Baharın habercisi Hıdırellez kutlandı

Dilekler dilendi, ateş üzerinden atlandı

Ateşlerin üzerinden atlandı, dilekler tutulup gül ağacının dibine gömüldü. 

“Baharın habercisi” Hıdırellez 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan dün gece pek çok yerde kutandı.
 


Kutlamaların merkezi Edirne’ydi. Edirne’deki Kakava - Hıdırellez Şenlikleri, Sarayiçi'nde Kakava ateşinin yakılmasıyla başladı. Törenin yapılacağı alanı saatler öncesinden dolduran Edirneliler, davul zurna eşliğinde renkli kıyafetleriyle dans etti; Kakava ateşinin üzerinden atladı. Çeribaşı Fikri Ocak da Kakava ateşinin başında dans etti. 

Romanlar ise, şenlikler kapsamında düzenlenen at yarışlarında hünerlerini sergiledi. Edirne Kapalı Cezaevi önündeki boş arazide oluşturulan yarış alanına gelen Romanlar, yarış öncesinde davul - zurna eşliğinde eğlendi.

Gece ise kağıtlara yazılan dilekler Tunca Nehri'ne bırakıldı. Hıdırellezin ramazan ayının ilk gününe denk gelmesi nedeniyle Tarihi Sarayiçi'nde Edirne Belediyesi tarafından "sahur sofrası" kuruldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Balıkesir’in Edremit ilçesinde ise Hıdırellez dolayısıyla bir araya gelenler,  yıllardır süregelen geleneklerini devam ettirdi. İsteyenler, Edremit, Kızılkeçili ve Zeytinli dereleri kenarlarındaki toprağa, sahip olmak istediklerinin resimlerini çizdi; dileklerini yazdıkları kağıtları ise çakıl taşlarıyla beraber suya attı.

İzmir’de de Hıdırellez kutlaması yapıldı. Ateş’i İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yaktı. Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan Roman dernekleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar Gündoğdu Meydanı'na kadar yürüdü.
 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU