Kadın derneklerinden AB Konseyi Başkanı Michel'in istifası için imza kampanyası

Kadın kuruluşları, Michel'in Ankara'daki protokol olayında AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in şahsında kadınları "küçük düşürdüğü" gerekçesiyle istifa etmesini istiyor

Fotoğraf: Twitter

Avrupa ülkelerinde faaliyet gösteren bazı kadın dernekleri, Avrupa Birliği (AB) yönetiminin Türkiye ziyaretindeki protokol olayının ardından AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in istifa etmesi talebiyle imza kampanyası başlattı.

Belçika basınındaki haberlere göre, Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmelerinde yaşanan ve Avrupa basınında "Sofagate" olarak adlandırılan protokol olayının ardından kadın hakları ve cinsiyet eşitliği konularında çalışan bazı kadın kuruluşları, Michel'e tepki gösterdi.

Millennia Vakfı öncülüğündeki kuruluşlar, Michel'in von der Leyen'i "küçük düşürdüğü" gerekçesiyle istifa etmesi talebiyle mektup hazırladı.

Bu amaçla hazırlanan mektuba, Belçika, Fransa, İtalya gibi ülkelerden kısa sürede 3 binden fazla kişinin imza attığı bildirildi. AB dışındaki ülkelerden de birçok kadının kampanyaya imza verdiği kaydedildi.

Kadın hakları kuruluşları, Michel'in "büyük hata yaptığını" belirterek, von der Leyen'in şahsında bütün kadınların küçük düşürüldüğünü belirtti.

Ne olmuştu?

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la Beştepe'de bir görüşme gerçekleştirmişti.

Basına verilen fotoğraflar sonrası, Cumhur Başkanı Erdoğan ve AB Konseyi Başkanı Michel karşılıklı oturmuş, AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen ise bir süre ayakta kalmıştı.

Von der Leyen daha sonra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte karşılıklı başka bir koltuğa oturmuştu.

Bu durum medyada, bir "protokol krizi" yaşandığı yönünde yorumlara neden olmuştu.

 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yaşanan protokol sorunu konusunda Türkiye'nin son derece haksız ithamlarla karşılaştığını belirtmişti.

Türkiye'nin köklü bir devlet olduğunu, her düzeyde sıklıkla ziyaret düzenlediğini ve misafir ağırladığını belirten Çavuşoğlu, "Özellikle Türkiye'de yapılan görüşmeler, uluslararası protokol kuralları ve Türk misafirliği çerçevesinde olur" ifadesini kullanmıştı.

Ziyaretler öncesinde protokol ekiplerinin bir araya geldiğini ve görüşmeler yaptığını ifade eden Çavuşoğlu, "Görüşmede uygulanan protokolde AB tarafının talepleri ve telkinleri karşılanmıştır" açıklamasında bulunmuştu.

Çavuşoğlu, "Yani AB tarafının telkinleri doğrultusunda böyle bir oturma düzeni ayarlanmıştır. Nokta. Bunu, Türkiye'ye yönelik bu ithamlar olmasaydı bu kadar net açıklamayacaktık." diyerek "Türkiye yaptı." yönünde söylemler bulunduğunu, AB'nin iç uygulamalarına girmek istemediğini ifade etmişti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU