HRW: Çin büyük bir veri programıyla takip ettiği Uygur Türklerini istediği gibi gözaltına alıyor

HRW'den yapılan açıklamada, gözaltına alınan Uygur Türklerinin daha sonra siyasi eğitim kamplarına gönderdiğini bildirdi

Fotoğraf: AA

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Çin'i Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde büyük bir veri programı ile Uygur Türklerini gelişigüzel gözaltına almakla suçladı.

HRW yaptığı açıklamada, Sincan'ın Aksu vilayetinden 2 binden fazla tutuklunun listesine ulaştıklarını kaydetti.

''Entegre Ortak Operasyonlar Platformu'' (IJOP) adlı büyük veri programının söz konusu listedeki kişileri hedef aldığını söyleyen HRW, yetkililerin bu kişileri daha sonra siyasi eğitim kamplarına gönderdiğini bildirdi. 

IJOP veri programının Sincan'daki çeşitli duyu sistemlerinden insanlar hakkında veriler topladığı ve potansiyel tehdit olarak düşündüğü kişilerin isimlerini yetkililere gönderdiği belirtilen açıklamada, Çinli yetkililerin ise söz konusu kişileri siyasi eğitim kamplarına götürdü ifade edildi. 

''Gözetleme programı'' olarak nitelendirilen veri programının Karakaş'tan kişilerin gözaltına alınmasında da kullanıldığına dikkat çekilen açıklamada, yurt dışından bir numaradan 4 kez aranan bir kişinin IJOP veri sistemi tarafından ''hassas ülkelerle bağlantılı'' kategorisine alındığına işaret edildi. 

HRW, açıklamada ayrıca, çok sayıda Uygur Türkünün günlük yasal ve şiddet içermeyen davranışları nedeniyle Çinli yetkililerce gözaltına alındığına ve bu durumun Çin hükümetinin  Sincan'da ''suçluları hedef aldıkları'' açıklamasıyla çeliştiğine dikkati çekti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU