Mısır, sembol haline gelen "Rabia Camii"nin ismini değiştirdi

Kahire’de bulunan Rabiatul Adeviye Camii, 2013’teki darbenin ardından düzenlenen protestolara ev sahipliği yapmıştı

Rabiatul Adeviyye Camii, Kahire / Fotoğraf: El Vatan

Mısır hükümetinden yapılan açıklamada ülke genelinde 516 cami isminin değiştirildiği belirtildi ve “Aşırıcı örgütlerin ve cemaatlerin adını taşıyan cami kabul edilemez. Camiler sadece Allah’a aittir” denildi.

Vakıflar Bakanı Muhtar Cuma’nın söz konusu kararı imzaladığı belirtildi.

Rabiatul Adeviyye Camisi'nin isminin Rahmet Camisi olarak değiştirildiği öğrenildi.

Camilerin herhangi bir dernek, cemaat ya da gruba bağlı olarak kullanılamayacağı ifade edilen açıklamada, aynı şekilde siyasi ve ideolojik çatışmalara da dahil edilemeyeceği kaydedildi.

Açıklamanın devamında şöyle dendi:

“Aşırıcı cemaatler ve örgütlerin topluma saldırmak ve şiddeti öğretmen için kullandığı bu camileri elimizden geldiğince insanlığa, barışa kazandırmaya çalışacağız”

Devrik lider Muhammed Mursi'nin darbeyle görevden alınmasını protesto amacıyla 14 Ağustos 2013'te başkent Kahire'de, bulunduğu semtle aynı ismi taşıyan caminin bulunduğu Rabiatul Adeviyye Meydanı ile Nahda Meydanı'nda toplanan eylemciler için bu meydan bir sembol haline gelmişti.

 

erdoğan rabia
Erdoğan’ın Kahire’deki göstericilere destek için "Rabia" sembolü yapması, Arap dünyasında geniş yankı bulmuştu / Fotoğraf: AA

 

Ordunun yönetime el koymasının akabinde Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) "terör örgütü" ilan edilmesi ve yasaklanmasının ardından 2015'te teşkilata yakınlığıyla bilinen Rabiatul Adeviyye Derneği'nin tüm mal varlığına el konulmasına ve eski müftü Ali Cuma'nın dernek başkanı olarak atanmasına karar verilmişti.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU