Bulunduğunuz ortam bir anda 17. yüzyıla dönerse... Rembrandt'ın Gece Devriyesi tablosunu canlandırdılar

2013’te Hollanda’da düzenlenen etkinliğin videosu aradan geçen yıllara rağmen sosyal medyada yoğun ilgi görüyor

2013'te müzelere daha fazla ziyaretçi çekebilmek için Amsterdam’da bir etkinlik düzenlendi. Amaç Rijksmuseum’un 10 yıl süren renovasyonun ardından yeniden kapılarını açtığını duyurmaktı. 

Alışveriş merkezindekilerin kendilerini bir anda 1600’lü yıllarda bulduğu etkinliğin videosu, olayın üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen hala sosyal medyada sıkça paylaşılıp beğeni alıyor.

Dünyanın en ilginç müze reklamlarından biri olarak gösterilen etkinlikte önce Amsterdam’daki alışveriş merkezinde sirenler çalmaya başlıyor ve Hollandalı ressam Rembrandt’ın The Night Watch (Gece Devriyesi) isimli tablosundan çıkmış gibi duran bir karakter beliriyor.

Bu kişi, mağazadan bir ürün çalmış gibi kaçıyor. Görevlileri canlandıran karakterler, üst kattan sarkıtılan halatlarla inerek hırsızın peşine düşüyor ve ortam bir anda 17. yüzyıla dönüyor.

Bu sırada Beethoven’dan 9. Senfoni çalmaya başlıyor ve olay yerine bu kez de atlı görevliler geliyor.

Etraf bir anda Hollandalı ressam Rembrandt’ın canlı tablosuna dönüşüyor.

Etkinliğin sonunda kaçan kişi yakalanıyor, tablo oluşturuluyor ve “Kahramanlarımız geri döndü” yazısı beliriyor.

2019 Rembrandt Yılı

Etkinliği düzenleyen Rijksmuseum, 2019’u, Avrupa sanat tarihinin en önemli ressamlarından Rembrandt’ın 350. ölüm yıldönümü olması sebebiyle “Rembrandt Yılı” ilan etti. 

Resim sanatının Barok dönem temsilcisi Rembrandt’a özel pek çok sergi ve etkinlik planlanıyor. 
 

Gece Devriyesi (Night Watch) Rembrandt.jpg

 Rembrandt'ın Gece Devriyesi tablosu, 1808'den beri Amsterdam'daki Rijksmuseum'un özel koleksiyonunda yer alıyor/ Fotoğraf: Google Arts & Culture


Rembrandt’ın Gece Devriyesi tablosu

Hollanda’daki müzede sergilenen Gece Devriyesi tablosu, “Işığın ve gölgelerin ressamı” olarak bilinen Rembrandt’ın başyapıtı niteliğinde. 

1642’de tamamlanan ve tuval üzerine yağlıboya ile yapılan tablo, boyalarının eskimeye başlaması ve canlılığını yitirmesi nedeniyle restorasyona girecek.

Temmuz ayında başlayacak restorasyon, Rijksmuseum tarafından canlı yayınla izleyicilere seyrettirilecek. 

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU