Amazon kabilesinden Çin şirketine dava: Hayatımız tehdit altında

Yerliler, şirketi atalarından kalan topraklara zarar vermekle suçluyor

Waorani kabilesinden kadınlar, dava dilekçesini mahkemeye sundu (AFP)

Ekvador’da Amazon ormanlarında yaşayan yerli Waorani kabilesi, bölgede petrol çıkaran Çin enerji şirketi PetroOriental’a çevreyi kirlettiği suçlamasıyla dava açtı. Yerliler, şirketi petrol kuyularındaki doğalgazı yakıp çevreyi ve su kaynaklarını kirleterek atalarından kalan topraklara zarar vermekle suçluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Miwaguno köyünde yaşayan 5 bin kişilik Waorani kabilesinden aralarında çok sayıda kadının da bulunduğu temsilciler, Orellana bölgesindeki Francisco de Orellana kasabasında dava dilekçesini mahkemeye sundu. Kabile üyeleri, şikayet dilekçesinde “Yaşamlarımızın sürekli olarak değiştiğini görüyoruz. Hayatımız iklim değişikliği nedeniyle tehdit altında” ifadelerini kullandı.

Kabilenin kadın üyelerinden 52 yaşındaki Menare Omene, “Yağmur suyunun tadı kömür gibi. İçme suyumuz olmadığı için biz bu suyu içiyoruz” dedi. Miwaguno köyü lideri Juan Pablo Enomenga da, bölgede halkın temel besin maddeleri olan yukka ve muz çeşitlerinin çevre kirliliği sonucu giderek azaldığını belirtti.

PetroOriental, Orellana bölgesinde günde binlerce varil petrol çıkarıyor. Ekvador Enerji Bakanlığı’nın 2018 tahminlerine göre, bölgede bir varil petrol üretimi için yaklaşık 5 metreküp doğalgaz yakılıyor.

Ekvador yasaları, yerli halkın yaşadıkları topraklardaki yasal haklarını tanıyor ancak toprak altındaki kaynaklar hukuken devlet malı kabul ediliyor.


Independent Türkçe, Bangkok Post

DAHA FAZLA HABER OKU