Beki’den İnsan Hakları Eylem Planı yorumu: Niyet, abdest tazelemesi olarak bakın

“Tekrar bismillah, vallahi çok şahane; tabii şayet iktidar da bunun son milat olacağına artık garanti verirse”

Fotoğraf: AA

Karar gazetesi yazarı Akif Beki, dün Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan İnsan Hakları Eylem Planı’ndaki maddelerin zaten anayasada yazılı olduğunu belirterek “Olsun, iktidarın irade beyanı açısından yeni. Niyet, abdest tazelemesi olarak bakın” yorumunu yaptı.

Beki, bugünkü köşe yazısında eylem planıyla iktidarın kendine reform yapmayı planladığı görüşünü dile getirdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Diyeceksiniz ki bunlar zaten Anayasa ve kanunlarda yazılı, neresi yeni?   Olsun, iktidarın irade beyanı açısından yeni. Niyet, abdest tazelemesi olarak bakın" diyen Beki, yazısında özetle şu ifadeleri kullandı:

Rüya gibi, getirilen yenilik çok şahane; şayet yaptığı reforma iktidar da uyarsa...  Diyeceksiniz ki tutan mı vardı, uyacaktıysa şimdiye niye uymadı iktidar?  İktidar, bir yerde özeleştiri yapıyor, yanlışı kabul ediyor ve hatadan dönme sözü veriyor diye de düşünebilirsiniz.  Ekonomideki kötüleşmeyi iyileştirmek için, önce demokrasi ve hukuku düzeltme lüzumundan doğdu reform fikri.  Diyeceksiniz ki bu, iktidarın kendisini düzelteceği anlamına geliyor, peki kim bozdu? Bireysel özgürlükleri ve demokrasiyi kim azalttı ki iktidar fazlalaştırmayı taahhüt ediyor? 

E varsın öyle olsun, alıp bağrınıza basamaz mısınız, verin gitsin bir şans...  Billahi çok şahane, şayet iktidar da sözünü tutarsa...  İnandırıcılık ve güven sorunu var mı, var. Ama aşılmaz değil. Niyetin ciddiyetini ispatlamak, iki icraata bakar! Cumhurbaşkanı açıkladı, nihai amaç reformu bu kez sivil bir anayasa ile taçlandırmak. Yabancı yatırımcı güven ortamı istediği için değil, milletimiz layık olduğu için.  Darbecilik Anayasa’dan tasfiye edilecek, ne ala!  Önümüzdeki tek engel; aynı vaatle kaç Anayasa reformu, kaç referandum, hatta koca sistem değişikliğinden sonra bile darbe ve vesayet tehlikesini hala atlamamış olmamız. 

Her kış geri gelecek bir zombi gibi. Vur vur ölmüyor, bir de bakıyorsunuz tekrar hortlamış.  En son Cumhurbaşkanlığı sistemine geçerek öcünün tabutuna son çivi çakılmış, betona gömülmüştü.   Şimdi bir daha denemek için aziz millet desteğe çağrılıyor. “İnşallah bu kez başaracağımız” söyleniyor.  Fakat öcünün bir daha canlanmayacağının garantisi yok.  Baştan başlayalım, tekrar bismillah, vallahi çok şahane; tabii şayet iktidar da bunun son milat olacağına artık garanti verirse!

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU