CHP Sözcüsü: Emanet rezervler de yakılıyorsa, 128 milyar doların üzerine koyar, hesabını sorarız

Öztrak, CHP MYK toplantısına ilişkin açıklama yaptı

Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, "Eğer bugün kamu bankaları eliyle, arka kapı operasyonlarıyla eldeki emanet rezervler de yakılıyorsa bunu nasıl yaptığınızı kamuoyuna açıklamanız gerekiyor” diyerek, “Eğer açıklamazsanız bugün satılan dolarları da 128 milyar doların üzerine koyar, hesabını da sizden sorarız” ifadelerini kulland

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. 

Toplantıya ilişkin açıklamada bulunan Öztrak, Türkiye'nin "anayasal bir devlet" olmaktan çıktığını, kağıt üstünde "anayasası olan bir devlet" haline geldiğini ifade etti.

Keyfiliğin, kuralsızlığın had safhada olduğunu belirten Öztrak, "geçen hafta sonu Resmi Gazete ile bir elin, ülkenin altını, üstüne getirmek için elinden geleni ardına koymadığını" kaydetti.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, sözlerini şöyle sürdürdü:

Erdoğan, vesayeti altındaki Meclis Başkanı'nı ve vesayeti altındaki yargıyı araç olarak kullanarak önce bir milletvekilinin vekilliğini düşürdü, sonra da Anayasa Mahkemesi'ne bir parti için kapatma davası açtırdı. İttifakın küçük ortağının ağzına bir parmak bal çaldı. Sarayın sadık bekçisinin kongresinde elini güçlendirdi. Hafta sonunda da kendi partisinin kongresine giderken bir parmak balı da partisinin içindeki çeşitli kanatların ağzına çalmayı unutmadı. 10 yıl önce kadına karşı şiddeti ve aile içi şiddeti önlemek için hazırlanan İstanbul Sözleşmesi'ni tek bir imzayla feshetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, Merkez Bankası Başkanı'nı görevden aldığı için eleştiren Öztrak, ülkenin keyfilikle yönetildiğini bildirdi.

Öztrak, "İyi işleyen demokrasilerde tek bir kişinin imzasıyla, Meclisin yetkileri gasbedilemez. İyi işleyen demokrasilerde milletin kahir ekseriyetiyle inatlaşılmaz. Sırf kendi ideolojik tabanını tatmin etmek için tek adam iradesiyle kadınlar ve çocuklar, şiddet karşısında korumasız bırakılamaz” diye konuştu.

Piyasaların dün gece yarısından itibaren bir kez daha yangın yerine döndüğünü, doların Asya piyasalarında 8 lira 40 kuruşa çıktığını belirten Öztrak, kamu bankalarının hazine birimlerinin 4,5 ay aradan sonra yeniden fazla mesaiye başladığını dile getirdi.

Faik Öztrak, "Madem, faiz artıran Merkez Bankası Başkanı'nı bir gece yarısı kararıyla azledecek kadar acil bir durum vardı, bugün yapılacak iş bellidir, bir an önce Para Politikası Kurulunu olağanüstü toplantıya çağırmalıydınız ve faiz kararını geri almalıydınız. Sonra da bunun sonuçlarıyla yüzleşmeyi bilmeli, ardından sandığı milletin önüne getirmeliydiniz" ifadesini kullandı.

"Milletin çarçur edilecek bir 128 milyar doları daha olmadığını" söyleyen Öztrak, 12 Mart itibarıyla Merkez Bankasının döviz bilançosunun 43 milyar dolar açık verdiğini, bankanın kasasında kendine ait dövizinin kalmadığını, hepsinin başkasına ait olduğunu belirtti.

“Hesabını sorarız”

Bugün dolar kurunu 7,80'lerde tutabilmek için birilerinin yoğun şekilde döviz sattığını kaydeden Öztrak, doların ateşinin düşmediğini söyledi.

Öztrak, "Eğer bugün kamu bankaları eliyle, arka kapı operasyonlarıyla eldeki emanet rezervler de yakılıyorsa bunu nasıl yaptığınızı kamuoyuna açıklamanız gerekiyor. Eğer açıklamazsanız bugün satılan dolarları da 128 milyar doların üzerine koyar, hesabını da sizden sorarız” dedi.

"Bu, tarihimizde görülmemiş kötü bir rekor"

Faik Öztrak, bu sabah geçen yılın işgücü ve istihdam verilerinin açıklandığını hatırlatarak, hükümetin son iki yılda işi olan vatandaşların işini elinden aldığını belirtti. CHP Sözcüsü Öztrak, şöyle devam etti:

2020'de iş, güç sahibi olan 650 bin erkek, 618 bin kadın, toplam 1 milyon 268 bin yurttaşımız işini kaybetti. Son iki yılda işini kaybeden yurttaşlarımızın sayısı ise 1 milyon 926 bin kişiye ulaştı. 2020'de iş gücüne dahil olmayan ama 'iş bulursam çalışırım' diyenlerin sayısı ilk kez resmi işsiz sayısını geçti. 'İş bulsam çalışırım' diyenlere, eksik ve yetersiz çalışanları ve mevsimlik çalışanları ilave ederek gerçek işsiz sayısını buluyoruz. 2020'de bu sayı 2 milyon 312 bin kişi artmış, 10 milyon 287 bine ulaştı. Bu, tarihimizde görülmemiş kötü bir rekor. Gerçek işsizlik oranı, 2020'de 6 puandan fazla artarak, yüzde 29,2'ye sıçramış. Bu da berbat bir rekor.

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU