Erdoğan’dan Charlie Hebdo açıklaması: Karikatüre bakmadım

“Ben neyim ki? Sevgili peygamberime hakaret eden namussuzlarla ilgili benim bir şey söylememe gerek yoktur”

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransız Charlie Hebdo dergisinin kendisini hedef alan karikatürüne bakmadığını ifade etti. Erdoğan, “Ben neyim ki, sevgili Peygamberime hakaret eden namussuzlarla ilgili benim bir şey söylememe gerek yoktur” dedi.

Partisinin grup toplantısında konuşan Erdoğan, Charlie Hebdo’nun daha önce yayımladığı Hz. Muhammed karikatürünü hatırlatarak şunları söyledi:

İslam ve Müslüman düşmanlığının, peygamber efendimize saygısızlığın özellikle Avrupa'daki yöneticiler arasında kanser gibi yayıldığı bir dönemden geçiyoruz. Fransa'da çıkan çirkin ve ahlak yoksunu karikatürleri yayınlayan derginin bir karikatürle şahsımı hedef aldığını duydum. İtibar etmeyi dahi zul kabul ettiğim için karikatüre bakmadım. Ben neyim ki, sevgili peygamberime hakaret eden namussuzlarla ilgili benim bir şey söylememe gerek yoktur.


“Fransa ve Avrupa Macron’un politikalarını kabul etmiyor”

“Hedefin şahsımız değil, savunduğumuz değerlerimiz olduğunu biliyoruz” diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

Öfkem, derginin peygamberimize saygısızlığın kaynağı olması. Aile mefhumunu bir kenara koyarak bu tür saldırının içerisinde olanları da biliyoruz. Böyle bir zamanda yek vücut olmak gerekirken hala buralardan oy devşireceklerini zannediyorlar. Bu pazarda size yer yok. İslam ve Türkiye düşmanlarının girdikleri kin ve nefret bataklığında boğulup gideceklerine inanıyorum. Fransa ve genel olarak Avrupa, Makron’un ve onunla aynı zihniyeti taşıyanların bu kısır, provokatif, çirkin, nefret tohumları saçan politikalarını hak etmiyor. Sağduyulu Avrupalıları, kendileri ve çocukları adına aydınlık bir gelecek için bu tehlikeli gidişe karşı inisiyatif geliştirmeye davet ediyoruz.

“Yeniden haçlı seferi başlatmak istiyorlar”

Erdoğan, Macron’a yönelik tepkisini şöyle dile getirdi:

Lübnan'da bir felaket yaşanıyor, oraya güya istikamet vermeye gidiyor. Aradığını buldun mu orada? Kovdular seni kovdular. Adeta bunlar haçlı seferini yeniden başlatmak istiyorlar. 

“Kimsenin inancına müdahale etmiyoruz”

Türkiye genelinde ibadete açık, 435 kilise, sinagog ve havra bulunuyor. Bunlar devletimizin yedieminindedir. Hiç kimsenin inancına, ibadetine müdahale etmedik, etmiyoruz ve etmeyiz. Hatta son 18 yılda, vakıf mallarının iadesinden, kilise ve diğer yerlerin restorasyonuna kadar dini özgürlükleri genişletmek için pek çok adım attık. 

“Merkel bana bunu izah edemez”

Erdoğan, Berlin polisinin Alman devletinin verdiği koronavirüs yardımlarından usulsüz yere faydalandıkları şüphesi ile baskın yaptığı Mevlana Camisi konusunda da şunları söyledi

Almanya'da Mevlana Camisi’ne 100-150 Alman polisinin sabah namazında girmesini bana Şansölye Merkel izah edemez. Bugün milyonlarca insanın yaşadığı Almanya'da, oradaki vatandaşlarımızın inancına, kimliğine gerekli değeri vermiyorsanız, kusura bakmayın. O insanların ciddi bir kısmı senin vatandaşın. Onların inanç hürriyetine, eğitim öğretim özgürlüğüne değer vermen lazım. 

Kılıçdaroğlu'na tepki: Yüreğin varsa benimle ilgili konuş

Erdoğan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Emine Hanım'ın çantası var. Onu da sarayın bahçesinde yaksın, 'Protesto ediyorum' desin" ifadesine tepki gösterdi:

Bay Kemal Eşimle ilgili bazı laflar etti. Sende zerre kadar yürek varsa benimle ilgili konuş. Sen ne biçim siyasetçisin ya? Yakılacak çantalar arıyorsan sizde çok. Zeka yoksunu bir adamsın.

Erdoğan, Paris-Ankara gerilimi yaşanırken Fransız mallarını boykot etme çağrısı bulunmuştu. CHP lideri Kılıçdaroğlu da Emine Erdoğan’ın Hermes marka çantasını hatırlatarak “çantayı yakma” önerisinde bulunmuştu.

"Türkiye'de bugün evine ekmek götüremeyen diye bir şey var mı? 

Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nın ardından Meclis'te gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

Fransa'nın Ankara Büyükelçiliğinin, vatandaşlarına Türkiye'ye seyahat uyarısı yaptığının hatırlatılması üzerine Erdoğan, "Biz şu anda kendi büyükelçimize... Şu anda orayla ilgili hukuki bir süreç var. Buradaki ayağı var, oradaki ayağı var. Bu süreci başlatıyoruz. Fransa'nın seyahatlerle ilgili bir kararı varsa biz o kararı bir görürüz, gözden geçiririz. Bunlara karşı mukabil adımları da biz atarız. Türkiye bir kabile devleti değil, hele hele Macron gibilerin baktığı, tanıdığı bir devlet de değil" diye konuştu.

"Sınır ötesi harekata ilişkin 'Bir gece ansızın gelebiliriz.' ifadesini kullanıyorsunuz ama bugün sanki yeni bir sınır ötesi harekata ilişkin ipuçları verdiniz. Böyle bir durum söz konusu mu?" sorusuna Erdoğan, "Gerçekten öyle bir sınır ötesi operasyonu anladın mı? Biz zaten sınır ötesindeyiz. Pençe'de, Barış Pınarı'nda, Zeytin Dalı'nda, bütün oralarda her an varız ve şehitlerimizin kanını yerde bırakmadık, bırakmayacağız." karşılığını verdi.

MHP'nin, "askıda ekmek" kampanyasına muhalefetten eleştirilerin geldiğinin dile getirilmesi üzerine Erdoğan, "Her şeyi bizden öğrenmeyin. Türkiye'de böyle bir şey var mı? Bugün evine ekmek götüremeyen diye bir şey Türkiye'de var mı? Buna inanıyor musunuz? Bazı şeyleri siz kendiniz bir çözün. Var mı böyle bir şey? Elhamdülillah, bugün asgari ücretiyle, maaşıyla, her şeyiyle birçok ülkeyi geride bırakmış bir Türkiye var. Büyüme oranına bakıyorsun, şu anda dünyada hamdolsun en iyi noktada olan bir ülkeyiz. IMF'in, OECD'nin ölçeklerine bakıyorsun, en iyi konumda olan ülke konumundayız ama bunlar hesap kitap bilmiyor" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU