Birleşmiş Milletler, 200 bin Etiyopyalı mültecinin Sudan'a akın etmesine hazırlanıyor

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), insani yardım koridorlarının kurulması için acil geçici ateşkes çağrısında bulundu ve 200 bin Etiyopyalı mültecinin Sudan'a akın etmesine hazırlanıldığını bildirdi

Birleşmiş Milletler'e göre 31 bin Etiyopyalının sığındığı Sudan'a 200 bin mülteci daha göç edecek / Fotoğraf: Reuters

Addis Ababa merkezi hükümet ile Tigray bölgesindeki güçler arasındaki iki haftadır süren çatışma şiddetlenerek devam ediyor.

Uluslararası kuruluşların tahminlerine göre çatışma nedeniyle yüzlerce, belki de binlerce insan öldü ve on binlerce kişi de Sudan'a kaçtı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), insani yardım koridorlarının kurulması için acil geçici ateşkes çağrısında bulundu ve 200 bin Etiyopyalı mültecinin Sudan'a akın etmesine hazırlanıldığını bildirdi.


Çatışmalar sırasında etnik cinayetler işlendiğine dair raporlar var. Örneğin Uluslararası Af Örgütü, 9 ve 10 Kasım'da Tigray güçleri olduğunu söylenen ancak çoğu Amhara gibi görünen sivillerin kitlesel olarak katledildiğini belgeledi.

Sudan'a kaçan mültecilerin Tigray'dan geldikleri için hedef alındıkları kaydedildi. Dün, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), çatışmanın patlak vermesiyle yaklaşık 2,3 milyon çocuğun acil yardıma ihtiyaç duyduğunu ve mülteci kamplarında binlercesinin de risk altında olduğunu vurguladı.

UNICEF İcra Direktörü Henrietta Fore, "Tigray bölgesinde, bölgeye erişimin kısıtlanması ve sürekli yaşanan iletişim kesintileri, tahmini 2,3 milyon çocuğu insani yardıma muhtaç bıraktı" dedi.

UNICEF'ten yapılan açıklamada "ebeveynleri veya akrabaları olmayanlar da dahil yaklaşık 12 bin çocuğun kamplaa ve kayıt merkezlerine sığınanlar arasında ve risk altında oldukları" tahmininde bulunuldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Sudan'da kurulan derme çatma kampların çoğu aşırı kalabalık. Mülteciler, suya ve yiyeceğe sınırlı erişimin yanı sıra sağlıksız koşullardan da muzdarip.

BMMYK kamplarda "aşırı sert" koşullarda yaşayan çocuklara acil yardım sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

Çatışmanın tüm taraflarını insani yardıma derhal izni vermeye ve nüfusun yoğun olduğu bölgelerde patlayıcı kullanmaktan kaçınmaya çağırdı.

Fransız basınında aktarıldığına göre açıklamada şuiadeler kullanıldı:

Çocukları zarar görmekten uzak tutmak ve çatışmada askere alınma ve sömürüden korunmalarını sağlamak için her türlü çaba gösterilmelidir.


Sudanlı bir kaynağın Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada, yaklaşık 20 bin olarak tahmin edilen mülteci sayısının askında 40 bine yaklaştığı, bu durumun ev sahibi topluluklar üzerinde büyük bir baskı oluşturduğu ve Etiyopya sınırı yakınlarında büyük bir insani kriz yarattığı kaydedildi.

Kaynak, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, topraklarına sığınanlara yönelik cömertliği nedeniyle Sudan'ı takdir ettiğini söyledi.


ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Tibor Nagy ülkesinin, "Sudan halkının savaşın başlamasından bu yana kaçan Etiyopyalı mültecilere ev sahipliği yaparken gösterdiği cömertliği takdir ettiğini" söyledi.

Nagy, Sudan ve komşu ülkelerin sınırlarının insani nedenlerle kaçanlara açık tutulması çağrısında bulunduğu açıklamasını şöyle sürdürdü:

Sivillerin komşu ülkelere akışını yakından takip ediyoruz ve müdahale ile ilgili acil durum planları konusunda BM ve diğer insani yardım görevlileri ile iletişim halindeyiz. Savaştan kaçarak komşu ülkelerde sığınak arayanlara sınırları açık tutmaya çağırıyoruz.


Dünya Gıda Programı Sudan Direktörü Hamid Nuru, programın mültecilere insani yardım ulaştırmak için müdahale ederek yardım malzemelerini bir hava köprüsü ile Birleşik Arap Emirlikleri'nden Kassala Devlet Havalimanı'na helikopterlerle mülteci barındırma alanlarına nakletmeyi amaçladığını söyledi.

Tigray bölgesi sınırındaki Kassala'nın Eyaleti Hükümet Yetkilisi ile yaptığı ortak basın toplantısında, programın 60 binden fazla mülteciye yiyecek sağladığını belirten Nuru, şu ifadeleri kullandı:

Yardım programı, sayıları 30 binden fazla mülteciye ulaşan Etiyopyalı mültecilere yardım sağlamak için elinden geleni yapıyor ve 100 binden fazla kişiye bir ay boyunca yemek sağlıyor.


Hava ikmalini çalıştırmanın amacının insani yardım sağlamak için hızlı şekilde ihtiyaca cevap vermek olduğunu belirten Yetkili, Kassala eyalet yetkililerinden konuyu anlamalarını ve gerekli olanakları sağlamalarını istedi.

Nuru, uluslararası toplum kuruluşlarını iş birliği yapmaya, insani duruma derhal cevap vermeye ve yardım sağlanmasını kolaylaştırmak için kampların kurulacağı uygun yerler sağlamaya çağırdı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU