Azerbaycan Dışişleri Bakanı’ndan İsrail’e silah övgüsü: Karabağ zaferinde olağanüstü bir rol oynadı

Bakan Bayramov Karabağ'ın onarım sürecine, İsrailli şirketlerin de katılabileceğini ifade etti

Fotoğraf: AA

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, İsrail toplumunun Dağlık Karabağ'daki savaş sırasında Bakü'yü samimi bir biçimde desteklediğini, İsrail'den alınan silahların ise zaferde 'olağanüstü bir rolü' olduğunu söyledi.

Bayramov, Israel Hayom gazetesine demeç vererek, Tel Aviv'in, Azerbaycan ile Ermenistan arasında geçen yıl yaşanan savaştaki rolüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bayramov, "Ermenistan'ın, çatışma bölgesinden uzakta olan Gence kentine yönelik acımasız füze saldırıları sonucu zarar gören halka İsrail tarafından yapılan insani yardımı çok takdir ediyoruz" ifadelerini kullanarak, saldırılarda 33 sivilin hayatını kaybettiğini hatırlattı.

“İsrail ile 10'dan fazla anlaşma imzaladık”

Bakan şöyle konuştu:

Azerbaycan-İsrail ortaklığı güçlü, kapsamlı ve çok boyutlu. Ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin gelişim düzeyinden memnunuz. İş birliğimizi artırmak için halihazırda 10'dan fazla anlaşma imzaladık ve 20 farklı anlaşma taslağı daha değerlendirme aşamasında. Bu anlaşmalar, ilişkilerimizin gelişmesi için iyi bir çerçeve oluşturuyor.

“Karabağ'ın onarım sürecine elbette İsrailli şirketler de katılabilir”

İsrail'in Dağlık Karabağ'ın yeniden inşasında yer alıp almayacağı yönündeki soruya yanıt veren Bayramov, şunları söyledi:

Toprak bütünlüğümüzün yeniden tesis edilmesinin ardından savaş sonrası döneme girdik. Şimdi en önemli önceliklerimiz arasında kurtarılmış bölgelerin onarımı ve yeniden inşası ile ÜİYOK'lerin memleketlerine geri dönüşü yer alıyor. Dost ülkelerin ve ortakların onarım sürecine katılımını memnuniyetle karşılıyoruz. Elbette İsrailli şirketler de katılabilir. İş yükü çok fazla. Bu; mayın temizleme, altyapı inşası ve akıllı şehirlerin ve köylerin kurulmasını içeriyor, ancak bunlarla da sınırlı değil.

Azerbaycan kökenli İsrail vatandaşlarının, Ermenistan tarafından düzenlenen saldırıları protesto etmek için miting düzenlediklerini ve Azerbaycan ile dayanışma içinde olduklarını vurgulayan bakan, Tel Aviv'in Bakü'ye tedarik ettiği silahlara da değindi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bayramov, "Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri tarafından İsrail'de üretilen, özellikle insansız hava araçları dahil olmak üzere yüksek teknoloji ürünü ve yüksek hassasiyetli silahların ustaca kullanılması, Azerbaycan'ın zaferinde olağanüstü bir rol oynadı" ifadelerini kullandı.

Bakan, "Azerbaycan ile İsrail arasındaki ilişkilerin çeşitli alanlarda güçlenmeye ve yoğunlaşmaya devam edeceğine inanıyorum" diye ekledi.

Öte yandan Bakü'nün, İsrail ile İran arasında devam eden gerilimde arabulucu rolü oynama ihtimaline yönelik soruya Bayramov, şu yanıtı verdi:

Orta Doğu bölgesindeki gelişmeleri dikkatle izliyoruz. Her zaman barış ve güvenliğin tesisi için çağrıda bulunuyoruz. Bunun tüm bölgenin kalkınmasına ve refahına katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bölgesel ve küresel düzeyde güvenlik ve iş birliğine katkıda bulunmaya daima hazırız.

32 yıl sonra çözüme kavuştu

1988 yılından beri çözümsüz biçimde süren, “donmuş bir çatışma” olarak nitelendirilen Dağlık Karabağ meselesi, 32 yıl sonra, 2020’de Azerbaycan ordusunun operasyonuyla çözüme kavuşmuştu.

Ermenistan’ın saldırısı üzerine başlayan çatışma, yaklaşık bir buçuk ay süren savaş halinin ardından Azerbaycan lehine sonuçlanmıştı.

Türkiye'nin de destek olduğu operasyonun ardından Nahçıvan-Azerbaycan koridoru açılmış, Türkiye'nin de Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ile kara bağlantısı sağlanmıştı.

 

Independent Türkçe, Sputnik

DAHA FAZLA HABER OKU