Jamie Oliver’ın restoran zinciri iflas etti: Bin kişi işinden oldu

Sonucun kendisini derinden üzdüğünü söyleyen Oliver, şirket çalışanlarına ve tedarikçilerine “canla başla çalıştıkları” için teşekkür etti

Fotoğraf: Reuters

Jamie Oliver’in restoran zinciri iflas etti, 25 restorandan 22'sinin kapanmasıyla birlikte bin kişi işinden oldu.

Ünlü aşçının çalışmaya devam edecek restoranları ise Barbeco, Fifteen London ve Jamie’s Italian’ın yalnızca bir şubesi olarak açıklandı.

Bu sonucun kendisini derinden üzdüğünü söyleyen Oliver, şirket çalışanlarına ve tedarikçilerine “canla başla çalıştıkları” için teşekkür etti.

Çalışanlar da iflas duyurusunu üzüntü içerisinde karşıladı. 19 ay boyunca Jamie’s Italian’ın Birmingham şubesinin şefliğini yapan 31 yaşındaki Colin Roberts “Bir şeyler olduğunu seziyorduk ama şirketin iflas ettiğini ve işimizi kaybettiğimizi duymak, bizi şok etti” dedi.

Şirkette 2013’te kapı görevlisi olarak giren ve sonrasında yönetici olan 24 yaşındaki Josh Singh da “Kırgınım. Aldığımız e-posta ‘Soyuldunuz, boşuna işe gelmeyin’ diyordu” şeklinde konuştu.

Signh ayrıca, Oliver’ın vizyonunu beğendiğini ve başarısızlık için onu suçlamadığını söyledi.

Oliver geçen yıl, 75 milyon sterlin (yaklaşık 560 milyon TL) borçla iflasa yaklaşan restoranlarına 13 milyon sterlin (yaklaşık 97 milyon T) aktardığını açıklamıştı.

Bunun yanında 12 restoranını kapatmış ve 600 çalışanı işten çıkarmıştı. Ancak bu hamleler, zinciri kurtarmaya yetmedi.

Oliver geçen yılın Ekim ayında, Jamie’s Italian’a yatırım yapmak için “daha fazla parasının kalmadığını” açıkladı.

Şirket, 2016’da 700 bin sterlin, (5 milyon 250 bin TL) 2017’de de 20 milyon sterlin (150 milyon TL) kaybetti. Endüstrideki diğer şirketler gibi Oliver’ın şirketi de asgari ücretin ve işyeri kiralarının artması gibi problemler yaşıyordu.

 

 

Begbies Traynor adlı danışmanlık şirketinin ortağı Julie Palmer, söz konusu iflasın, diğer restoran sahipleri için bir “uyarı atışı” niteliğinde olduğunu belirtti.

Oliver ise iflas açıklamasının ardından, “İflastan etkilenen herkes için bu durumun ne kadar zor olduğunu biliyorum” dedi.

Müşterilerine ve çalışanlarına teşekkür eden Oliver, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Jamie’s Italian’ı 2008’de İngiltere’deki orta ölçekli cadde restoranı piyasasını olumlu yönde değiştirmek için kurmuştuk. Epey değerli ve çok da kaliteli malzemelerle, hayvan hakları standartlarında sınıfının en iyisi olacak şekilde çalışan,  mükemmel yemek ve hizmet konusundaki tutkumu paylaşan harika bir ekiple bir araya geldik. Ve hedeflerimize ulaştık.”

Oliver’in 32 milyon sterlinlik hasılatına 2017’de 8 milyon sterlin ekleyen medya imparatorluğu ise büyümeye devam ediyor.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Eda Canımana

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU