Bilim Kurulu Üyesi Prof. Akın: İstanbul koptu gidiyor

"Mutasyon virüsler de girdi, riski daha hızlandırdı. İstanbul ikinci zirveyi yapacak..."

Fotoğraf: AA

Halk sağlığı uzmanı ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Levent Akın, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) konusunda “İstanbul’un kopup gittiğini” söylerken vakalarda ikinci bir zirvenin mümkün olduğunu dile getirdi.

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, bugünkü köşesinde Prof. Akın’ın görüşlerine yer verdi.

Yazının ilgili kısmı şöyle:

İlk zirveden önce de uyarmıştı, dediği oldu ve bırakın enfeksiyon kapıp zor kurtulanları, yüzlerce insanın ölümü ile sonuçlandı. Aynı uyarıyı bugün bir daha yapıyor:

“Mutasyon virüsler de girdi, riski daha hızlandırdı. Bu boş vermişlik içinde İstanbul koptu gidiyor, ikinci zirveyi yapacak...”

Sözün sahibi, yıllardır koronavirüs ile uğraşan, Vuhan varyantı Türkiye’de görüldüğü günden beri de mücadelenin önünde yer alan halk sağlığı uzmanı, Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın... Bilim Kurulu’nun kısıtlamaları belirleyen kurulunun da başında yer aldığı için virüsün ve mutasyona uğramış hallerinin yayılımını yakından takip etme olanağına da sahip bilim insanı... Son bir haftadır ne zaman sohbet etsek ilk dikkat çektiği konu İstanbul’un durumu oldu... Haksız da değil...

Boğaziçi yorumu

Sarıkaya, Akın'ın Boğaziçi Üniversitesi'nde devam eden eylemler ile kapalı alanlardaki toplantılar için yorumlarını şu satırlarla aktardı:

“Kurumların salon toplantıları da rahatsız edici” deyip Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşanan gerilimin yarattığı toplaşmaya atıf yaptı.

Konuya içinde yaşanılan durumun ötesinde yaratacağı sağlık sorunu açısından bakıp şunları söyledi:

“Boğaziçi eylemleri sağlık yönünden tereddüt ettiriyor. Çocuklar iç içe... Bazıları maskesiz. Yeni mutant virüs 16 yaşından altını da etkiliyor...”

Bununla kalmadı, yeni ortaya çıkan mutant virüslerin de mutantının görüldüğüne işaret etti...

Virüsün yaygınlaşmasının, yeni varyantlar ile çok daha hızlı olacağını da bir daha anımsattı.

Şunu bir daha belirtmem gerekir ki bilim insanı duyarlılığı ve hocaların hocası olması nedeniyle geçmişte söyledikleri bire bir çıktı.

Bilimin yanılması olmaz...

Ama bir yanda insanlara evlerine kapanmaları, mesafelerine dikkat etmeleri söylenirken, diğer yandan bu ülkenin rol model olması gereken yöneticilerinin kongre düzenlemeleri de mücadelenin toplumsal algısını kırar...

Yazısının devamında İstanbul'a dair izlenimlerini aktaran Sarıkaya “Dajevu gibi geçen Şubat yaşananları tekrar ediyoruz, aynı uyarılar karşısında, aynı davranışları sergiliyoruz...” diyerek kendi görüşünü de ifade etti ve şunları yazdı:

Sürekli yineliyorum, daha önce “İstanbul patlar” dedi patladı, “dünyanın bir yerinde virüs mutasyona uğradıysa uzun sürmez bize de gelir” dedi üçü birden geldi, şimdi de diyor ki İstanbul koptu gitti... Gerisi size kalmış...

 

Habertürk, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU