İran Belucistanı'nda göstericiler valilik binasını bastı

Sistan ve Belucistan vilayetine bağlı Saravan ilçesinin sınır hattında bir grup akaryakıt kaçakçısına ateş açması sonucu en az iki sivil hayatını kaybetti, birçok sivil de yaralandı

İran'ın güneybatısındaki Sistan ve Belucistan vilayetinin Pakistan sınırında yer alan Saravan ilçesinde göstericiler valilik binasını bastı.

İran İnsan Hakları Aktivistleri Grubu'na bağlı HRANA Haber Ajansı'nın verdiği bilgilere göre, 22 Şubat Salı günü, İran Devrim Muhafızları Ordusu askerlerinin Sistan ve Belucistan vilayetine bağlı Saravan ilçesinin sınır hattında bir grup akaryakıt kaçakçısına ateş açması sonucu en az iki sivil hayatını kaybetti, birçok sivil de yaralandı. Diğer bazı haber kaynakları ise 10 sivilin öldüğünü bildirdi.

Başta Twitter olmak üzere sosyal ağlarda bugün yayımlanan videolarda ise hayatını kaybedenlerin yakınları Saravan valilik binasını bastı.
 


Beluc aktivistlere ait Telegram kanalının iddiasına göre, güvenlik güçleri valilik binası önünde toplanan protestocuları dağıtmak için gerçek mermi kullandı. İddiaya göre bazı protestocular ateşli silah ve göz yaşartıcı gazla yaralandı.

Sosyal medyada yayımlanan videolarda Saravan valilik binası içindeki kargaşa ve hasarın yanı sıra valilik binası dışından da silah sesleri duyulabiliyor. 

Sosyal medyada paylaşılan diğer görüntülerde öfkeli halkın emniyet güçlerine ait bir aracı ateşe verdiğini gösteriyor.
 


Ayrıca, bölgede internet hatlarında kesinti olduğu ve güvenlik güçlerinin Saravan kentine takviye birlikler gönderdiği iddia ediliyor.

Paylaşılan görüntülerde göstericilerin şehrin giriş noktalarını lastik yakarak kapattığı görülüyor.
 


Belucistan vilayeti milletvekili Melik Fazli, yaşanan krizin farklı boyutları olduğunu ve yasayı çiğneyenlerin mutlaka araştırılması gerektiğini belirtti. 
 


Pakistan milletvekili Sanaullah Beluç, sosyal medya hesabından yapmış olduğu paylaşımda Beluç sivillerin öldürülmesini kınarken İran hükümetinden faillerin cezalandırılması çağrısında bulundu. 
 


İran'ın en mahrum bölgelerinden birisi olan Sistan ve Belucistan'da sınır sakinleri için kaçakçılık önemli bir gelir kaynağı. 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU