Filipinler Devlet Başkanı: Komünist isyancıları öldürün

Rodrigo Duterte, güvenlik güçlerine "İnsan haklarını unutun" diyerek emir verdiğini vurguladı

2018'de Duterte, komünist isyancılarla savaşmak için "ölüm mangası" kurmayı planladığını söylemişti (AFP)

Tartışmalı açıklamalarıyla ünlü Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, güvenlik güçlerine ülkedeki komünist isyancıları öldürme emri verdiğini söyledi.

Sputnik International'ın haberine göre, Güney Filipinler Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde bir konuşma yapan Duterte, şu ifadeleri kullandı:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Orduya ve polise, kendilerini komünist isyancılarla silahlı bir çatışmanın içinde bulmaları halinde onları öldürmelerini, gerçekten öldürdüklerinden emin olmalarını ve eğer yaşıyorlarsa işlerini bitirmelerini söyledim.

"İnsan haklarını unutun" diyerek emir verdiğini de belirten Duterte, hapse girmekten korkmadığını ve bunun "bir problem olmadığını" ifade etti.

Ev ve iş teklifi

Duterte, komünist isyancıları "haydut" diye niteledi ve hiçbir ideolojileri olmadığını söyledi. Bahsi geçen kişilere silah bırakmaları halinde iş bulma sözü verirken vaatler bununla sınırlı kalmadı:

Teslim olursanız size ev vereceğim. Evler çoktan hazır. Filipinler'de her yere ev inşa ettim. Başka bir bölgeye gitmek istiyorsanız, barınabileceğiniz bir oda her zaman olacak.

Duterte, 2017'de Filipinler Komünist Partisi'nin silahlı kanadı Yeni Halk Ordusu'nu terör örgütü ilan etmiş, bir yıl sonra askerlere kadın isyancıları vajinalarından vurmalarını söylemişti. 2020 Aralık'ında ise kendi döneminde ateşkes olmayacağını açıklamış ve komünist isyancıları iki yıllık görev süresinde ortadan kaldırma sözü vermişti.

 

Independent Türkçe, Sputnik International, Sputnik Türkiye, CNN Philippines, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU