Kovid-19'un Güney Afrika'daki yeni türüne Fransa'da, Birleşik Krallık’ta ortaya çıkan mutasyona ise Çin’de rastlandı

23 yaşındaki kadın hasta, Çin'de, Kovid-19'un mutasyon geçirmiş bu türüne yakalanmış tespit edilen ilk vaka oldu

Görsel: Reuters

Fransa'da bir kişide, Güney Afrika'da tespit edilen, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) daha hızlı yayılan türüne rastlandı.

Şangay'da 23 yaşındaki bir kadın hasta ise, Kovid-19'un Birleşik Krallık’ta mutasyon geçirmiş türüne yakalanan ilk vaka oldu.

Fransa: Virüs kapan kişi karantinada

Fransa Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ülkenin kuzeydoğusunda yer alan Haut-Rhin bölgesinin İsviçre sınırında Güney Afrika seyahat öyküsü olan bir kişide Kovid-19'un ülkedeki daha hızlı bulaşan türüne rastlandığı belirtildi.

Söz konusu vakanın, görülen semptomlar üzerine İsviçre'de yaptırdığı test sonucunun pozitif çıktığı ifade edilen açıklamada, virüsün Güney Afrika'da görülen '501.V2' türüyle aynı olduğu kaydedildi.

Açıklamada, virüsün bu türünün Birleşik Krallık’ta görülen türdeki gibi daha hızlı bulaştığına işaret edilerek, virüs kapan kişinin karantinaya alındığı, durumunun iyiye gittiği aktarıldı.

Fransa'ya Londra'dan 19 Aralık'ta gelen ve Tours kentinde yaşayan bir Fransız vatandaşında 26 Aralık'ta Kovid-19'un Birleşik Krallık'taki daha bulaşıcı türüne rastlanmıştı.

Çin: Bu türüne yakalanmış tespit edilen ilk vaka

Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, Kovid-19'un Birleşik Krallık'ta mutasyon geçiren ve daha hızlı yayılan türüne Şangay'da rastlandığını bildirdi.

23 yaşındaki kadın hasta, Çin'de, Kovid-19'un mutasyon geçirmiş bu türüne yakalanmış tespit edilen ilk vaka oldu.

Yetkililer, virüse yakalanan kadının 14 Aralık'ta Birleşik Krallık'tan döndüğünü ve bu kişinin temasta bulunduğu kişilerin tespiti için araştırma yapıldığını açıkladı.

Birleşik Krallık'ta, Kovid-19'un daha hızlı yayılan türüne şimdiye kadar en az 18 ülkede daha rastlandı.

Aralarında Çin ve Türkiye'nin de olduğu çok sayıda ülke, Birleşik Krallık'a seyahat yasağı getirme kararı almıştı.

Kovid-19'un ortaya çıktığı Çin'de bugüne kadar 87 bin 52 vaka tespit edildiği ifade edilirken, virüs nedeniyle 4 bin 634 kişi hayatını kaybetti.

 

Independent Türkçe, Sputnik

DAHA FAZLA HABER OKU