Kılıçdaroğlu, Boğaziçi Üniversitesi kapısının kelepçelenmesini yorumladı: Sivil darbenin bundan daha güzel fotoğrafı olabilir mi?

Ankara'da CHP'yi takip eden muhabirlerle bir araya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ekonomiden erken seçime kadar gündemdeki birçok konuya dair açıklamalarda bulundu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'da parti genel merkezinde kurmaylarıyla birlikte partiyi takip eden muhabirlerle bir araya geldi.

Toplantının görüntü alınmasına izin verilen bölümünde yeni yılın herkese sağlık getirmesini dileyen Kılıçdaroğlu, ardından sözü ekonomiye ve kamudaki atamalara getirdi. 

Kılıçdaoğlu mutfaklarda yangın olduğunu ifade ederek, "İnsanlar gerçekten perişan. Böyle bir ortamda kısır tartışmalar yerine vatandaşın sorununu çözmeye kilitlenmesi gerekmez mi? Her sorun için çözüm ürettik. Önlerine koyduk. Türkiye'yi yönetemedikleri gerçeği ile karşı karşıyayız. Ekonomide alınan kararlar tamamen birbiriyle ters. Bu ülkenin üretime ihtiyacı yok mu? Bunlar unutulan kavramlar. İşsizlik gerçekten yakıyor. Torpili olan iş buluyor. Devlet yönetiminde torpil olur mu? Liyakat kavramını neden unuttuk?" diye konuştu. 

gazeteciler.jpg
Kılıçdaroğlu, gazetecilerin sorularını yanıtladı / Fotoğraf: CHP Basın Birimi

 

"Sorunu çözecek insan, 3 bin korumayla gezmeyecek"

Erdoğan'a çağrıda bulunan Kılıçdaroğlu, "Bir kez daha soruyorum. 18 yıldır ülkeyi yönetiyorsun. Nasıl olur da 83 milyon vatandaşı Londra'daki bir avuç tefeciye teslim ettin? Dünyanın en büyük faizini ödüyoruz. Neden?" diye sordu. 

"Sorunu çözecek insan 13 uçakla 3 bin korumayla gezmeyecek" diyen Kılıçdaroğlu, "Yazıktır, günahtır, israf haramdır. Vatandaşların arasında ayrım yapmayacaktır. Hiçbir kadına vitrin süsü demeyecektir. Kendi vatandaşına hakaret etmeyecektir. Her türlü eleştiriyi saygıyla karşılayacaktır. Demokrasiye inanacaktır" ifadelerini kullandı. 

"Sözcü almayın" diyen Erdoğan'a cevap: Bunu çaresizliği olarak görüyorum

 Görüntü alınmasının ardından çekime kapalı devam eden toplantının ikinci bölümünde Kılıçdaroğlu, değerlendirmelerine devam etti.

Erdoğan'ın Sözcü gazetesi alınmaması yönündeki çağrısını değerlendiren Kılıçdaroğlu, "Bunu Erdoğan'ın çaresizliği olarak görüyorum. Bu düşünceye karşı olmak demek. Farklı düşünceye tahammül edememek demek. Haber objektif yapıldığı sürecek hiçbir sorun yok. Eleştirinin olmadığı bir Türkiye, bir felaket tablosu içinde yaşayan Türkiye demektir. Siyasetçinin en çok ihtiyacı olan şey övgü değil eleştiridir" diye konuştu.

"20 Temmuz'dan sonra Türkiye, bir sivil darbe içinde"

İlker Başbuğ'un açıklamalarını da değerlendirmesi istenilen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

20 Temmuz'dan sonra Türkiye, zaten bir sivil darbe içinde. Biz hiçbir darbeyi savunmadık. Darbelere karşı çıkmak hepimizin ortak görevi. Kenan Evren ve arkadaşları ne yaptıysa şimdi bunlar yapıyor. Anayasayı değiştirdiler ve şimdi aynen devam ediyor. Bugün Erdoğan'ı eleştirme cesaretini kim gösterebiliyor? Evren'i de eleştiremezdiniz. Askıya almış göstermelik bir parlamento vardı, şimdi de var. Kıyaslayın aynı olduğunu görürsünüz.

"Erdoğan, istediğini rektör atıyor"

Boğaziçi Üniversitesi'nde rektör ataması nedeniyle yaşanan protestoları değerlendiren Kılıçdaroğlu, "Erdoğan, istediğini rektör atıyor. Tek koşulu Erdoğan'ın yanında olması lazım. Tek görevi Erdoğan ve arkadaşlarını alkışlamak. Akademik özerklik çok önemli. Akademisyenler bir bildiri yayınlanması sonucu okuldan atılıyorsa darbenin bir benzerinin yaşandığını gösterir" dedi.

kelepçe.jpg
Kılıçdaroğlu'nun gündeminde bu görüntüde vardı / Fotoğraf: Twitter

 

"Sivil darbenin bundan daha güzel fotoğrafı olabilir mi?"

Protestolar sırasında kapıya polis tarafından kelepçe takılmasıyla ilgili de konuşan Kılıçdaroğlu, "20 Temmuz sivil darbe döneminin bundan daha güzel fotoğrafı olabilir mi? Üniversitenin kapısına kelepçe vuruyorsunuz" değerlendirmesinde bulundu. 

Gerçek enflasyon 35,7

"Erdoğan ile her yerde ve her ortamda tartışmaya hazırım. Tabi cesaret edebilirse" diyen Kılıçdaroğlu'nun gündeminde emeklilere zam oranı da vardı.

"Türkiye, öyle bir noktaya geldi ki, borcun faizini ödemek için de borçlanmak zorunda. Oylarını ve tercihlerini değiştirmek zorundadırlar. Kendini yokluğa mecbur eden bir siyasi iktidara destek vermemeliler" dedikten sonra TUİK'in açıkladığı enflasyonun 14.7 olmasına karşın gerçek enflasyonun 36,7 olduğunu öne sürdü.

Fikri Sağlar'ın açıklaması: "Gereksiz tartışma"

Fikri Sağlar'ın başörtülü hakimlerle ilgili açıklamasını da "Gereksiz bir tartışma. Türkiye gündeminde olmayan bir tartışmayı Türkiye gündemine getirmenin hiçbir mantığı yok. Çok gereksiz buluyorum bu tartışmayı" diyen Kılıçdaroğlu, Sağlar'ın açıklamasının CHP'ye zarar vermediğini öne sürdü.

Adaylık tartışmaları…"Kendimizi bir kişiye kilitlersek yanlış yapmış oluruz"

Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı adaylığı tartışmalarına değindi:

"Kendimizi bir kişiye kilitlersek en büyük yanlışı yapmış oluruz. Devlet dediğiniz kurum bir kişi mi? Devlet dediğimiz kurum yasama yürütme yargı var, bürokrasi var, bağımsız kurumlar var. Siz devleti bu çerçevede yöneteceksiniz" dedikten sonra şöyle konuştu:

Bir kişi gelecek bizi kurtaracak. Ya biz Orta Çağ'da mıyız? Bizi kurtaracak olan akıldır, erdemdir, istişaredir. Yani bir felsefe bizi kurtaracak bir kişi değil. O felsefeye kim sahipse bu sorunlar çözülür.

Bilet paralarının SMA'lı çocuklara aktarılmasına karşı çıkanlara tepki

Milli Piyango için yılbaşında elde edilen gelirin SMA'lı çocukların tedavisi için ayrılması talepleriyle başlayan tartışmalara da değinen Kılıçdaroğlu'nun hedefinde isim vermeden Sağlık Bakanı Koca da vardı:

Ümit her zaman değerlidir. Umudun önüne para konamaz. Para umudu desteklemek zorundadır. Karşı çıkanlar kendi çocukları aynı pozisyonda olsa karşı çıkar mıydı? O çocukları kendi çocukları gibi görmeyenler devleti, sağlığı yönetemez. O annelerin dramını biliyor mu acaba o beyler? Acı olan bunun bir hekim tarafından dillendirilmesidir.

"Güçlendirilmiş parlamenter sistem üzerine çalışıyoruz"

Parlamenter sisteme dair çalışmalar üzerine Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı'nın oluşturan partilerin bu konuda çalıştığını söyleyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

Güçlendirilmiş parlamenter sistemden ne istediğimizi her genel başkan açıklayacak. Meral hanım, yanlış bilmiyorsam ilk meclis grup toplantısında bunu anlatacak. Biz de çalışma yapıyoruz. Hemen oturalım bunu kamuoyuyla paylaşalım diye bir şey yok. Belli bir zaman diliminde ve olgunlaşarak gitmesi lazım. Bizim gösterdiğimiz özeni diğer siyasi partiler de gösteriyor. Sonuca varıldığında tek tek de, birlikte de paylaşılabilir. Önemli olan niyettir. Darbe hukukundan arınmış birinci sınıf demokrasinin uygulandığı bir ülke olmak zorunda Türkiye. Bizim arzu ettiğimiz bu.

Demokrat Parti'nin Millet İttifakı'nda ayrıldığına "Asparagas" dedi

Kılıçdaroğlu ayrıca Demokrat Parti'nin Millet İttifakı'ndan ayrıldığı iddiasını şu sözlerle yalanladı:

Hiç endişeniz olmasın. Birileri asparagas haber yapiyor, Erdoğan mutlu olsun diye ama öyle bir şey yok. Daha birkaç gün önce birlikte yemekteydik sayın genel başkanla.

"Birini düşmanlaştırması lazım iktidara en yakın parti CHP"

Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın CHP'yi sürekli eleştirmesini de anladığını söyleyerek, "Çünkü var olan sorunları çözemiyor. Birini düşmanlaştırması lazım iktidara en yakın parti CHP. Bu neyi gösteriyor acizliğini, sorunların altında kaldığını gösteriyor. İstediği kadar saldırsın. Kendisinden sonra CHP'nin iktidara geleceğini biliyor" diye konuştu.

HDP kapatılır mı sorusuna "Kapatılabilir. Darbe dönemindeyiz"

HDP'nin kapatılma tartışmalarının AK Parti ile MHP arasındaki bir sorun olduğunu söyleyen "Oturup konuşsunlar. Kapatılabilir mi? Kapatılabilir. Darbe dönemindeyiz arkadaşlar. Her şey yapılabilir. Var olan demokrasi kırıntılarını tamamen bitirir. "

Süleyman Girgin'e yönelik iddiaları iftira olarak niteledi

CHP'ye yönelik taciz iddialarına da "Partileri, suç işleyen insanlar üzerinden yargılamak doğru değil. O suçu tümüyle partiye yıkmak kadar kötü bir şey yok. Kişi suç işlemişse savcının hareketi geçmesi ve gereğini yapması. Partinin de gereğini yapması lazım. Böyle bir şey olursa biz de parti olarak gereğini yapıyoruz diyen Kılıçdaroğlu, Muğla'da öldürülen Pınar Gültekin babası Sıddık Gültekin'in Muğla Milletvekili Süleyman Girgin'e dair iddialarıyla ilgili olarak da şöyle konuştu:

Bir iftira var. Sonuna kadar gidin ve hesap sorun. Ses kayıtları varsa ses kayıtlarını isteyin. İspatlasınlar istifa ederim dedi. Daha ne desin bu adam? Önümüzdeki günlerde bu konuda kamuoyu ayrıntılı olarak bilgilendirilecek. Hiç merak etmeyin.

"Ülkeyi sarsacak projelerimiz var"

Kılıçdaroğlu, "Erken seçim olur mu?" sorusuna karşın yarın seçim olacak gibi hazır olduklarını söyleyerek, "Çok güzel projelerimiz var. Müthiş, ülkeyi sarsacak projelerimiz var. Toplumun önüne çıkacağız. Kişisel olarak özel kariyer peşinde değilim. Olayı kişiselleştirmek karakterime uygun değil. Türkiye huzura kavuşursa bundan daha büyük mutluluğum olamaz" diye konuştu.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU