Babacan: İktidar Anayasa Mahkemesi'ni vesayet altına almak istiyor

DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan, iktidarı, Anayasa Mahkemesi, ekonomi, sağlık ve eğitim konuları üzerinden eleştirdi. Dağlık Karabağ'daki çatışmalara da değinen Babacan, Azerbaycan'ı desteklediklerini söyledi

Partisinin "Çorum 1. Olağan Kongresi'nde" konuşan Babacan, iktidara sert eleştirilerde bulundu / Fotoğraf: DEVA Partisi

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin "Çorum 1. Olağan İl Kongresi'nde" konuştu. 

Babacan'ın gündeminde Anayasa Mahkemesi, ekonomi, sağlık ve eğitim politikaları ile Azerbaycan-Ermenistan arasındaki çatışma vardı. 

DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan, hükümetin bir üyesinin Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın güvenliğiyle ilgili sözlerini hatırlatarak bunun bir acziyetin itirafı olduğunu söyledi. 

Anayasa Mahkemesi'nin aldığı bir karar üzerine, bir hükümet üyesinin başkanını hedef alan sözlerinin doğru olmadığını vurgulayan Babacan, "Hem iftiralar içeren hem de tehdit kokan açıklamalar yaptı. Mahkeme kararları elbette eleştirilebilir, ancak ülkedeki güvenliği sağlamakla yükümlü bir hükümet üyesinin bir yüksek yargı mensubuna sarf ettiği sözler ülkemiz adına utanç vericidir. Hükümetin güvenlik konusundaki acziyetinin itirafıdır. Hükümet kendi işini yapamadığını ilan etmiştir" diye konuştu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Babacan şunları kaydetti: 

"Bugün Anayasa Mahkemesi'ni hedef alanların bir kısmın, askeri vesayet günlerinde, o yüce mahkemede görev yapan yargıçların hür iradeleriyle davranma cesaretine sahip olmaması yüzünden seçilme hakları gasp edilmiş, partileri kapatılmış, inanç özgürlükleri ayaklar altına alınmış insanlar. Devran döndü, şimdi bu insanların bir kısmı iktidarda. Ancak, vesayet rejimindeki hak hukuk tanımayan iktidarlar gibi davranmaya başladılar. İktidar, ne yazık ki, bugünün yüksek mahkeme mensuplarını vesayet rejiminin yargıçlarına benzetmeye çalışıyor."

"Adalete inanmıyorlar"

"Ne zaman özgürlükçü, demokrat, adil, hakka uygun bir karar verilse karşı çıkıyorlar. Çünkü adalete inanmıyorlar" diyen Babacan, İktidarın ortağı, Anayasa Mahkemesi için "engel" dedi, "yeniden yapılandırılması gerek" dedi. Cumhurbaşkanı da destekledi. Kimse kusura bakmasın, halkımız mağdur edildiğine inandığında Anayasa Mahkemesine başvuracak ve elbette hakkını arayacak" Dedi.


"Orta direk yıkılıyor"

Ekonomi konularına değinen Babacan, hükümetin yaptığı yanlışlar yüzünden orta direğin yıkıldığını belirtti. 

Yalanlarla, çarpıtmalarla insanların kandırılmaya çalışıldığını ancak bunun hem kendileri hem de halk tarafından görüldüğünü ifade eden Ali Babacan, "'Biz döviz kuruna bakmıyoruz, ilgilenmiyoruz' diyorlar. Halkı cahil, anlamaz sanıyorlar. Halk, her gün sokakta, pazarda, markette gerçek enflasyonu da işsizliği de iliklerine kadar hissediyor. Yeter artık. Biz bu yanlışların bedelini ödemek istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

"Kur sizi ilgilendirmiyor da niçin akaryakıta zam yapıyorsunuz" diye soran Babacan, sorularını şöyle sıraladı: 

"Niçin elektriğe zam yapıyorsunuz? Bunların maliyetinin direkt döviz kuruna bağlı olduğunu bu halk anlamıyor mu zannediyorsunuz? Devletin borcunun önemli bir kısmının döviz borcu olduğunu bu millet bilmiyor mu sanıyorsunuz?" 

"Koronavirüs tablosu gerçeği yansıtmıyor" 

Hükümetin koronavirüs tablosu üzerinden de eleştiren Babacan, açıklanan verilerin gerçeği yansıtmadığını savundu. 

Babacan, "Koronavirüs tablolarının gerçek tabloyu yansıtmadığını açıkladı. Türk Tabipleri Birliği aylardır verilerin gerçek olmadığını söylediği için hain ilan edildi. Sırf turizm gelirlerini artırma gayesiyle sağlık istatistikleri tahrif edilemez. Bu halkın canının hiç mi kıymeti yok? Mesele ülkenin çıkarlarıysa, en önemli milli çıkarımız halkımızın sağlığıdır.Her yere para bulan iktidar sağlık ve eğitime gelince para bulamıyor. İlaç ve tıbbı malzeme tedarik eden firmalara borçlarını ödemiyor. Çünkü devletin bütçesi iflas etmiş durumda. Hazinede para kalmadı. Ama bu durumda bile Kanal İstanbul için ihale yapmayı ihmal etmiyorlar" değerlendirmesinde bulundu. 

"Azerbaycan'ın uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını destekliyoruz" diyen DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan sözlerini şöyle tamamladı: 

"Ermenistan tarafından işgal edilen Dağlık Karabağ bölgesi Azerbaycan Cumhuriyeti'nin öz toprağıdır. Biz, Ermenistan'ın bu hukuksuz işgali derhal sonlandırması gerektiğini düşünüyoruz ve Azerbaycan'ın uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını sonuna kadar destekliyoruz." 
 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU