Erdoğan'dan Biden'ı yaklaşık 70 saat sonra tebrik, Trump'a mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı seçilen Joe Biden'a tebrik etti

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi olmayan sonuçlara göre ABD Başkanı seçilen Joe Biden'a yaklaşık 70 saat sonra tebrik mesajı gönderdi.

Erdoğan mesajına, "Türkiye-ABD ilişkileri köklü temellere dayanan stratejik bir nitelik taşımaktadır" diyerek başladı ve şöyle devam etti:  

Günümüzde küresel ve bölgesel düzeyde karşılaştığımız sınamalar, ortak çıkarlar ve değerlere dayalı bu ilişkilerimizi daha da geliştirmemizi ve güçlendirmemizi gerekli kılmaktadır. Önümüzdeki dönemde ABD Yönetimiyle bu doğrultuda yakın çalışma hususundaki kararlılığımızı tekrarlıyor, ülkelerimiz arasındaki güçlü işbirliği ve müttefiklik bağının bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de dünya barışına hayati katkılar sunmaya devam edeceğine inanıyorum.

Biden'a "Seçim başarınızı tebrik ediyorum" diyen Erdoğan, "Amerika Birleşik Devletleri halkının barış ve refahı için en içten dileklerimi iletiyorum" ifadelerini kullandı.

Trump'a mesaj

Erdoğan, mevcut ABD Başkanı Donald Trump'a da seçimler sonrası mesaj gönderdi.

Erdoğan mesajında, "Sayın Başkan, ülkenizde gerçekleştirilen seçimlerin, dost ve müttefik Amerika Birleşik Devletleri halkı için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Resmî seçim sonuçları ne şekilde tecelli ederse etsin,son dört yıllık Başkanlık döneminizde, Türkiye-ABD ilişkilerinin ortak çıkar ve değerlerimiz temelinde gelişmesi için ortaya koyduğunuz samimi ve kararlı vizyon için teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.

5 ülke tebrik etmedi

Erdoğan'ın açıklamasıyla birlikte Biden'ı tebrik etmeyen 5 ülke kaldı.

Bunlar; Brezilya, Çin, Meksika, Kuzey Kore ve Rusya.

Dün AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik,  "ABD seçimlerini çok yakından takip ettik. Şimdi ki tartışmaları da yakın bir şekilde takip ediyoruz. Türkiye, seçim sonuçları resmen belli olduğu zaman Amerikan halkına ve Amerikan demokrasisine duyduğu saygı gereği kazananı tebrik edecektir. Biz seçim sonuçlarının resmen belli olmasını bekliyoruz" demişti. 

ABD'de seçim sonuçlarına yönelik tartışmalar ise sürüyor. 

Mevcut ABD Başkanı Donald Trump, sonuçlara ilişkin mücadele etmeyi sürdüreceğini belirtiyor. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU