Rusya, KİK içindeki anlaşmazlıkların sona ermesini bekliyor

Katar Dışişleri Bakanı ise, Kuveyt'in iki hafta önce yaptığı açıklamanın önemli bir dönüm noktası olduğunu belirtti

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkesinin yaklaşan Körfez zirvesinin Körfez İşbirliği Konseyi'ndeki (KİK) anlaşmazlıkları sona erdirme çabalarını sonuçlandıracağı yönündeki beklentisini dile getirdi.

Bakan Lavrov, Katar Dışişleri Bakanı Muhammed Bin Abdurrahman Al Sani ile başkent Moskova'daki görüşmelerinin ardından düzenlediği basın toplantısında, “Rusya’nın 5 Ocak'ta yapılması planlanan KİK zirvesinin Konsey içindeki bölünmeyi aşmasını ve faaliyetlerinin normal şekilde yeniden başlamasına olanak sağlamasını umduğunu" belirtti.

Lavrov açıklamasında, "Rusya'nın bu konudaki ilgisi, onu tüm KİK ülkeleriyle bağlayan ortaklık ve dostluk ilişkilerinden kaynaklanıyor" dedi. Ayrıca, KİK ülkelerinin birliğinin ve görevlerini yerine getirebilmesinin İran'ın da katılımıyla genel olarak Körfez bölgesinde güvenliğin sağlanmasına ilişkin fikirlerin hayata geçirilmesi açısından önemli olduğuna dikkati çekti.

Körfez'de güvenliği sağlamak için bir yıl önce başlatılan Rusya girişiminin bölgedeki tüm ilgili taraflara devredildiğini ve aktif ilgi gördüğünü belirten Lavrov, Rusya’nın geçen Ekim ayında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) başkanlık ettiği sırada bunun için özel bir toplantı düzenlediğini hatırlattı. Bakan aynı zamanda, "Bazı tutum farklılıklarına rağmen gerçekleşen görüşmelerin çok faydalı olduğunu" ifade etti.

Katar Dışişleri Bakanı ise, Kuveyt'in iki hafta önce yaptığı açıklamanın önemli bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Bakan, uzlaşmaya varmak için bir ön anlaşma çerçevesinde görüşmelerin yapıldığını bildirdi.

Kuveytli Bakan, krizi çözme çabalarına siyasi düzeyde herhangi bir engel bulunmadığını vurgulayarak, Katar'ın yaklaşan KİK zirvesi hakkındaki iyimserliğini ifade etti.

Bakan, “Katar'ın Kuveyt'in arabuluculuğu ve ABD'nin desteğiyle krizin çözümüne yönelik yaptığı görüşmelerin sadece Suudi Arabistan ile gerçekleştiğini, ancak Suudi Arabistan’ın diğer tüm tarafları temsil ettiğini" açıkladı.

"Çatışmaların sık olduğu bir bölgede bölgesel bir varlık olarak Körfez İşbirliği Konseyi'nin önemine dikkat çeken Bakan, “Katar açısından görüşmeler olumlu ve yapıcıydı. KİK tarafında çözüm bulmak ve birliği yeniden kurmak için ciddi bir çaba var” dedi.

Kuveyt Dışişleri Bakanı, görüşmelerin temelinin ülkelerin egemenliğine ve kararlarına saygı duymak ve işlerine karışmamak olduğunu belirterek, "Herkesi ilgilendiren ve bölgenin güvenliğini ve istikrarını koruyan ortak temel ilkeler konusunda bir anlayışa varılması ve Körfez güvenliğinin çıkarlarına hizmet eden ortak bir işbirliği eylemi kurulması gerektiğini” vurguladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Körfez bölgesindeki durumu istikrara kavuşturma konularının iki bakanın görüşmelerinin ana konuları arasında olduğunu belirterek, gerginliği azaltmak için bu bölgedeki ülkeler tarafından atılan adımları koordine etmenin önemine dikkati çekti.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, görüşmelerde Filistin meselesinde adil bir çözüme ulaşma ihtiyacının yanı sıra iki ana Filistin hareketi Fetih ve Hamas arasındaki anlaşmazlıkların hızla aşılması çerçevesinde Filistin meselesinin ele alındığı, ayrıca Suriye ve Libya'daki duruma da odaklanıldığı belirtildi.

Bakan Lavrov, Suriye dosyası ile ilgili yaptığı açıklamada, ülkesinin önümüzdeki ay yapılması planlanan 5’inci tur müzakerelerde Anayasa Komitesi'nin çalışmalarında somut bir ilerleme beklediğini kaydetti. Lavrov açıklamasının devamında şunları kaydetti:

"Son görüşme çok umut vericiydi. Bu nedenle, temkinli bir iyimserlikle yaklaşarak, Ocak ayının ikinci yarısında düzenlenecek olan taslak hazırlama komitesinin 5’inci toplantısının Suriye Anayasası ile ilgili ayrıntılı çalışmalar için temel bir başlangıç ​​noktası olacağını umduğumuzu söyleyebilirim."

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU