal ayrımcılık var"

Çerkezoğlu yaptığı konuşmada "Yitirdiğimiz tüm yoldaşlarımıza sözümüz anılarına ve bu ülkenin geleceğine sahip çıkmak, katliamların gerçek sorumlularının yargılandığı, hesap verdiği, demokrasinin, eşitliğin egemen olduğu bir ülkeyi kurmaktır.  Onlara verdiğimiz sözü bugün bir kez daha yineliyoruz. Bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edeceğimizi bir kez daha haykırıyoruz. 1977’de katledilenlerin mücadele bayrakları bizim elimizdedir" diye konuştu.

Konuşmasında "tam kapanma" kararına da değinen Çerkezoğlu, "Tam kapanma adı altında alınan önlemlerde işçi sınıfı yine yok. Tam kapanma dediler ama işçilerin yüzde 60’tan fazlası çalışıyor. Yarın işçilerin işçilerine gittiği bir tam kapanma mümkün değil. Bizler açsısından tam kapanma yok, sınıfsal ayrımcılık var" ifadelerini  kullandı.

"Kovid-19 iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilsin"

Çerkezoğlu konuşmasının sonunda şu talepleri sıraladı:

Herkese aşı, herkese gelir desteği sağlanmalı, acil ve zorunlu işler dışında 4 hafta çarklar durdurulmalıdır
 
Çalışırken hastalanan emekçiler için Kovid-19 iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilsin.
 
Kod 29 ve ücretsiz izin zulmüne son.
 
İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları patronlara değil işçilere ve işsizlere.
 
 Asgari ücret üzerindeki tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın.
 
 İşsizliğe karşı kamu istihdamı artırılsın, hukuksuz biçimde işten çıkarılan kamu emekçileri işlerine iade edilsin, çalışma süreleri azaltılsın.
 
 Doğa katili projelere, Kanal İstanbul’a, betona, savaşa, silahlanmaya, sermayeye değil aşıya ve sosyal desteklere kaynak.
 
 Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınsın. Zorunlu mallarda ve elektrik, su, doğalgaz, iletişim faturalarında dolaylı vergiler sıfırlansın.
 
 Örgütlenme, özgür toplu sözleşme ve grev hakkı önündeki tüm engeller kaldırılsın.
 
İstanbul Sözleşmesi Yaşatır. 6284 sayılı yasa etkin şekilde uygulansın, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün İşyerinde Şiddete Karşı 190 sayılı sözleşmesi onaylansın.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ankara'da polis müdahalesi

Ankara'da ise polis, pandemi gerekçesiyle "Umut Yan Yana" sloganıyla yapılmak istenen 1 Mayıs İşçi Bayramı açıklamasına izin vermedi.

Polisin engellemesinin ardından  KESK Genel Merkezi önüne giden kitle adına 1 Mayıs Tertip Komitesi’nden Hüseyin Köklü basın açıklaması yaptı. 

Köklü şunları kaydetti:

Kovid-19 salgınıyla mücadelede dünyanın en başarısız ülkelerinden birinde hayatta kalmaya çalışıyoruz. Sermayenin çıkarları için akıl bilim ve milyonların sağlığı yok sayılıyor. Bugün tam kapanma diye sundukları önlem paketinde de işçi sınıfının ve halkın sağlığını, gelirini değil sermayenin çıkarlarını korumaya çalışıyorlar. Tam kapanma dedikleri önlemlerde biz yokuz. Çalışanlar hastalanmaya çalışmayanlar da açlığa mahkum ediliyor. Açık alanlarda nefes almamız yasaklanıp kapalı ortamlarda çalışmaya zorlanıyoruz. Yeterli aşı tedarik edilmiyor. Göz göre göre tükeniyoruz, ölüyoruz. Böyle salgınla mücadele olmaz diyor ve yaşam hakkımızdan vazgeçmiyoruz.

Basın açıklamasının ardından polis biber gazıyla müdahale etti. Açıklamaya katılanlardan bazılarının gözaltına alındığı bildirildi

 

İzmir'de tepki çeken görüntü

İzmir'de DİSK, KESK, TMMOB, Tabip Odası ve İzmir Barosu'nun çağrısıyla Konak Kemeraltı girişinde 1 Mayıs kutlandı. 1 Mayıs için yapılan eyleme İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri ile birçok siyasi parti katıldı.

Alana yürüyerek gelen siyasi partilere polis pankart ve bayrak açmalarına engel olurken müdahale etti. Müdahalede 3 kişi gözaltına alındı.

Evrensel'de yer alan habere göre, İzmir Emek ve Demokrasi Güçlerinden heyet polisle görüşerek gözaltıların hastane kontrolünden sonra serbest bırakılacağını söyledi ancak gözaltılar hastane kontrolü sonrası İzmir Emniyeti Güvenlik Şube Müdürlüğüne götürülerek ifadeleri alındı. Gözaltına alınanlar, Güvenlik Şube'deki ifadelerinden sonra serbest bırakıldı.

Öte yandan İzmir'deki 1 Mayıs kutlaması sırasında polisin gözaltına alınan bir kişinin boynuna diziyle bastırdığı görüntü tepki çekti.

CHP 26. Dönem Milletvekili Barış Yarkadaş, ABD'de polis memuru Derek Chauvin'in siyahi George Floyd'un ölümüne neden olan müdahalesine benzer görüntüyü, "Bu kinin, bu öfkenin bu acımasızlığın sebebi nedir? Ne yaptı bu insanlar? Gri pasaportla insan mı kaçırdı? Bakan olup bakanlığa dezenfektan mı sattı? Bakanlarla fotoğraf çektirip milleti mi dolandırdı? İzmir'de 1 Mayıs'ı kutlamak istediler! Vay be affedilmez bir suç işlediler!" notuyla paylaşarak tepkisini gösterdi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU