Abdullah Öcalan’ın mesajları ve neden şimdi?

İsmail Hakkı Pekin Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: AA

Abdullah Öcalan oldukça uzun bir aradan sonra iki avukatıyla İmralı’da 2 Mayıs 2019 tarihinde görüşmüş, Öcalan’ın mesajlarını içeren mektup avukatlara yeni verildiği için ancak 6 Mayıs'ta açıklama yapabildiklerini ifade etmişlerdir. Avukatların görüşmeden hemen sonra değil de, mektup ya da belge kendilerine verildikten sonra açıklama yapmaları hem Türkiye içinde hem de Türkiye dışında (Suriye ve Irak) yeni bir sürecin başlangıcı ya da hazırlığı olabilir.

Öcalan’ın mesajlarına baktığımızda uzlaşma; kutuplaşma ve çatışma kültüründen uzak, demokratik müzakere yöntemine olan ihtiyaç, Türkiye ve bölgenin sorunlarını savaş ve fiziki şiddet araçlarıyla değil, yumuşak güçle yani akıl, politika ve kültürel güçle çözme hususları yer almaktadır.

Söz konusu mesaj son günlerde artmaya başlayan ve önümüzdeki günlerde daha da tırmanabilecek olan Türkiye içinde ve Türkiye dışındaki unsurlarımıza yönelik terör ve faaliyetlerinin durdurulmasına yöneliktir. Bu haliyle yeni bir sürecin başlaması ve şiddetin durdurulması konusunda yeni adımların ilk sesleri Öcalan aracılığı ile topluma, özellikle de Kürt kardeşlerimize duyuruluyor ve aklıselimle hareket etmeleri isteniyor.

Öcalan’ın mesajı Suriye Demokratik Güçleri adı altında bütün Kürtlere hatta ABD, Avrupa, Rusya ve bölge ülkelerine veriliyor ve ikaz ediliyor bu ülkeler. Suriye’deki sorunlar çatışma kültüründen uzak, içinde bulundukları konumun, Suriye’nin bütünlüğü çerçevesinde anayasal güvenceye kavuşturulmuş yerel demokrasi perspektifinde çözüme ulaştırılmasını talep ediyor. Yani yerel yönetimlere özerklik isteniyor ama federasyon olarak tanımlanabilecek bir çözüm, en azından şimdilik düşünülmüyor. Bu kapsamda Suriye için Anayasa’nın içeriği konusunda da yol gösteriyor ya da temel ilkenin belirlenmesine hizmet ediyor. Bu konudaki çözüm esasları görüşülürken, Türkiye’nin hassasiyetlerinin göz önünde bulundurulmasını, dikkate alınmasını söylüyor. Böylece Türkiye; Irak, Suriye dahil bütün Kürtlere, Kürt hareketlerine, bölgesel ve küresel aktörlere bölgede Türkiye’ye rağmen bir şey yapılamayacağını açıkça ifade ediyor.

Cezaevlerindeki tutuklulara da seslenerek onların açlık grevleriyle hem kendileri hem de Kürt hareketi ve Türkiye için sıkıntı yaratmamalarını, bunun emperyalist ülkelere yarayacağını ifade ediyor.

Peki, mektup niye şimdi? 

İki nedeni var. Türkiye ve bölgede gerginliğin azaltılması gerekiyor. Türkiye çok cepheli bir savaşın, iç ve dış savaşın içine çekilmeye çalışıyor. Bunu önlemek için Öcalan’ın ağzından bu mesaj veriliyor. 

İkinci nedeni İstanbul Belediye Başkanlığı seçimlerinde gelinen son durum ve YSK’nın seçimlerin yenilenmesi konusunda verdiği kararla ilgili. YSK'nın İstanbul kararı ile İstanbul’daki Kürt kökenli Türk vatandaşlarının tepkisini önlemek ve yeniden yapılacak seçimlerde Kürt kökenli vatandaşlarımızın Ak Parti adayını desteklemelerini sağlamak. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU