HDP Sözcüsü Günay: İktidarın denetimindeki yargıyla HDP'ye farklı bir hukuk normu uygulanıyor

Günay, "AKP-MHP ittifakı Türkiye ekonomisini yönetemiyor. Askıda ekmek kampanyası ile 2020 yılında tarihe geçen bir utanç vesikasına imza attılar" dedi

Ebru Günay / Fotoğraf: HDP Basın

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, parti genel merkezinde gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Dün Diyarbakır il binaları ve Yenişehir ilçe binalarına yönelik polis baskınlarıyla söze başlayan Günay, "İktidar demokratik siyasete karşı suç işlemeye devam ediyor. İktidarın ne siyasi komploları ne de faşizmi HDP'nin sesini kesemeyecek, hakikatin sesinin halkımıza ulaşmasını engelleyemeyecektir" dedi.

"20 milyon insan yoksulluk tehdidi altında"

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bütçe komisyonuna sunulan bütçeye ilişkin değerlendirmede bulunan Günay, ülke ekonomisinin dip krize doğru hızla yol aldığını belirterek, Türkiye'de 18 milyon insanın yoksulluk sınırı altında ve 20 milyon insanın da yoksulluk tehdidiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Son bir yılda 161 bin esnafın kepenk indirdiğini kaydeden Günay, "İşsizler ve yoksulları toplasak geriye bir tek Saray rejimi ve yandaşları kalıyor. Sadece yurttaşlar değil, esnaflar da kepenk indiriyor. Siftah yapmadan anahtarı çeviren esnafın hali perişan. Son bir buçuk yılda 161 bin esnaf kepenk indirdi. Her bir esnafı ailesi ile hesapladığımızda sırf esnaflar içinde beş milyona yakın insan açlık ve yoksulluk tehdidi altına girdi" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Askıda ekmek kampanyası utanç vesikasıdır"

"AKP-MHP ittifakı Türkiye ekonomisini yönetemiyor. Tüm bu yoksulluk, işsizlik, iflaslar ve borçlar bir felaketin habercisidir" diyen Günay, devamında şunları kaydetti:

Felaketin geliyorum dediğini kendi kampanyaları ile itiraf ettiler. Askıda ekmek kampanyası ile 2020 yılında tarihe geçen bir utanç vesikasına imza attılar. Görevi yoksulluğu bitirmek olan AKP-MHP ittifakı, tanzim kuyruklarından sonra şimdi de askıda ekmek kampanyasına başladı. Bu uğursuz ittifak, ülkeyi ekmeğe muhtaç etti. Türkiye halklarını yoksulluğa, ekonomiyi iflasa sürükledi. Açız diyenlere mermi fiyatlarını sordular, karşılığında tanzim kuyrukları ve askıda ekmek vermeye çalıştılar.

"2020 bütçesini 2021 bütçesi olarak sundular"

2020 yılı bütçesini noktası virgülü değiştirmeden 2021 bütçesi olarak sunduklarını belirten Günay’ın açıklamalarında öne çıkan başlıklar şöyle:

AKP 2020 yılı içerisinde ekonomide, sağlıkta, eğitimde kısacası toplumsal her alanda hiçbir şey değişmemiş gibi, büyük bir kriz hali, büyük bir yönetememe acizliği, büyük bir yoksulluk, işsizlik, borçlanma yokmuş gibi en önemlisi pandemi hiç yaşanmamış gibi davranarak adeta bir zihin sorunu yaşıyor. Dolayısıyla 2020 yılı Bütçe Kanun Teklifi'nin noktası, virgülü değiştirilmeden 2021 yılı Bütçe Kanun Teklifi olarak sunulması akıl tutulmasıdır. Değişen tek bir bölüm var; 2020 yılı bütçesi için 140 Milyar TL ek borçlanma istemiştiler. 9 aylık süreçte bu rakamı aştılar bildiğiniz gibi. 2021 yılı için ise öngörülen bütçe açığı miktarı tam 240 Milyar TL.

"AKP belediyeler üzerinden yolsuzluğa, talana ve hırsızlığa devam ediyor"

48 belediyemize kayyum atayarak halkın seçme ve seçilme hakkını yok sayan AKP/MHP iktidarı, belediyelerimiz üzerinden yolsuzluğa, talana ve hırsızlığa devam ediyor. Fakat artık mızrak çuvala sığmıyor ve hırsızlıklarını daha fazla örtemiyorlar. Bu yüzden de her türlü yalana ve iftiraya başvurmaktan da kendilerini geri tutmuyorlar.

"Eğer belediyelerde suç bulmak istiyorsanız, kayyumlarınıza, gasp memurlarınıza bakın"

Yerel yönetimler alanında suç bulmak istiyorsanız eğer, kayyum atadığınız belediyelere bakabilirsiniz. Seçilmiş belediye eş başkanlarımızın yerine atadığınız gasp memurlarının yarattıkları tahribatları ve yolsuzlukları incelerseniz eğer yeterince suç unsuru göreceksiniz. Sadece Mardin Büyükşehir Belediyesi'nde görevlendirilen Mustafa Yaman’ın yaptıklarına dahi bakarsanız ne demek istediğimizi çok iyi anlayacaksınız.

"İktidarın denetimindeki yargıyla HDP’ye farklı bir hukuk normu uygulanıyor"

İddianamelere konu olan söylemlere baktığımızda İktidarın kontrolündeki yargı mensupları tarafından HDP'lilere farklı bir hukuk normu uygulandığını görüyoruz. Atadıkları her yargı mensubunun ilk hedeflerinden biri HDP’yi ve temsilcilerini iktidarın sözleri doğrultusunda kriminalize etmek ve buradan suç unsuru ortaya çıkarmak. Ama unutmayın ki hukuk hepimize eşit derecede lazım. Bugünün gücüne güvenerek yarınlarınızı heba ediyorsunuz.

"Erdoğan’ın yandaş medyadan memnun olmaması faşizan yönetimlerin doyumsuzluğudur"

AKP Genel Başkanı Erdoğan, 18 yıllık iktidar döneminin muhasebesini yaparak, eğitim-öğretimde topyekûn reform gerektiğini ve fikrî iktidarlarını hâlâ tesis edemediklerini itiraf ederek medyaya da eleştiride bulundu. Doğrusu bu denli tekdüze olmuş bir medyanın memnun etmeme hali ise faşizan yönetimlerin doyumsuzluklarıyla izah edilebilir.

"Ya istifa edin ya da erken seçim kararı alın"

Yaptığınız değişiklikler milyonlarca gencin hayatını etkiliyor. Eğitim sistemi dahil bir çok alanda Türkiye’yi soktuğunuz derin krizlere dair gerçekten bir çözüm yolu bulmak istiyorsanız eğer, ya istifa edin ya da yönetemediğinizi kabullenip erken seçim kararı alın. Türkiye halkları sizden bunu bekliyor ve istiyor.

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU