İstanbul'daki sokak köpekleri için "teknolojik koruma"

İBB desteğiyle hayata geçirilen uygulamada, vatandaşlar çevrelerinde yaşayan köpekleri fotoğraflayarak, sisteme kaydedecek ve ihtiyaçlarını karşılayabilecek

Fotoğraf: İBB basın

İş insanı ve hayvansever İpek Kıraç tarafından geliştirilen, Koç Sistem firması tarafından hayata geçirilen “SemtPati” isimli akıllı telefon uygulaması, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve İstanbul Veteriner Hekimler Odası’nın katkılarıyla hizmete girdi.

Vatandaşlar, ücretsiz olarak indirecekleri uygulama sayesinde, çevrelerinde yaşayan köpekleri fotoğraflayarak, sisteme kaydedecek.

Aynı zamanda kaydını yaptığı köpeğin, vasıflarını ve ihtiyaçlarını da belirtebilecek. Uygulamayı kullanan diğer kişilerce, hayvanların ihtiyaçlarının karşılanması sağlanacak. 

"SemtPati Uygulaması” devreye girmesi için hazırlanan protokol, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İpek Kıraç tarafından imzalandı. 

Florya’daki İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Yerleşkesi’nde açık havada gerçekleştirilen imza töreninde, İmamoğlu ve Kıraç, birer konuşma yaptı. 

"Ülke olarak çok zor bir dönemin içinden geçerken,dört ayaklı arkadaşlarımızı unutuyoruz"

Böyle bir projede İBB ile iş birliği yapmaktan dolayı mutlu olduğunu belirten Kıraç, desteklerinden dolayı İmamoğlu'na teşekkür etti.

Kıraç, "Bu proje 3 paydaştan oluşuyor; İBB, veterinerler ve gönüllüler. Sokaktaki hayvanlarımızın hayatlarını ancak birlikte, bir takım olarak çalıştığımızda iyileştirebiliriz. Bu sebeple kurulan dayanışma ve iş birliği için çok müteşekkirim" dedi.

Projenin temelinin, bakımını üstlendiği köpek sayısının artmasıyla ile başladığını aktaran Kıraç, "Bakımını üstlendiğim köpek sayısı 18’i bulunca ve arabamdaki torbalar dolusu mama nedeniyle başka yer kalmayınca, yaşadığım bir farkındalık anıydı. Ben elimden geleni yapıyordum ama fark ettim ki, bireysel çabam artık yetmiyordu. Ülke olarak çok zor bir dönemin içinden geçerken; ekonomi, sağlık, eğitim, aile, arkadaş, kardeş, komşu derken, çoğu zaman, yaşadığımız bu güzel şehrin her sokağını, köşesini paylaştığımız diğer paydaşlarımızı, dört ayaklı arkadaşlarımızı unutuyoruz" ifadelerini kullandı.

Kıraç ayrıca, bu projeyi Türkiye çapında da yaygınlaştırmayı umduklarını ifade etti.

İmamoğlu: İyi insan olmak, canlılara beslediğimiz sevgi ile ilgili

Proje hakkında konuşan İmamoğlu, "Böyle önemli bir sorunun çözümüne dönük böylesi hassas düşünceyle, düşünce değil, sadece bir çözüm önerisiyle, hatta çözüm biçimiyle bizimle iş birliği yapması çok çok sevindirici" dedi. 

İmamoğlu, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

Yönetici olmak, bir şehrin vicdanı olmak, bir şehirde sevgiyi ve oradaki İnsanların birbirine iyi bir şekilde ilişki kurmalarını sağlamanın en önemli unsuru, tümüyle saygı duyulan bir ortam, bir ekosistem kurmak. Burada da konu, tek başına bir insan üzerinden yol yürümek değil. Tümüyle bu sevgiyi ve özeni, o şehrin bütün katmanlarında o ilişki ağını kurabilmek. O noktada gerçekten bu şehrin bütün canlılarıyla, o süreci tanımlamak da sürecin başlangıcı. Zira iyi insan olmak da öyle bir şey değil mi? İyi insan olmak da aslında yaşadığınız ortama, doğaya, canlılara, herkese, insana dair yüreğinizde beslediğiniz sevgi, saygı ve özenle ilişkilidir. Bu anlamda buna çok önem veriyoruz. Zaten toplum olarak, şehir olarak gelişmişliğin de çağdaş olmanın da ölçüsü bu. Mutluluk düzeyimizi de belki belirleyecek olan kriterler bunlar.

Sokak hayvanlarının sahiplendirilmesi  konusunun önemli olduğuna dikkat çeken İmamoğlu, “Bu olmadığı takdirde, bizim bunu belediyeler olarak çözme şansımız zaten yok. Bu toplumsal bir olay. Sahiplendirme ayağına da çok inanıyoruz. Özellikle gönüllü olmak isteyen vatandaşlarımızı her zaman yanımıza bekliyoruz. Bu konuda elbette burada yıllardır bu işe kendini adayan gönüllü dostlarımız var. Onların katkıları da önemli. Bizim gönüllü ağlarımız da var, onların da sürece katkılarını önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU