KULİS: DEVA Partisi'nde Başkanlık Kurulu'nda "dışlanma" yaşandı mı?... Nihat Ergün, kendi isteğiyle görev üstlenmedi, değişim de çok değil

Birinci Olağan Kongresi'nden sonra belirlenen Başkanlık Kurulu'nda bazı isimlerin yer almaması tartışma başlattı. DEVA'lılar, "Kimse dışlanmadı" dedi

Nihat Ergün - Ali Babacan / Fotoğraf: DEVA Partisi Basın

"İnsanları servet arzusu, şehvet arzusu ve şöhret arzusu yoldan çıkarır. Çok paralar yönettik, Allah'a şükür elimizi devletin parasına sürmedik. Tüyü bitmemiş yetimin hakkını yemedik. Bal tuttuk ama elimizi de bulaştırmadık. Parmağımızı da yalamadık."

Bu sözler, Demokrasi ve Atılıp Partisi (DEVA Partisi) Teşkilat İşleri Başkanı Nihat Ergün ait. 

Ergün için artık "Eski DEVA Partisi Teşkilat İşleri Başkanı" ifadesi kullanılabilir. Çünkü, Nihat Ergün artık DEVA'nın Başkanlık Kurulu'nda yer almıyor. 

Bilindiği üzere Demokrasi ve Atılım Partisi, Türkiye Dışişleri ve Ekonomi Bakanlığı yapmış Ali Babacan'ın ve arkadaşları tarafından 9 Mart 2020'de kuruldu. 

DEVA Partisi, Kurucular Kurulu ilk toplantısını da bir gün sonra yani 10 Mart 2020'de gerçekleştirdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Burada belirlenen Başkanlık Kurulu'nda eski Sanayi Bakanı Nihat Ergün, teşkilattan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. 

Parti yaklaşık 9 ay sonra Birinci Olağan Kongresi'ni yaptı. Ankara'da 29 Aralık 2020'de gerçekleşen Birinci Olağan Kongre'de Genel Başkan Ali Babacan, 28 Şubat dönemini anlatırken kız kardeşinin başörtüsü nedeniyle çekiği sıkıntıyı aktardığı sırada gözleri doldu. 

Babacan'ın farklı kesimlere mesajlar verdiği Birinci Olağan Kongre'den sonra yapılan toplantıda partinin yeni Genel Merkez Başkanlık Kurulu Üyeleri belirlendi. 

Başkanlık Kurulu'nda 3 yeni isim yer aldı

Yeni listeye göre eski Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Selma Aliye Kavaf, Aysun Hatipoğlu ve Mustafa Ergen, Başkanlık Kurulu'na girdi. 

Liste dışında kalan isimler ise Nihat Ergün, Zeynep Dereli ve Arzu Kılıçlar oldu. Ergün Teşkilat İşleri Başkanı, Dereli Eğitim İşleri Başkanı ve Kılıçlar ise Kadın Politikaları Başkanı olarak görev yapıyordu. 

Nihat Ergün'ün liste dışında kalması ilginç bulundu. Bunun için de sosyal medya da Ergün'ün daha önce üyesi olduğu Adalet ve Kalkınma Partisi'nden ayrılırken kullandığı sözler paylaşıldı. 

Zaten yukarıdaki sözleri Ergün daha önce yaptığı konuşmada dile getirmişti. Ancak "İnsanları servet arzusu, şehvet arzusu ve şöhret arzusu yoldan çıkarır" ifadelerinin çokça paylaşılması "Dışlandı, bunun için bu sözler gündeme geldi" yorumlarına yol açtı. 

Aslında 1. Olağan Kongre'den sonra belirlenen Genel Merkez Başkanlık Kurulu'nda çok büyük değişiklik yaşanmadı. 

21 Başkanlık Kurulu, 5 üye Uyuşmazlık Çözüm Kurulu ve 5 isim de Genel Başkan Başdanışman olarak görevlendirildi.

Abdurrahman Bilgiç, Ali Rıza Babaoğlan, Aysun Hatipoğlu, Birol Aydemir, Burak Dalgın, Canberk Demirci, Doğa Şanlıoğlu, Elif Esen, İbrahim Halil Çanakcı, İdris Şahin, Medeni Yılmaz, Mehmet Emin Ekmen, Mustafa Ergen, Mustafa Uçak, Mustafa Yeneroğlu, Münevver Helün Fırat, Nazlı Seda Vural, Sadullah Ergin, Sanem Oktar, Selma Aliye Kavaf ve Yasemin Bilgel partinin başkanlık kurulunda yer aldı. 

Genel Merkez Uyuşmazlık Çözüm Kurulu Asıl Üyeleri: Metin Kaşıkoğlu, Abdurrahman Müfit Yetkin, Ahmet Edip Uğur, Cennet Uslu ve Kerem Altun'dan oluşurken, Genel Başkan tarafından başdanışman olarak görevlendirilen isimler: Ramiz Ongun, Hasan Karal, Kerem Altun, Ali İhsan Merdanoğlu, Cem Avşar oldu. 

"Kopuş, küsme ve gücenme yok"

Peki gerçekten bir dışlanma söz konusu mu? Bu konuda Nihat Ergün, telefonlarımıza cevap vermedi. 

Ancak DEVA kulislerinden alınan bilgilere göre, Ergün'ün yönetimde aktif olarak yer almaması tamamıyla kendi isteği. 

Hatta Ergün, kuruluştan bu yana aktif siyasete geri dönme noktasında isteksiz oldu. 

Fakat süreç içerisinde arkadaşlarının genel ısrarıyla Teşkilat İşleri Başkanı olarak görev yaptı. 

DEVA Partisi'nin isteğe bağlı değişimlerin bile bahane edilerek, "dışlandı", "çizik yedi" gibi tartışmalarla gündeme gelmesini ve bu konuda isminin açık şekilde yazılarak bir açıklama yapılmasını istemeyen bir yetkili, "Kopuş, küsme ve gücenme yok. Nihat Bey kendi rızasıyla görevi bıraktı. İki arkadaş içinde bir bayrak değişimi söz konusu oldu" dedi.

"Ergün'ün Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeliği devam ediyor"

Teşkilat işlerinin çok yoğun ve meşakkatli işler olduğunu, günler hatta haftalar süren çalışmalar gerektiği için Nihat Ergün'ün kongreyi de fırsat bilip izin istediğini belirten yetkili, "Zaten Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeliği devam ediyor. Dün bu konuda yapılan oylamaya katılıp yeni başkanlık kuruluna da onay vererek olumlu yönde oy kullandı. Yönetim Kurulu Üyelerine bir konuşma yaparak bunun kendi iradi tercihi olduğu, herhangi bir siyasi sebebi olmadığı, daha çok kendisiyle ilgili zamanın yönetimi açısından ihtiyaç duyduğu bir karar olduğunu ifade etti" diye konuştu. 

Nihat Ergün ile Ali Babacan'ın daha önce bu meseleyi konuştuklarını, Genel Başkanın bir süre daha teşkilatta aktif görev yapmasını istediğini fakat Ergün'ün dinlenmeyi tercih ettiğini aktaran yetkili, şunları anlattı: 

"Ama neticede ortaya çıkan tablo bu oldu. Ali Bey devam etmesi yönünde telkinde bulundu ama Nihat Bey kuruluştan bu yana ‘Ben aktif siyasete tekrar girmek istemiyorum' diyordu. Mesela 4 ay önceki Abant'taki toplantıda ‘Ben milletvekili de bakan da olmayacağım ve aktif siyaseti gençlere devredeceğim' diye ifade etmişti. Nihat Bey, siyasetin temel değerleri, ilkeleri, partinin makro anlamda bu ilkelere uygun işleyişi üzerine kafa yormaya katkı sunmaya devam edecek. Ama günlük particiliğin getirdiği günlük faaliyetlerden bir miktar uzaklaşacak. Bu değişiklik ona bu fırsatı veriyor." 

"Parti içi çekişmelerden ayrıldığı veya istifaya zorlandığı iddiası kesinlikle doğru değildir" diyen yetkili, "Kesinlikle partimizde bir çekişme yok" ifadesini kullandı.

"Abdullah Gül ile diyalog devam ediyor"

Bir başka DEVA Partili de Nihat Ergün'ün kendi isteğiyle Başkanlık Kurulu'nda ayrıldığını söyledi. 

Partide görev yapan kimi siyasetçilerin gençlerin önünü açmak için uğraştığın belirten ikinci yetkili ise partide hafiften de olsa bir koltuk yarışının başlamakta olduğunu savundu. 

Buna göre bu da normal. Seçim yaklaştıkça, bir yere gelmek isteyenlerin hırsları artacak. 

"Ancak gruplaşma başladı, birilerinin üstü çiziliyor" yorumu yapmak için henüz çok erken. 

Partide bazı dengeler itina ile gözetiliyor. Abdullah Gül'e yakın isimler başından beri konumlarını koruyor. 

Ayrıca Gül ile Babacan arasındaki diyalog da devam ediyor. 

Yetkili, partinin henüz yolun başında olduğunu, eski ve deneyimli politikacıların havaya girip kamplaşmaya yol açma ihtimallerinin düşük olduğunu aktardı.

Eski AK Parti'li yeni DEVA'lı "İlkeler önemli. Bir siyasi oluşumda ilkeler korunduğu sürece kayıplar yaşanmaz" yorumunda bulundu.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU