Paşinyan: Esir düşen askerler sorunu çözülmedi

Paşinyan'ın açıklamaları Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştükten sonra geldi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile Kremlin'de 4 saatlik bir görüşme gerçekleştirdi / Fotoğraf: AA

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Dağlık Karabağ'da geçen yıl Azerbaycan ile yaşanan çatışmalarda esir düşen askerlerin değişimine yönelik sorunların henüz çözülmediğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Paşinyan'ın açıklamaları Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştükten sonra geldi.

Paşinyan, "Bir kez daha altını çizmek isterim ki, bizim için en önemli konu, insani konular. Özellikle de 9 Kasım tarihli ortak açıklamanın 8. maddesine öngörülen esir değişimi konusu" diye ekledi.

Paşinyan Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'ın durumunu görüşmek için hazır olduğunu da söyledi.

Rusya, Azerbaycan, Ermenistan'dan Dağlık Karabağ'da ekonomiyi canlandıracak ortak bildiri

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan arasında, Kremlin Sarayı’nda 4 saate yakın yapılan görüşmenin ardından Dağlık Karabağ bölgesinde Ermenistan'ın işgali döneminde kapanan ekonomi ve ulaşım bağlantılarını canlandıracak ortak bildiri imzalandı. 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bölgede ekonomik bağlantıların inşa edilmesi ve altyapı ile ilgili projelerin geliştirilmesine yönelik imzaladığı bildiride, her üç devletin başbakan yardımcılarından oluşan ortak çalışma grubu kurulmasının taraflarca desteklendiği belirtildi.

Çalışma grubunun 30 Ocak 2021'e kadar ilk toplantısını yapacağı kaydedilen bildiride, demir yolu ve kara yolu bağlantılarının sağlanması konusu öncelikli olmak üzere, bu toplantıda ana faaliyet alanlarının listesi oluşturulacak. Bu faaliyet alanlarının diğer unsurları her üç devlet arasında varılacak mutabakat ile belirlenecek.

Çalışma grubu eş başkanlarının alt gruplarda çalışacak uzmanlar listesini onaylayacağı kaydedilen bildiride, bu alt grupların, çalışma grubu toplantısından sonra bir ay içinde proje listesini oluşturarak sunacağı kaydedildi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Rusya Devlet Başkanı Putin ile yaptığı ikili görüşmede, imzalanan ortak bildirinin önemine işaret ederek, "Azerbaycan, 30 yıl aradan sonra Ermenistan üzerinden ulaşım yoluyla Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile bağlantı kuracak" ifadesini kullanmıştı. 

Paşinyan: Anlaşma bölgenin ekonomik görünüşünü değiştirecek

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise, "Bu bildiriyle vardığımız anlaşma bölgemizin ekonomik tarzını ve görünüşünü değiştirecek. Bugün imzalanan bildiri Karabağ’da daha çok güvenlik garantisi sağlayacaktır. Elbette yapıcı bir şekilde çalışmaya hazırız. Maalesef bütün sorunların çözümü tek bir görüşmeyle mümkün değildir. Çalışmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullanmıştı.  

Dağlık Karabağ’daki çatışmaların 10 Kasım’da Rusya’nın arabuluculuğu ile sonlandırılmasının ardından 15 Aralık tarihinde Azerbaycan ve Ermenistan arasında Dağlık Karabağ'daki çatışmaları sonlandıran barış anlaşması gereğince esir değişimi yapılmıştı.

Rusya Savunma Bakanlığı, Rus barış güçlerinin gözetiminde 12 esirin Azerbaycan'a, 44 esirin ise Ermenistan'a iade edildiğini duyurmuştu.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU