Endonezya başkentini taşıyacak: Süreç 10 yılı bulabilir

Planlama Bakanı Bambang Brodjonegoro, yeni başkentin konumuna henüz karar verilmediğini ve taşınmanın 10 yılı bulabileceğini söyledi

Endonezya'nın mevcut başkenti Cakarta / Fotoğraf: AFP

Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo, ülkenin başkentini değiştirmeye karar verdi. Cumhurbaşkanı, başkenti Cava adasında bulunan Cakarta’dan başka bir yere taşıyacak.

Brezilya ve Kazakistan'ı örnek gösteren Planlama Bakanı Bambang Brodjonegoro, yeni başkentin konumuna henüz karar verilmediğini ve taşınmanın 10 yılı bulabileceğini söyledi.

Devlet haber ajansı Antara'nın bu yılın başlarında bildirdiğine göre; yeni başkent olma ihtimali bulunan yerlerden biri; Borneo adasının Kalimantan bölgesindeki Palangkaraya.

Haber ajansı, bölgenin yeni hükümet merkezi olarak seçilmesi ihtimali için yetkililerin burada 300 bin hektarlık bir arazi hazırladığını söyledi.

 

 

Şu anki başkent Cakarta, 10 milyondan fazla kişiye ev sahipliği yapıyor. Çevre kentlerde yaşayanların sayısı ise bunun 3 katı. Bu durum, kalabalığın yol açtığı problemleri beraberinde getiriyor.

Brodjonegoro, Cakarta'da trafik sıkışıklığından kaynaklanan yıllık ekonomik zararın 100 trilyon Endonezya rupisi (yaklaşık 41 milyar TL) olduğunu belirtti.

Düşük rakımlı başkent ayrıca, birçok sel baskınına maruz kalıyor ve yeraltı suyunun aşırı çekimi sebebiyle şehir yavaş yavaş batıyor.

Brodjonegoro’ya göre, Joko Widodo’nun bu kararı almasının sebebi, Endonezya’daki 260 milyon insanın yaklaşık yüzde 60’ının Java’da yaşaması ve ekonomik faaliyetlerin büyük bir kısmının burada toplanması.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhurbaşkanı, son seçim kampanyası sırasında ekonomik kalkınmanın daha dengeli bir biçimde, Java’nın dışına yayılacağına dair söz vermişti.

Planlama bakanı, Pazartesi günü yapılan kabine toplantısından sonra gazetecilere verdiği demeçte, “Cumhurbaşkanı, başkenti Java dışına taşımayı seçti. Bu önemli bir karar” dedi.

Widodo da kabine toplantısının açılışında geleceğe dair yeni bir perspektife sahip olmanın gerekliliğini vurguladı:

“Ülkemizin geleceği için vizyon sahibi olmak istiyoruz. Başkentin taşınması da eksiksiz ve ayrıntılı bir hazırlık gerektiriyor.”

Başkentin taşınmasının maliyeti henüz hesaplanmadı. Ancak Brodjonegoro’ya göre cumhurbaşkanı, maliye bakanlığından özel yatırımcıların katılmasını sağlayacak bir yol çizilmesini istedi.

Reuters bu habere katkıda bulundu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Nezir Sümerkan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU