CHP Sözcüsü Öztrak’tan Erdoğan’a: Milletin sorunlarını bir kenara atmış, il il dolaşıp partisinin kongrelerinde nutuk atıyor

Öztrak,Erdoğan'ın katıldığı AK Parti Van 7. Olağan İl Kongresi'nden bir fotoğraf göstererek, vatandaşlar için sosyal mesafe kurallarının uygulanmadığını ifade etti

Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak,  Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın milletten koptuğunu ifade ederek, "Bu rejimde, aslında her konuda kendisinin yetkili olduğunu tekrarlayıp duruyor. Dolayısıyla sorunları çözmek için bizzat sorunun, bir deprem olduysa onun başında durması gerekiyor. Ama o, milletin sorunlarını bir kenara atmış, il il dolaşıp partisinin kongrelerinde nutuk atıyor" dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında video konferans yöntemiyle toplandı.

Parti genel merkezinde toplantıya ilişkin açıklamada bulunan Öztrak, MYK toplantısında öncelikli olarak İzmir'de meydana gelen depremin ele alındığını belirtti.

Kılıçdaroğlu'nun, MYK üyeleri, CHP'li milletvekilleri ve belediye başkanları ile cumartesi İzmir'de olduğunu anımsatan Öztrak, depremzedelere gereken desteği verebilmek ve depremin yaralarını hızla sarabilmek için çalıştıklarını dile getirdi.

Öztrak, depremde yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, aileleri ve sevenlerine sabır, yaralılara şifa dileyerek, "Arama kurtarma çalışmalarını canla başla yürüten, mucizeler yaratan, bu sabah hepimizi sevinçten ağlatan, fedakar kurtarma ve sağlık ekiplerimizin gayretleri her türlü takdirin üzerindedir. Kendilerine çok teşekkür ediyor, 'İzmir'e ve tüm Türkiye'ye umut olmaya devam edin' diyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin deprem kuşağında olduğuna ve bu gerçekle sık sık yüzleşmek durumunda kalındığına işaret eden Öztrak, "Neden işler hep arama kurtarma ekiplerimize kalıyor? Aslında bunun cevabını biliyoruz. Yurttaşlarımızın canını alan tedbirsizlik, kuralsızlık, tamahkarlık ve acımasız rant hırsıdır" diye konuştu.

"İmar affı çıkarmak artık vakayı adiyeden oldu"

Öztrak, İmar Kanunu'nun bugüne kadar 30 kez değiştirildiğini, bunların 22'sinin de AK Parti iktidarları tarafından yapıldığını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

Bu da bir başka ihale yasası hikayesi gibi. Bu dönemde imar affı çıkarmak artık vakayı adiyeden oldu. En son 2018'de seçime gitmeden hemen önce, Meclis'ten yine bir 'imar affı' çıkarıldı. İmar affını çıkarırken de gerekçelerinden biri oldukça önemliydi. Bu aftan gelecek paralar, afet riski altındaki alanların dönüştürülmesinde kullanılacaktı. Şimdi yıkılan bu binalardan bazılarının, çıkarılan imar affından da yararlandığını duyuyoruz. Bu durumda sormak gerekiyor, 'Bu binalar neden dönüşüme tabi tutulmadı? Neden sağlamlaştırılmadı veya yıkılmadı? Burada eksik olan ne? Hasarlı binanın tespitini kim yapıyor? Yıkıp yeniden yapmanın finansmanı nasıl sağlanıyor?' Bunların açıklığa kavuşturulması ve bir eksiklik varsa hızla giderilmesi gerekiyor.

Elazığ depreminden sonra CHP olarak birçok öneride bulunduklarını anımsatan Öztrak, şöyle konuştu:

Biz depremlerde vatandaşlarımızın hayatını kurtarmak için Meclis'e gönderilecek her yasa teklifini ve kaynakları bu iş için seferber edecek her türlü düzenlemeyi destekleriz. Bu iş için kaynak ve finansman mı yok? Aslında kağıt üstünde var. Hani imar affından toplanan paralar bu işler için kullanılacaktı. Toplanan paralar bu iş için kullanılmadığına göre nereye harcandı, kimlerin cebine gitti? Sadece imar affı değil deprem vergisi olarak yıllardır vatandaştan toplanan Özel İletişim Vergileri de var. 2003 ile bu yılın eylül ayı arasında toplanan Özel İletişim Vergisi, tam tamına 35 milyar dolar. Yani öyle az buz paralardan bahsetmiyoruz. Bu 35 milyar dolarla milyonlarca konut depreme dayanıklı hale getirilebilirdi. Biz, 'Bu 35 milyar dolar nereye gitti' diye sorduğumuzda saray sinirlenip, 'Bu tür şeylerin hesabını vermeye zamanım yok' demişti. Ama ne kadar sinirlenirlerse sinirlensinler, milletten deprem için toplanan paraların neden kentsel dönüşüme gitmediğinin, neden bu can kayıplarına mani olmak için kullanılmadığının hesabını, biz kendisinden sormaya devam edeceğiz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öztrak, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın milletten koptuğunu söyleyerek, "Bu rejimde, aslında her konuda kendisinin yetkili olduğunu tekrarlayıp duruyor. Dolayısıyla sorunları çözmek için bizzat sorunun, bir deprem olduysa onun başında durması gerekiyor. Ama o, milletin sorunlarını bir kenara atmış, il il dolaşıp partisinin kongrelerinde nutuk atıyor" dedi.

Faik Öztrak, Erdoğan'ın katıldığı AK Parti Van 7. Olağan İl Kongresi'nden bir fotoğraf göstererek, vatandaşlar için sosyal mesafe kurallarının uygulanmadığını ifade etti.

Erdoğan'ın "Uzun yıllar boyunca bu ülkeye hakim olan vesayetçi zihniyetin en çok ihmal ettiği alanlardan biri de afetlere dayanıklı yapı inşasıdır" sözlerini eleştiren Öztrak, "İstanbul'u 1994'ten 2019'a kadar 25 yıl, ülkeyi ise son 18 yıldır yöneten kim? Recep Tayyip Erdoğan. Deprem vergileriyle milletten 35 milyar dolar toplayıp, hesabını vermeyen kim? Yine Erdoğan. 'İstanbul'a ihanet ettik' diyen kim? Erdoğan" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU