Aydınlık'ın "Esad, 'Erdoğan ile görüşebiliriz' dedi" haberine Suriye'den yalanlama geldi

Aydınlık'ın köşe yazısını manşetine taşıdığı Mehmet Yuva kaynaklarına güvendiğini söyledi, gazetesinin attığı başlığı eleştirdi

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın, geçtiğimiz aylarda yerel temsilcilerle yaptığı toplantı / Fotoğraf: SANA

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aydınlık gazetesi yazarı Mehmet Yuva, 12 Mayıs 2019 Pazar günü yayınlanan “Paranoyaklık ve… Esad Erdoğan buluşması olur mu?” başlıklı yazısında, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın gazeteci ve yazarlarla yaptığı basına kapalı bir toplantıda “Suriye çıkarlarına uygunsa ve egemenliğine halel gelmeyecekse Erdoğan ile de görüşülebilir” dediğini aktarmıştı.

Yazı Aydınlık'ın manşetinden “Esad: Erdoğan’la görüşmeye hazırız” başlığıyla yayınlandı.
 

beşar esad aydınlık
12 Mayıs Pazar Aydınlık gazetesi manşeti


Haber aynı başlıkla Arap coğrafyasında da pek çok yayın organında yer buldu. 

Suriye Cumhuriyeti Medya ve Siyaset Ofisi'nin resmi Facebook hesabı üzerinden dün yaptığı açıklamayla Aydınlık gazetesini isim vermeden yalanladı:  

Son zamanlarda medyada Devlet Başkanı Esad’ın siyasiler ve iş adamlarıyla yaptığı toplantı sırasında kendisine atfedilen cümleleri kullandığına yönelik haberlerin gerçeği yansıtmıyor. 

Açıklamada, "Suriye resmi medya organlarına bağlı platformlar dışında Esad hakkında yapılan haberlere itibar edilmemesi gerektiği" belirtildi ve “güvenilir kaynaklara uymaya davet ediyoruz” denildi.
 


Mehmet Yuva: Kaynaklarım güvenilir

Aydınlık yazarı Mehmet Yuva, Independent Türkçe'ye, Suriye'den yapılan yalanlama karşısında iddiasının arkasında durduğunu ve kaynaklarına güvendiğini söyledi: 

Sürekli olarak görüştüğümüz birçok basın kuruluşu mensubu dostumuz var. Siyasi uzmanlar var. Bu arkadaşlar o toplantıdaydı. Toplantıdan sonra istişareler devam etti. Kendilerinin ifadelerini taşıdık yazıya. Orada zaten yazıda da bunu söyledik. O zaman buyurun, biz de buna mukabil o toplantıda yapılan konuşmaya katılan kaynakları deşifre edelim. Siz niye bize toplantıda konuşulmayan sözleri ilettiniz diye.

Yuva'ya göre, yalanlama yazısı için değil, Lübnan ve diğer Arap medyasında "abartılarak ve içeriği değiştirilerek" yayınlanan haberlere yönelik yapıldı.

Aydınlık'ın manşetine de itiraz eden Yuva, “Yazımda Suriye’nin egemenliğine ve çıkarlarına uygunsa şeklinde ifadem var. Ama başlık üzerinden büyük bir yaygara koparıldı. Sanki Esad 'Erdoğan’la görüşmeye hazırız' dedi gibi. Bu anlamıyla bu ifade sorunlu bir ifadeydi” dedi.

Erdoğan-Esad görüşmesinin en üst düzeyde olmasa dahi alt düzeyde devam etmesi gerektiğini savunan Aydınlık yazarı, “Bölgeye huzur ve istikrar sağlayacak görüşmeler keşke yaşansa. Zaten Sayın Cumhurbaşkanı alt kademeden görüşüldüğünü açıklamıştı. Geçmişte Hafız Esad ve Saddam Hüseyin, Fas’taki Arap Ligi toplantısında birbirlerine küfür ettiler. Sonrasında Saddam’ın ikinci adamı, iki kez Suriye’ye gelip Hafız Esad’la buluştu ve Irak’ın petrol ticareti, her şeyi Suriye üzerinden yapılmaya başlandı” dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU