Ordunun istifasını istediği Paşinyan sokağa çağırdığı taraftarlarına seslendi: Darbe girişimi engellendi

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, ordunun kendisine yönelik istifa çağrısını "darbe girişimi" olarak nitelendirerek, destekçilerini sokağa çağırdı. Erivan'da taraftarları ile buluşan Paşinyan, darbe girişiminin engellendiğini duyurdu

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Erivan’da destekçileriyle birlikte yürüyerek, kendisine yönelik istifa çağrısında bulunan ordu yetkililerini eleştirdi / Fotoğraf: AA

Ermenistan Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan ve üst düzey komutanlar, Başbakan Nikol Paşinyan’ı istifaya çağıran bir bildiri yayımladı. Paşinyan ise Facebook üzerinden yaptığı canlı yayında, Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan'ı görevden aldığını duyurdu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ermenistan’daki yerel medyada çıkan haberlere göre, Genelkurmay Başkanı dahil bütün üst düzey komutanlar, Paşinyan’ın istifası için bildiri imzaladı.

“Her şeyin bir sınırı vardır”

Bildiride “Ülkenin bu kadar karmaşık durumda alınan bu tür bir karar, devlet karşıtı ve sorumsuzca bir adımdır. Ermenistan Başbakanı ve hükümeti  Ermeni halkı için böylesi kritik ve ölümcül durumda yeterli kararlar alamıyor" dendi.  Açıklamada "Görevdeki makamları  gözden düşürmeyi amaçlayan saldırılara uzun süredir sabırla tahammül ettik" dendi ve  “Her şeyin bir sınırı vardır” ifadesi kullanıldı. 

“Ermeni Silahlı Kuvvetleri, görevini şerefle yerine getirdi"

Açıklamada “Ermeni Silahlı Kuvvetleri, görevini şerefle yerine getirdi ve halkla omuz omuza düşmana karşı savaştı. Görevdeki yetkililerin etkisiz yönetimi ve dış politikadaki ciddi hatalar ülkeyi çöküşün eşiğine getirdi. Ermenistan Silahlı Kuvvetleri, Ermenistan Başbakanı ve hükümetinin istifasını talep ediyor, aynı zamanda oğulları Vatan ve Artsakh'ı koruyarak ölen kişilere karşı güç kullanmaktan kaçınmaları için uyarıda bulunuyor" dendi. 

erm.jpg
Dağlık Karabağ anlaşmasına imza attıktan sonra Nikol Paşinyan karşıtı protestolara polis sert müdahale etmişti / Fotoğraf: İHA​​​​​​​

 

“Bu bir darbe girişimidir”

Ermenistan Başkanı Nikol Paşinyan ordunun istifa çağrısına yönelik yaptığı açıklamada, "Genelkurmay Başkanı tarafından yapılan açıklama darbe girişimidir. Tüm destekçilerimizi Cumhuriyet Meydanı'na davet ediyorum, canlı yayında halka sesleneceğim" dedi.

Paşinyan, Genelkurmay Başkanı Gasparyan'ı görevden aldı

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan'ı görevden aldığını duyurdu. 

Paşinyan, Ermenistan ordusunun, kendisine yönelik istifa çağrısının ardından Facebook üzerinden gerçekleştirdiği canlı yayında konuştu. 

Konuşmasında, destekçilerini sokağa çağıran Paşinyan, "Devrimi savunmamız gerekiyor. Çok zor bir durumdayız. Genelkurmay Başkanı'nı görevden alma kararı aldım. Şimdi en önemli görev, sivillerin ve halkın iktidarını korumaktır" dedi. 

Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'da yaşadığı mağlubiyete ilişkin sorumluluğu üzerine aldığını anlatan Paşinyan, "Halkın bazı üst düzey ordu yetkililerine yönelik de bazı soruları var ve bu sorulardan kaçılamaz" ifadesini kullandı. 

Paşinyan, destekçileriyle Erivan sokaklarında yürüdü: Darbe girişimi engellendi

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ordunun istifa çağrısının ardından meydanlara çağırdığı destekçileri ile Savunma Bakanlığı binasının bulunduğu Cumhuriyet Meydanı’nda buluştu ve destekçilerine seslenerek, “Darbe girişimi engellendi” dedi.

Burada yaptığı konuşmada, orduya yönelik eleştirilerde bulunan Paşinyan, "Ordu, halka ve başbakana bağlıdır. Ermenistan’da zor bir durum var ancak çatışmaların yaşanmaması konusunda hemfikir olmalıyız" dedi.

"Mevcut durum kontrol altında"

Ermenistan’daki durumu tüm taraflarla konuşmaya hazır olduğunu savunan Paşinyan, "Ermenistan’ın içerisinde düşmanlar yok. Mevcut durum kontrol altında ve ordu tarafından yapılan açıklamaların duygusal bir tepki olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Görevden aldığı ordu yetkililerinin, kendisi için hala "kardeş" olduğunu savunan Paşinyan, "Ben ve ailemin de Ermenistan’ı terk etmek gibi bir planı bulunmuyor" dedi.

kalabalik.jpg
Paşinyan'ın çağrısı üzerine Erivan'daki Cumhuriyet Meydanı'na toplanan Paşinyan yanlıları başbakana destek verdi / Fotoğraf: AA

 

Zaman zaman elinde bulunan megafonla destekçilerine seslenerek teşekkür eden Paşinyan ve destekçilerinin yürüyüşü devam ediyor. 

Ermenistan Genelkurmay Başkanlığı: Pozisyonumuzu teyit ediyoruz

Ermenistan Genelkurmay Başkanlığı, Başbakan Nikol Paşinyan’a yönelik istifa çağrısına ilişkin pozisyonlarının değişmediğini, söz konusu çağrının bir baskı neticesinde yapılmadığını bildirdi. 

Ermenistan Genelkurmay Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, başkanlığın, Paşinyan’a yönelik sabah gerçekleştirdiği istifa çağrısı ve ardından Paşinyan'ın açıklamalarıyla ilgili değerlendirmelere yer verildi.

Bu sabah Paşinyan’a yönelik yapılan çağrının, baskı neticesinde yapılmadığına işaret edilen açıklamada, “Bu, amacı tek olan generallerin ve subayların, bu önemli anda vatanın kurtuluşuna hizmet etmek olan açık inancı ve duruşudur. Pozisyonumuzu teyit ediyoruz. İstifa çağrısı bir baskı neticesinde yapılmamıştır” ifadeleri kullanıldı.

Eski Cumhurbaşkanı Koçaryan’dan orduya destek

Eski Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan da halka, Genelkurmay Başkanı dahil bütün üst düzey komutanların Paşinyan’ın istifası için imzaladıkları bildiriyi destekleme çağrısında bulundu.

Koçaryan, “Bu kader anında, halkı ülkeyi sahiplenmeye ve Ermenistan Silahlı Kuvvetleri ile ordunun yanında olmasına çağırıyorum. Savaşı kaybeden ve toprakları veren iktidarın gitmesi gerekiyor. Bu milli uyanışımızın garantisidir.” ifadelerini kullandı.

Muhalefet imza topluyor

Öte yandan, Ermenistan'da muhalif partilerin, parlamentonun olağanüstü toplantı gerçekleştirmesi için imza topladığı belirtildi.

“Aydınlanmış Ermenistan” Partisi milletvekili Nair Zagrobyan da Paşinyan’ı istifaya çağıran bildirinin darbe girişimi olarak nitelendirilmemesi gerektiğini belirterek, “Bu bir suç değildir” açıklamasında bulundu. 

Ermenistan Güvenlik Servisinden yapılan açıklamada ise meydana çıkan vatandaşlara “kışkırtıcı eylemlerden” kaçınmaları çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, “Bu tür eylemler, Ermenistan’ın güvenliğini tehdit edebilir” ifadelerine yer verildi.

Rusya'dan açıklama: Ermenistan'ın iç meselesi

Ülkede tansiyonun yükselmesinin ardından Rusya’dan ilk açıklama geldi.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, “Ermenistan’daki durumu endişeyle takip ediyoruz ancak bunu bir ülkenin iç meselesi olarak görüyoruz” dedi.

Peskov, Moskova ile Erivan arasında şu ana kadar herhangi bir iletişim kurulmadığını ancak gerekirse hızlı bir şekilde bu konuda çalışma yapılabileceğini ifade etti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı da benzer bir açıklama yayınlayarak, “Ermenistan’daki durum ülkenin iç meselesidir” ifadelerini kullandı.

Karabağ operasyonundan beri hedefte

Paşinyan, Dağlık Karabağ'da Azerbaycan'la süren 6 haftalık çatışmalarda Azerbaycan’ın işgal altındai toprakların bir kısmını kurtarmasından bu yana Ermenistan'da eleştirilerin hedefindeki isim olmuştu. Paşinyan, daha önce muhalefetin yaptığı istifa çağrılarını yanıtsız bırakmıştı. Ülkede Paşinyan’ın istifasını isteyen gösteriler düzenlenmişti.

 

Independent Türkçe, AA, Agos

DAHA FAZLA HABER OKU