ABD'de Alabama'dan sonra Missouri de kürtajı yasaklayan tasarıyı kabul etti

Missouri'de tecavüz ve ensest sonucu oluşan gebelikler dahil kürtajı yasaklayan tasarı kabul edildi

Fotoğraf: The Independent

Tom Barnes - The Independent

ABD’nin Missouri eyaletinde Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu senato, hamileliklerde 8. haftadan itibaren kürtajı yasaklayan tasarıyı kabul etti.

Senatodan 24’e karşı 10 oyla geçen tasarı, tecavüz ve ensest mağduru hamile kadınlara da kürtaj yasağı öngörüyor. Tasarının yürürlüğe girmesi için bir kez daha oylanıp eyaletin Cumhuriyetçi valisi Mike Parson tarafından imzalanması gerekiyor. Parson daha önce yaptığı açıklamalarda kürtaj karşıtı olduğunu söylemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tasarının geçmesi halinde, Missouri'de ABD’nin en katı kürtaj yasalarından biri uygulanacak. Kürtaj yasağından yalnızca tıbbi acil durum yaşayan hastalar muaf tutulacak.         

Kadınların hayatlarının farklı hikayeler taşıdığını, konuyu genel değerlendirmenin yanlış olduğunu vurgulayan Demokrat senatör Jill Schupp, “Ne yapıp ne yapamayacaklarını söyleyen bir yasayı öne sürerek onlara müdahale edemeyiz” dedi.

Missouri tasarısı, ABD’de birkaç eyaletin kürtajı yasaklamak için benzer adımlar atmasının ardından geldi.

Kürtaj yasağını savunanlar bu adımların, ABD Yüksek Mahkemesi’nin kürtajı yasal hale getiren 1973 tarihli kararının yürürlükten kaldırılmasının yolunu açmasını umuyor.

Son haftalarda Kentucky, Mississippi, Ohio ve Georgia eyaletleri “kalp atışı” yasası olarak anılan tasarıları onaylamıştı. Bu tasarılar, bebeğin kalp atışının tespit edilmesi halinde kürtajı yasaklıyor.

Alabama Valisi Kay Ivey de eyalette annenin sağlığını korumak dışında tüm kürtajları yasa dışı hale getiren tasarıyı çarşamba günü imzalamıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU