Bağdadi’nin videosunun nerede çekildiği araştırılıyor

Irak Başbakanı, IŞİD lideri Ebu Bekir Bağdadi’nin videosunun “ücra” bir bölgede çekildiğini söylerken, Fransız Savunma Bakanı, istihbarat servislerinin videoyu analiz etmeye devam ettiğini vurguladı

IŞİD lideri Ebu Bekir Bağdadi 5 yıl aradan sonra, bir videoda göründü / Fotoğraf: The Independent

Adam Forrest - The Independent

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, IŞİD lideri Ebu Bekir Bağdadi’nin yayımlanan propaganda videosunun “ücra bir bölgede” çekildiğini söyledi.

Kabiliyetlerinin hayli azalmış olmasına rağmen, grubun dünya genelinde hala güçlü bir tehdit olduğunu belirten Abdülmehdi, görüntülerin nerede çekildiğini belirtmedi.

Abdülmehdi, Berlin’deki basın toplantısında, “Şu an istihbarat bilgisini paylaşamayız ama Bağdadi’nin uzak bir bölgede bulunduğu videodan anlaşılıyor” dedi.  

Batılı istihbarat teşkilatları ise, Bağdadi’nin Irak veya Suriye’deki kurak bir bölgede saklandığı yorumunda bulundu.

Bu bilgi henüz doğrulanmış olmasa da, Fransa Savunma Bakanı Florence Parly ülkesinin istihbarat teşkilatının bilginin güvenilirliğini denetlediğini söyledi.

 

 

Parly, Twitter'dan yaptığı açıklamada, “Bağdadi’nin -hilafetsiz halifenin- görüntüler, şu durumda dikkatlice ele alınmalı. Fransız teşkilatları videoyu inceliyor. Eğer video gerçekse, bir süredir söylediğimiz şeyi doğrulamış oluyor: DAEŞ’in (IŞİD) toprağı kalmadı ama DAEŞ yok olmuş da değil” dedi.

Öte yandan Abdülmehdi, Bağdadi’nin görüntülerinin, militan sayısını artırmayı amaçladığını ve IŞİD’in daha fazla saldırı yapabileceğini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Abdülmehdi, Sri Lanka’daki Paskalya saldırılarını işaret ederek, “DAEŞ (IŞİD) küçük bir örgüt değil. Her yere yayılmış durumda ve militanlarına güven aşılamaya çalışacak. Sri Lanka’dakine benzer eylemler yapacak. Fakat kabiliyetleri büyük oranda azaldı” diye konuştu.

“El Furkan” adlı haber ağının yayımladığı 18 dakikalık videoda, Bağdadi olduğu belirtilenn sakallı bir adam, Sri Lanka’daki bombalı saldırının IŞİD’in Suriye’deki son bölgesel sığınağı olan Bağoz’un kaybına cevap olarak düzenlendiğini söylüyor.

Grubun Irak ve Suriye’de geniş bölgeleri ele geçirmesinden 5 sene sonra, 2017’de ABD destekli kampanyayla Irak’taki, geçen ay da Suriye’deki kontrolü sonlandırıldı.

Bağoz’daki bombardımanın ardından, 60 bin kişi bölgeyi terk etti. Bunların neredeyse yarısının IŞİD destekçisi, 5 bin kişinin de örgüt militanı olduğu biliniyor. İçlerinde Irak’tan, Kazakistan’dan, Rusya’dan ve Fransa’dan gelen yabancılar da bulunuyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU