AB'den İran'a: Her türlü ültimatomu reddediyoruz

AB İran'a nükleer anlaşmayla ilgili sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yaptı

Avrupa Birliği ülkeleri Tahran yönetimini uyardı / Fotoğraf: Reuters

AB, İngiltere, Almanya ve Fransa, İran'a sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yaptı. 

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, İran'ın nükleer anlaşmadaki taahhütlerini kısmen durdurma kararına ilişkin ortak açıklama yaptı. 

Açıklamada İran'ın her türlü ültimatomunun reddedildiği vurgulandı.

İran’ı nükleer anlaşmanın korunması ile ilgili çağrı yapan AB; Tahran yönetiminin nükleer programına ilişkin ortak geniş aksiyon planını devam ettirmesi ile ilgili uyarıda bulundu. 

İran'ın yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini nükleer anlaşma ve Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması çerçevesinde değerlendirileceği ifade edildi.

ABD'nin İran Özel Temsilcisi'nden uyarı

ABD'nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook da Tahran'ın nükleer anlaşmadan kısmen çekildiğini açıklamasının uluslararası normlara aykırı olduğunu söyledi.

Hook "İran hükümetinin tehditlerine teslim olmayacağız" diye konuştu.

Hook, Al Arabiya’ya verdiği demeçte, ABD’nin İran ile bir savaş başlatmak istemediğini ancak Tahran’ın ABD’ye yönelik herhangi bir saldırısına karşı her an yanıt verebileceklerini belirtti.

Özel temsilci bununla birlikte İran rejiminin tavrını değiştirmesi halinde ABD'nin diplomatik ilişki tesis etmek için hazır olduğunu da söyledi. 

ABD'nin İranlı yönetimi tutumunu değiştirene kadar baskı politikasını sürdüreceğini belirten Hook, İran’a yönelik bugüne dek uygulanan en sert yaptırımların devrede olduğunu vurguladı. 

Yeni yaptırımların devreye gireceğini söyleyen Hook, "İran ya normal bir ülke gibi davranacak ya da ekonomisinin dağılmasına seyirci kalacak" dedi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif,  ABD'nin kısa süre önce aldığı yaptırım kararlarının ardından ülkesinin nükleer anlaşmadaki taahhütlerini kısmen durdurma kararı aldığını açıklamıştı. 

 

Ajanslar, Al Arabiya
 

DAHA FAZLA HABER OKU