LUO, ateşkesi desteklemek için uluslararası izleme görevlilerinin konuşlandırılmasını kabul etti

UMH’ye bağlı Sirte ve Cufra Ortak Operasyon Dairesi Sözcüsü General Abdulhadi Dırah dün, ‘Sirte içindeki paralı askerlerin (Cancavid) şehir içinde yakıt ticareti yapıp silahlarıyla dolaşırken’ çekilen görüntülerini dağıttı

LUO’nun geçtiğimiz ayın sonlarında Bingazi'de Libya Bağımsızlık Günü yıldönümü törenlerinden bir kare (Reuters)

Libya ortak Askeri Komite görüşmelerinden çıkan anlaşma çerçevesinde Fayiz es-Serrac başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçlerine bağlı Hattin Tugayı, dün Sirte'nin batısında Buveyrat el-Hasvan bölgesinden ve sahil yolunun çevresinden çekilerek ana karargahına geri döndüğünü duyurdu. Bu arada ‘ateşkesi’ güçlendirme fırsatlarını elinde tutun Mareşal Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu (LUO), ateşkesi izleme konusunun yalnızca ‘gözlemcilerle’ sınırlı kalmasını ve ‘uluslararası güçlerin’ katılmamasını istedi.

Merkezi Bölge Komutanlığı’na bağlı Hattin Tugayı Komutanı Muhammed Azzam, Ortak Askeri Komite başkanına gönderdiği mektupta, tugayın talimatlara, emirlere ve komitenin sahil yolunun açılmasının yanı sıra birliklerin ve taburların yer değiştirmesine ilişkin anlaşmasının sonuçlarına olan bağlılığını vurguladı.  Hattin Tugayı, 5 + 5 Ortak Askeri Komitesi olarak bilinen askeri komitede yer alan UMH güçleri heyetinin başkanına dün itibariyle geri çekilmeye başladığını bildirdi.

NATO’nun eski Libya lideri Muammer Kaddafi rejimine karşı desteklediği ‘intifada’ (ayaklanma) sırasında UMH hükümetinin mevcut İçişleri Bakanı Fethi Başağa tarafından kurulan Hattin Tugayı, ülkenin batısında yer alan Misrata kentindeki üçüncü büyük silahlı milis gruptur.

UMH’ye bağlı Sirte ve Cufra Ortak Operasyon Dairesi Sözcüsü General Abdulhadi Dırah dün, ‘Sirte içindeki paralı askerlerin (Cancavid) şehir içinde yakıt ticareti yapıp silahlarıyla dolaşırken’ çekilen görüntülerini dağıttı.

Öte yandan LUO ‘ateşkesi’ güçlendirme şansını korumaya devam ediyor. Ancak LUO, ateşkesi izleme konusunun yalnızca ‘gözlemcilerle’ sınırlı kalmasını ve ‘uluslararası güçlerin’ katılmamasını istedi.

LUO'ya bağlı Ahlaki Rehberlik İdaresi Başkanı Tuğgeneral Halid el-Mahcub cuma akşamı yaptığı açıklamada, “LUO ile UMH güçleri tarafından oluşturulan 5 + 5 Ortak Askeri Komitesi tarafından imzalanan Cenevre Anlaşması,  gözlemcilerin varlığını ve bunların iki tarafında kabul ettiği ülkelerden seçilmesini, özel şartnamelerle ve uzman teknik komiteler tarafından tartışılarak, bireyler aracılığıyla katılabilecek ülkelerin belirlenmesini ve izleme çalışmalarının organize edilmesini öngörüyor” ifadelerini kullandı.

LUO’nun ateşkesi izlemek için uluslararası gözlemcilerin görevlendirilmesine karşı çıktığı yönündeki iddiaları reddeden Mahcub, Libya’daki durum Avrupa’nın ve bölgenin güvenliğiyle bağlantılı olduğu için ‘Türkiye’nin sadece savaş durumunda LUO güçleriyle karşı karşıya gelmeyeceğine’ dikkati çekerek, ‘Ankara'nın ülkenin batısındaki işgali’ olarak nitelendirdiği duruma LUO’nun sessiz kalmayacağını vurguladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres geçtiğimiz hafta,  Libya'daki ‘kırılgan ateşkesi’ desteklemek amacıyla uluslararası bir gözlemciler komitesi kurulmasını önerdi. BM Güvenlik Konseyi (BMGK) üye ülkelerine hitaben yazdığı bir mektupta Guterres, bir izleme grubu oluşturulması ve içerisinde Afrika Birliği (AfB), Avrupa Birliği (AB) ve Arap Birliği (AL) gibi uluslararası kuruluşlardan sivillerin ve emekli askeri personelin olması önerisinde bulundu.

Öte yandan Libya Siyasi Diyalog Forumu üyelerinden 36’sı (yaklaşık yarısı), dün yaptıkları yazılı açıklamada, BM ve BMGK’ya, Libya’da her türlü yabancı askeri varlığın önlenmesi ve siyasi uzlaşıyı, Anayasa Bildirgesi'ni ve değişikliklerini ihlal eden paralı askerlerin ve yabancı savaşçıların sınır dışı edilmesi çağrısında bulundular. Ayrıca herkesin yaklaşan seçimlere katılmasını talep ettiler. Libya’daki müdahalelerin silah ve paralı asker akışına katkıda bulunduğunu vurgulayan üyeler, bir ‘uzlaşı ve şeffaflık’ komitesi oluşturularak kapsamlı bir ulusal uzlaşmanın sağlanmasına çağırdılar.

Bir diğer gelişmede ise Libya'nın doğusundaki Bingazi şehri Emniyet Müdürlüğü, alarm durumuna geçti ve olası bir acil güvenlik olayına karşı hazırlık durumunu en üst seviyeye yükseltti. Bingazi Emniyet Müdürü Albay Venis eş-Şukri’nin başkanlığında cuma akşamı emniyet mensuplarının katılımıyla yapılan toplantı açıklamasında, toplantıda şehrin güvenliğini sağlamak için sağlam bir güvenlik planı oluşturulduğu ve yasadışı girişimlerle mücadele için tüm alanlarda, halka açık meydanlarda ve ana caddelerde güvenlik güçlerinin yoğun bir şekilde konuşlandırılmaya devam edilmesine karar verildiği aktarıldı.

Planda ayrıca güvenlik personeli konuşlandırmalarının yoğunlaştırılması ve müdürlüğün kamusal gücünü tamamen zorlayarak, idari işler bürolarında çalışan personel de dahil olmak üzere herkesin saha çalışmalarına katılması, aranan kişilerin yargı önüne çıkarılması amacıyla yakalanmaları için trafik ve güvenlik kontrollerinin sıkılaştırılması kararlaştırıldı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

DAHA FAZLA HABER OKU