Fransa'daki saldırının faili Tunuslu mülteci çıktı

Savcıların yaptığı açıklamaya göre Aioussaoi üç bıçak, iki telefon ve bir Kuran taşıyordu. Bir şüpheli de Aioussaoi ile temasta bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alındı

Fotoğraf: Reuters

Fransa'nın güneyindeki Nice kentinde perşembe günü Notre-Dame Kilisesi'nde ikisi kadın üç kişiyi bıçaklayarak öldüren Brahim Aioussaoi’nin Tunus'tan geldiği açıklandı.

Açıklamaya göre Aioussaoi ülkesinden bir göçmen teknesiyle ayrıldı ve 20 Ekim’de talya’nın Lampedusa Adası’na ulaştı.

Aioussaoi’nin İtalyan Kızılhaçı'nın kendisine verdiği bir belgeyle daha sonra Fransa'ya giriş yaptığı tespit edildi.

Fransız savcılar, Aioussaoi'nin, İtalya'dan trenle Nice'e gittiğini belirtti.

Savcı Ricard'ın açıklamasına göre Aouissaoui'nin biçakladığı 44 yaşındaki bir kadın da yakındaki bir kafeye kaçıp alarmı çalıştırdıktan sonra hayatını kaybetti. Daha sonra gelen polis "Allahu Ekber" diye bağırmaya devam eden saldırganı vurarak yaraladı.

Richard "Saldırganın üzerinde bir Kuran, iki telefon, suçun işlendiği - 30cm uzunluğunda ve 17cm keskin kenarlı- bıçağı bulduk. Ayrıca saldırganın arkasında bıraktığı bir çanta bulduk. Bu çantanın yanında saldırıda kullanılmayan iki bıçak daha vardı" dedi.

Richard hastanede olan şüphelinin durumunun kritik olduğunu da söyledi.

Bir gözaltı

Fransız basınında çıkan haberlerde, Nice'de Notre-Dame Kilisesinde gerçekleşen saldırıya ilişkin 47 yaşındaki bir kişinin de saldırganla temasta olduğu gerekçesiyle gözaltına alındığı belirtildi.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye'den tepkiler

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ve Dışişleri Bakanlığı saldırıya tepki göstermişti.

Ne olmuştu?

Fransa'nın başkenti Paris'te de 16 Ekim'de ifade özgürlüğü ile ilgili dersinde Hz. Muhammed'in karikatürlerini gösteren öğretmen Samuel Paty başı kesilerek öldürülmüştü.

Öğretmeni öldürenin kişinin Rusya vatandaşı bir Müslüman olduğu ve öğretmenin öğrencilerine Hz.Muhammed'in karikatürlerini gösterdiği için öldürüldüğü öne sürülmüştü.

Bu olaydan sonra Fransa'da birçok Müslüman STK'da denetimler başlatılmış, Macron ise ülkede İslamcı örgütlerle mücadele edeceklerini açıklamıştı.

Charlie Hebdo'nun tepki çeken Hz. Muhammed karikatürleri ise Fransa'da devlet dairelerine yansıtılmıştı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU