Babacan: Ülkeyi koca bir laboratuvar, vatandaşlarımızı da kobay haline getirdiniz

Ali Babacan, “Sayın Cumhurbaşkanı, halkı unuttunuz, efendi olmaya kalkışıyorsunuz” diye konuştu

Fotoğraf: AA

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin Tekirdağ İl Kongresi’nde konuştu.

Sözlerine Öğretmenler Günü’nü kutlayarak başlayan Babacan’ın gündeminde ekonomik kriz vardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Türkiye deney laboratuvarı, vatandaş da kobay değildir”

“Ülkeyi koca bir laboratuvar, bu ülkenin vatandaşlarını da kobay haline  getirdiniz. Kusura bakmayın, Türkiye sizin deney laboratuvarınız değildir. Bu ülkenin vatandaşları da kobay değildir” diyen Ali Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Deneyleriniz insanları yoksullaştırdı. Bu ülkenin çocuklarının geleceğine mâl oluyor. Deneyleriniz yüzünden işsizlik artıyor. Sizin deneyip yanılmalarınız, hem ekonomimizi hem de halkımızı bunalıma sokuyor. Yahu, sizin şu deneyleriniz yüzünden doğmamış çocuklarımız bile borca giriyor”

"Halkı hatırlamıyor sanıyorsanız, yanılıyorsunuz"

Konuşmasını Erdoğan’a seslenerek sürdüren Babacan, “Bizi, doğmamış çocuklarımıza kadar neden fakirleştirdiniz, açıklamak zorundasınız. Adeta kibrit çakılıp yakılan 130 milyar dolarlık döviz rezervini, hazinenin 1 trilyon 935 milyar liraya çıkan borcunu, yaşanan tüm kayıpları, mağduriyetleri açıklamak zorundasınız. Bu halkı hatırlamıyor, bilmiyor, görmüyor mu sanıyorsunuz? Yanılıyorsunuz. Hatırlamayan birileri varsa, o da sizlersiniz. Siz bu halkı unuttunuz. Bir zamanlar hizmetkârı olacağınızı söylediğiniz halkımıza efendi olmaya kalkışıyorsunuz” diye konuştu.

"Türkiye TÜİK’in makyaj odasından yönetilemez"

Hükümetin ekonomi konusunda açıkladığı verilerin doğruları yansıtmadığını ve vatandaşların da bu durumun farkında olduğu söyleyen Babacan, “Bizim dönemimizdeki politika faizinin neredeyse iki katını uyguladığınızı halkımız görüyor. Gerçeklerin üstünü örtebileceğinizi, halkın gözünü boyayabileceğinizi mi sanıyorsunuz? Yapamazsınız. Türkiye, TÜİK’in makyajlama odasından yönetilemez” dedi.

tekirdagil.jpg
Babacan, partisinin TEkirdağ İl Başkanlığı binasının açılışını da yaptı / Fotoğraf: Twitter @devapartisi

 

“Koronavirüs, sağlık çalışanları için meslek hastalığı sayılmalı”

İktidarın koronavirüs salgınında canla, başla çalışan sağlık çalışanlarını hedef alan açıklamaları olduğunu ifade eden DEVA Partisi lideri, “Sırf beğenmedikleri sözleri söyledikleri için Türk Tabipler Birliği’ne de “hain” dediler. Biliyorsunuz bunu da huy edindiler. Ne zaman birinin fikrini beğenmeseler ne zaman birileri onlara “yanlış yapıyorsun” dese, hemen alıyorlar ellerine hazırda beklettikleri damgayı, yapıştırıyorlar “hain” diye” şeklinde konuştu.

Babacan, “Buradan şu anki hükûmete sesleniyorum: Koronavirüs, sağlık çalışanlarımız için mutlaka bir meslek hastalığı olarak sayılmalıdır. Çalışma koşulları iyileştirilmeli, ek istihdamla çalışma koşulları insanileştirilmelidir” dedi.

“Pek çok ülke vatandaına destek verdi, bunlar IBAN numarası”

“Pandeminin başında pek çok ülke kendi vatandaşlarına karşılıksız destek verirken, bunlar IBAN numarası verdi” diyerek salgın döneminde vatandaşa destek sağlanmadığını belirten Ali Babacan, son yapılan borç yapılandırması ile esnafın vergi ve prim borçlarının ertelendiğini ancak bunu yaparken de faiz uygulandığını belirttti.

 

tekirdag.jpg
İl Kongresi için Tekirdağ'a gelen Ali Babacan, kentte esnafları ziyaret edip sorunalarını dinledi /  Fotoğraf: Twitter @devapartisi

 

"Ellerinde vatandaşın, esnafın sıkıntılarını çözecek kaynak da yok, kalmadı" diyen Babacan şunları söyledi:

Esnafa, küçük işletmelere ancak bir borç yapılandırması önerebiliyorlar. Zaten borcunu ödeyen esnafa diyorlar ki; sonra öde. Sonra öde derken de arada faizi çalıştırıyorlar. Zamanında faizci diye, faiz lobisi diye bütün etrafı suçlayanlar şimdi esnafın o kredisini yeniden yapılandırırken faizi çalıştırmaya devam ediyorlar. Açıkladıkları yapılandırma takvimine göre de son başvuru tarihi 31 Aralık. İlk ödeme günü ise 31 Ocak. İşyerlerinin bir kısmı zaten kapalı. Bir kısmı açık, ama siftahsız günler geçiriyor. Vergi, SGK borcu olan vatandaşlarımız, esnafımız ne kazanacak da hangi geliri elde edecek de hangi borcunu nasıl ödeyecek?

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU