Cezayir'de Tuğgeneral Nizar rakiplerine karşı 'saldırı' başlattı

Ceyazir yargı kaynaklarının yaptığı açıklamada eski Savunma Bakanı Tuğgeneral Halid Nizar’ın hakkında 'sahtecilik ve dolandırıcılık' suçlamasıyla mahkemeye şikayette bulunmasının ardından bir buçuk aydır tutuklu olduğunu aktardılar

Fotoğraf: Ramiz Boudnia/Reuters

Cezayir'in eski Savunma Bakanı Tuğgeneral Halid Nizar, 20 yıl hapis cezası ile sonuçlanan ciddi suçlamaların merkezindeki isim olmasının ardından rakiplerine karşı hukuk mücadelesi başlattı.

Yargı kaynakları Şarku'l Avsat'a yaptıkları açıklamada, Nizar'ın, telekomünikasyon ve internet hizmetlerindeki  tek ortağının, eski bakan hakkında 'sahtecilik ve dolandırıcılık' suçlamasıyla mahkemeye şikayette bulunmasının ardından bir buçuk aydır tutuklu olduğunu aktardılar.


Başkentteki bir mahkeme çarşamba günü, Nizar ve beş oğlunun Mevlud Mağzi'ye karşı açtığı şikayetin incelenmesinin ertelendiğini duyurdu.

Mağzi, söz konusu kuruluşta ailenin ortağı olmasının yanı sıra 1980'lerin sonunda iktidarda oldukça etkili olan Savunma Bakanı'nın eşinin de akrabası.

Dava, tüm belgeleri okumak için yeterli zaman olmadığını belirten savunmanın talebiyle gelecek aya ertelendi.

Mağzi, Nizar ve oğullarını sermayelerini artırarak şirketin sözleşmelerini 'tahrif etmekle' suçluyor.

Ayrıca Nizar ailesinin, kendisinin kuruluşun faaliyetlerine ilişkin karar almasını engelleyerek payını azalttığını savunuyor.

Geçen yıl İspanya'da mülteci konumunda olan Nizar ve ailesi hakkında 'ordunun otoritesine karşı komplo kurmak' ve 'yasal bir kuruma hakaret etmek' suçlamaları yöneltilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Genelkurmay Başkanı Ahmed Kayid Salih'in ölümünden tam bir yıl sonra suçlamalar düştü ve Nizar aleyhindeki kamu davası da iptal edildi.

Eski Savunma Bakanı, 11 Aralık'ta sürgününden geri döndü ve aynı ayın 14'ünde güvenlik organları Mağzi'yi gözaltına alarak hapse attı.

Daha önce şikayetçi konumda olan Nizar'ın ortağı süreç içinde suçlamaların hedefindeki isim oldu.

Avukatlarından biri (ismini vermeyi kabul etmiyor), kendisi ile Fransa'da ikamet eden ve adli takipte olan eski istihbarat subayı Hişam Abbud arasında WhatsApp uygulaması üzerinden gerçekleşen görüşmeler doğrultusunda savcılığın Mağzi'yi 'ordunun moralini hedef almakla' suçladığını belirtti.

Avukat, Mağzi'nin Abbud ise Nizar'a ve iki oğlu Lutfi ve Sufyan'a dair fotoğraf ve bilgi alışverişinde bulunduğunu ifade etti. Avukat, müvekkilinin orduyla ilgili bir meselede suçlanmasının şaşırtıcı olduğunu belirterek Abbud ile gerçekleşen bilgi alışverişinin Nizar ailesiyle ticari anlaşmazlığa ilişkin olduğunu vurguladı.

Avukat ayrıca savcılığın müvekkilinin tutuklu yargılanmayıp takip edilmesini sağlayacak tüm güvenceleri sağladığını belirterek mahkeme öncesindeki hapis cezasının keyfi olduğunu savundu.


Mağzi, ikameti nedeniyle ABD vatandaşlığına sahip ve 30 yılda uzun bir süredir ABD'de çalışıyor.

Cezayir'deki ABD Büyükelçiliği de Mağzi davasını takip ederken,  ABD Konsolosu da geçen çarşamba günü güvenlik görevlerinin dikkat çekici bir şekilde konuşlanmasının ardından mahkemeye geldi.

Mağzi, şirketin Atlantik'in ötesinde projeleri olduğu gerekçesiyle Nizar ailesine karşı ABD yargısına şikayette bulunmuştu.


Davayı takip eden kaynaklara göre Kayid Salih'in yerini alan yeni ordu komutanlığı, eski Savunma Bakanı Yardımcısı ile Nizar'ı 'kişisel bir anlaşmazlığın kurbanı' olarak nitelendirirken bu durumun 'askeri kuruluşun imajına ciddi bir zarar verdiğini' belirtiyorlar.

Aynı kaynaklara göre yeni ordu komutanlığı, askeri yargı ile sorunları nedeniyle askıya alınan ekonomik faaliyetleri eski haline getirme çabalarında kendisine destek olunması ve mallarının bir kısmına el konulmasıyla ilgili işlemleri de iptal etme kararı aldı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU