Psikolog yorumu: Çocuklar artık kahraman değil YouTuber olmak istiyor

Benim değil, başkalarının hayatı öncelikli dedirten meslekler daha az rağbet görmeye başladı

Gerçek adı Felix Kjellberg olan PewDiePie, YouTube kanalı üzerinden milyonlar kazandı / Fotoğraf: The Independent 

The Independent

Fenomenliğin daha cazip bir kariyer hedefine dönüştüğü günümüzde çocuklar artık başkalarına değil, kendilerine yarayacak mesleklere heves ediyor.

Londra’da düzenlenen bir etkinlikte konuşan psikolog Sam Wass, “Önceleri çocuklar arasında rağbet gören meslekler, polislik ve itfaiyecilik gibi işlerdi. Şimdilerde herkes fenomen, YouTuber olmak istiyor. 'Kendi hayatımı diğer insanlar için nasıl ilginç kılabilirim' dedirten bu meslekler esasında içe dönüktür” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The Secret Life of 4 Year Olds (4 Yaşındakilerin Gizli Yaşamı) adlı kitabın yazarı Dr. Wass, insanlar gerçek hallerinin aksine “mükemmel imaj yansıtma”ya başladığında ortada endişelenmeyi gerektiren bir durum olduğuna dikkati çekti.

“İnsan, bilincinin derinliklerinde özgüven duymuyorsa, başkalarının kendisi hakkındaki düşünceleri çok daha önemli hale geliyor” diyen Dr. Wass, “Tam anlamıyla güven duyarsa da başkalarının ne düşündüğü önemini kaybeder” diye ekledi.

Channel 4 kanalında yayımlanan ve 4-6 yaş arası çocukların duygu ve davranışlarının tartışıldığı programla tanınan Dr. Wass, şu değerlendirmede bulundu:

“Ben değil, başkaları diyen meslekler artık daha az rağbet görüyor. Başkaları için fedakarlık yapmayı gerektiren kahramanlık rolleri daha az ilgi görür oldu. Bu tür mesleklere her zaman ihtiyacımız olacak. Başka insanlar için kendini feda etmeye hazır insanlara her zaman gereksinim duyacağız.”

Press Association haber ajansının haberine göre Dr. Wass, küçük çocukların son derece güçlü kişileri kahraman gördüğünü ancak daha büyüklerin hiç kimsenin son derece güçlü olamayacağının farkında olduğunu söyledi.

Öte yandan yapılan araştırmalar, 8-12 yaş aralığındaki çocukların en çok ulaşmak istediği kariyer hedefinin YouTuber olmak olduğunu ortaya koydu. Aynı çalışmaya göre çocukların yalnızca yüzde 4’ü, polis ya da itfiyaci olmaya hevesli çıktı. Araştırmada çocukların neredeyse yarısının (yüzde 45,8) hayallerindeki mesleğin çok para kazandıranlar olduğu anlaşıldı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU