"Yoğun bakım üniteleri alarm veriyor, önümüzdeki bir hafta, 10 gün kritik"

Kovid-19 salgınında ağır hasta sayısı 4 ayda 8 kat artışla 5 bin 703'e yükseldi. Hasta tedavisinde kritik olan yoğun bakımlara ulaşabilme süresi uzadı, sağlık personeli tükendi. Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı İsmail Cinel, yaşananları anlattı

Türkiye'de ilk yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakası, 10 Mart akşamı tespit edildi, 11 Mart'ta açıklandı. Bugüne kadar toplam hasta sayısı 527 bin 70'e yükselirken, 14 bin 508 kişi yaşamını yitirdi. Ağır hasta sayısı ise 5 bin 703'e ulaştı / Fotoğraf: AA

Ağır hasta sayısı da aktif hasta sayısı da artmaya devam ediyor.

15 gün önce "Ağır hasta sayısı 4 ayda 8 kat arttı. Bir gündeki yeni hasta sayımız, 5 binin üzerinde" mesajını paylaşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ağır hasta sayısının 5 bin 703'e ulaşmasının ardından bu sözlerle uyardı.

Salgındaki en ağır tablo, geride bıraktığımız kasım ayında görüldü.

Ağır hasta sayısındaki artış, yoğun bakımları alarm durumuna geçirdi. 

En büyük mağduriyeti, 9 aydır salgınla insan üstü mücadele veren sağlık çalışanları yaşıyor.

Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) açıklamasına göre, son bir haftada 29 sağlık çalışanının daha yaşamını yitirmesiyle salgının başlangıcından bu yana toplam kayıp 221'e yükseldi.

Gerek Kovid-19 gerek ise farklı hastalıklar nedeniyle yoğun bakıma yatırılması gereken kişiler için yer bulmak zorlaştı.

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı İsmail Cinel, başta yoğun bakım personeli olmak üzere sağlık çalışanlarının yükünü ve salgında gelinen noktayı değerlendirdi. 

"Doluluk oranı yüzde 70'i geçti, yoğun bakımlar dolu demektir"

Yoğun bakım ünitelerindeki doluluk oranının yüzde 70'i geçtiğini belirten Cinel, "Bu aslında yoğun bakımlar dolu demektir" ifadesini kullandı.

"Doluluk oranlarından ziyade hastaların yoğun bakıma ne kadar sürede girebildikleri önemli"

Erken müdahalenin hayat kurtardığını belirterek, gerek Kovid-19 gerek ise diğer hastaların yoğun bakıma ulaşma sürelerinin önemine dikkati çeken İsmail Cinel, bu sürenin uzamasının tehlikesine vurgu yaptı:

Serviste yatan hastaların da diğer hastaların da yoğun bakımı ihtiyaçları oluyor. Doluluk oranlarından ziyade hastaların yoğun bakıma ne kadar sürede, kaç dakikada, saatte girebildikleri önemli. Bu süre uzadı. Normalde 1 saatte ulaşılan yoğun bakımlar için şimdi 6 saat gerekiyor.

 

"Ağır hasta sayısı arttığı sürece diken üstünde olmamız gerekir"  

Cinel, ağır hasta sayısının 5 bin 700'e yükselmesine ilişkin, "Bu düzeyde bir ağır hasta sayısıyla ilk kez karşılaşıyoruz. Ağır hasta sayısında zirveyi görene kadar yoğun bakımlar doluyor. Bundan önce 19 Nisan'da zirveyi görmüştük. Ağır hasta sayısı artmaya devam ediyor. Ağır hasta sayısı arttığı sürece diken üstünde olmamız gerekir" şeklinde konuştu.

"Önümüzdeki bir hafta, 10 gün kritik"

"Salgında en kritik haftayı mı yaşıyoruz?" sorusuna İsmail Cinel, "Önümüzdeki bir hafta, 10 gün kritik" yanıtını verdi.

 

İsmail Cinel Türk Yoğun Bakım Derneği.png
İsmail Cinel, yoğun bakın ünitelerinin dolduğunu, sağlık çalışanlarının büyük sıkıntılar yaşadığını söyledi / Fotoğraf: Türk Yoğun Bakım Derneği

 

"Sağlık personeli daha ne kadar bu yükü sırtlayabilir, onlar da hasta, onlar da tükendi"

Mevcut durumun salgın yükünü kaldırıp kaldırmamasının kısmi yasakların etkisine bağlı olduğunu belirten Cinel, görev başındaki sağlık personellerinin hastalanmasının neden olduğu duruma dikkati çekti:

Çok özveriyle çalışan bir sağlık personeli var. Ama onlar da bu yükü daha ne kadar sırtlayabilirler? Kaldı ki onlar da hasta, onlar da tükendi. Sağlık personeli fire veriyor. 10 kişiden 5'i hastalanıyor. Çalışan sayısı yarıya inince de yük 2 katına çıkıyor. Sağlık personeli fire veriyor. Yaşamını yitiren sağlık çalışanı sayısı da artıyor.

"Bir yoğun bakım hemşiresi uzun yıllarda yetişiyor"

Yoğun bakımlardaki en önemli unsurun tecrübeli sağlık personeli olduğunu, bir yoğun bakım hemşiresinin uzun yıllarda yetiştiğini belirten İsmail Cinel, salgın nedeniyle bu kişilerin de sayılarının azaldığına vurgu yaptı.

Türkiye'nin salgın sürecinde pek çok ülkeye kıyasla başarılı görülmesine ilişkin ise Cinel, "Çok özveriyle çalışan, gece gündüz salgınla mücadele eden bir sağlık personeli var, hakları ödenmez" yorumunu yaptı.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


 

Ağır hasta sayısı ilk kez 29 Temmuz tarihinde kamuoyuyla paylaşıldı.

Her geçen gün artış gösteren ağır hasta sayılarına ilişkin Sağlık Bakanlığı'nın resmi sitesinden açıkladığı veriler ise şöyle: 

 

Tarih

Ağır hasta sayısı

29 Temmuz 542
30 Temmuz 561
30 Ağustos 945
30 Eylül 1.516
30 Ekim 1.916
30 Kasım 5.190
3 Aralık 6.511
4 Aralık 5.703

 

TTB: Kasım ayında 63 sağlık çalışanı hayatını kaybetti

Kasım ayında vakalar katlanırken, alınan kısmi tedbirler çerçevesinde aralık ayında pandeminin nasıl seyredeceği merak konusu.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), kasım ayında 17’si hekim olmak üzere toplam 63 sağlık çalışanının Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini duyuran TTB, tam kapanmanın şart olduğunu savunuyor.

Özellikle ağır hasta sayısındaki artışa dikkati çeken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, zorunlu haller dışında evden çıkılmaması uyarısı yapıyor.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU